Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 1 juni 2018

Oj då, jag har läst en bok igen

Björnstad
Min första ljudboksupplevelse.


Inte läst, men lyssnat. En av mina allra första bloggvänner läser mycket och skriver ofta om böckerna på sin blogg marinasbay. För en tid sedan skrev hon om boken "Björnstad" av Fredrik Backman på ett sätt som gjorde mig intresserad. Det brukar gå lång tid mellan mina läsperioder men nu kände jag att det var dags igen. Ett av motstånden som jag måste överbrygga är att det är svårt för mig som "enarmad" att läsa och bläddra i en bok. Av den anledningen beslutade jag mig för att för första gången testa en ljudbok i stället. Sagt och gjort, nu är boken avslutad.

Björnstad är en liten ort "in the middle of nowhere",  en ort på dekis. Ekonomin är usel, arbetslösheten hög och framtidstron låg. Livsnerven är ishockey. När invånarna samlas i ishallen till match får de ändå uppleva en strimma av hopp . Juniorlaget är den tunga pjäsen och om laget lyckas, i semifinal i Junior - SM när boken börjar, så ser alla en ljusnande framtid för denna gudsförgätna ort. Kort sagt, juniorlaget är Björnstads framtid.

Nu har jag lyssnat klart på "Björnstad" och gillade det jag hörde. Här finns mycket att ta till sig, ibland t o m lite för mycket. Jag gillar böcker där det finns ett antal karaktärer som jag får lära känna grundligt och därvidlag fick jag mitt lystmäte uppfyllt med råge.  Jag har inte läst något av Fredrik Backman tidigare, men det kan tveklöst bli mera nu. 

Han har ett språk som tilltalar mig och tecknar fascinerande personporträtt där igenkännandefaktorn är hög.  Han lyckas på ett utmärkt sätt balansera mellan humor och allvar och ett antal gånger fick jag svälja en gång extra när ett skratt var på väg. Boken tar tag i mig och lockar fram de mest divergerande känslor. 

Sammantaget  en härlig läsupplevelse. Tveklöst en bok i tiden. En bok för unga, en bok för vuxna, en bok för alla. En viktig bok.

PS När jag kommit en bit in i boken så tyckte jag mig känna igen Björnstad. Har jag varit där och finns Björnstad i verkligheten? Orter på dekis in the middle of nowhere finns det ju gott om, men vilken ort var det som poppade upp i mina tankar? Jo, en ort med liknande namn som jag aldrig på riktigt besökt, men råkade passera igenom under en bilutflykt  D och jag gjorde i fjol. 

Orten jag tänkte på heter Björneborg, belägen mellan Kristinehamn och Degerfors. När vi passerade genom Björneborg så blev jag först överraskad av att ett så pass stort samhälle plötsligt uppenbarade sig där mitt i skogen. När jag sedan såg en "huvudgata" genom ett centrum som  dominerades av tomma f d butikslokaler blev jag smått melankolisk  och uppenbarligen stannade den melankolin kvar i min minnesbank och väcktes ånyo till liv av Björnstad.

10 kommentarer:

 1. Vad lustigt, jag läste ut Britt-Marie var här för två dagar sedan. Jag har även läst om Ove, vad den nu heter. Där kände jag igen min pappa.

  Jag vet jag tjatar om det men en riktig eboksläsare (inte platta eller liknande) vore bra för dig. De väger inte mycket och du kan lätt knäppa dig fram med en hand. Låna böcker att ladda ned kan du göra på bibblan. Perfekt!

  Just ja, jag har ett inlägg i utkast vad man kan tänka på när man ska köpa en eboksläsare. Borde kanske ta och publicera det snart.

  SvaraRadera
 2. "En man som heter Ove" har jag sett som film.

  Tjata på du, till slut kanske det biter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjat-tjat-tjat! :) Alltså det är så superbra och smidigt,jag sitter ibland och bara ler fånigt över min för jag gillar den så. Förstår du den känslan? Tyvärr börjar fodralet spricka lite men det är väl ganska förlåtligt efter 5,5 års användande.

   Mamma och pappa har också sett Ove på film, mamma höll med mig om att det var mycket pappa i den! :D

   Radera
  2. Som sagt, tjata på du. Snart sitter jag kanske där med min e-boksläsare. Jag är glad för att du bryr dig.

   Tyckte pappa detsamma?

   Radera
 3. Det är fantastiskt med tekniken. Vi brukar ladda ner böcker på våra resor. Smidigt, lätt och hur bra som helst! En ljudbok är ju också toppen. Kul att du tyckte om boken du lyssnade på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju smått osannolikt hur bokläsandet utvecklats.

   Radera
 4. Ljudböcker verkar ju vara helt perfekta för dig! Så himla kul att läsa. Ännu roligare var ju att du gillade Björnstad och att du till och med fick associationer till Björneborg. Båda orter börjar ju på "Björ... om man säger så;-)

  Har läst alla av Backmans böcker och jag tycker att killen går från klarhet till klarhet. Gillade inte hans första bok "En man som heter Ove", men sedan "skrev han upp sig. Efterföljaren av Björnstad är ju "Vi mot er". Den är aningen tung om man säger så, men jag tror att du ska lyssna på den först innan du ger dig in på tidigare böcker. Gillade alla utom Ove som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ljudbok var en positiv upplevelse. Tack för tipset om uppföljaren, den borde jag gilla.

   Radera
 5. Nja böcker ska jag ta vid när jag har tid... står ett 20 tal i hyllan bredvid mig och ett femtontal är av Uffe Lundel... osså har han släppt en ny... jag får nog bli 102... Kul att du kände igen dig i Björnstad...

  SvaraRadera
 6. Det här med bokläsande ter sig olika för oss alla. Periodvis läser jag mycket, tidvis ingenting. Jag har aldrig läst något av Ulf Lundell. Däremot var jag torsk på Paulo Coelho under en period, men honom blev jag mätt på. Vad man läser beror nog mycket på var i livet man befinner sig. Åtminstone har mitt läsande speglat min livssituation genom åren. Uppföljaren till Björnstad ska jag ta mig an framöver.

  SvaraRadera