Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 28 januari 2010

Rikspolischefen sällar sig till "grabbarna som handlar först och tänker sen"

"Grabbarna som handlar först och tänker sen". Ja, så brukar jag säga om de fångar med ADHD som jag mött under mina snart 34 år inom Kriminalvården. De mest häpnadsväckande händelser i de fängelser jag jobbat har initierats av fångar med ADHD. Ja, att dom hade ADHD visste jag inte då men det kan jag på goda grunder anta idag. Några med fastställd diagnos träffade jag dock under mina sista aktiva fängelseår.

Efter min stroke har jag ju varit bättre skickad att jobba utanför murarna. Men jag glömmer aldrig "grabbarna som handlar först och tänker sen". I de allra flesta fall var dom justa killar, i vart fall mellan fyra ögon. Men i grupp, insupande trycket av sina medfångar, då gick det ofta över styr. Vad som helst kunde hända.

Föga anade jag att Rikspolischefen skulle kunna falla under samma rubrik. Efter hans föga genomtänkta uttalande efter att en hög polischef häktats för misstanke om att ha våldtagit en skolflicka så kan jag bara konstatera att det gäller att tänka efter före. Även för dig som inte har ADHD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar