Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 11 mars 2010

Grekland på dekis

Det frestar på att se Grekland och grekerna lida i dessa dagar. Jag som älskat och älskar detta land allt sedan mina första besök där på tidigt 70-tal. Aldrig någon gång har jag varit besviken efter ett besök i Grekland, oftast på någon av dess många underbara öar.
Ljuvliga och rogivande miljöer att vistas i och vänliga människor har jag mött vart än jag varit.

Hur kan det då gå så illa ? Ja, svaret är väl att politiker av tvivelaktig sort finns oavsett vad dess väljare står för. För nog är det väl ändå så att Grekland varit föremål för många års vanstyre. Nuvarande premiärminister Giorgos Papandreou är son till Andreas Papandreou och sonson till Georgios Papandreou, båda tidigare premiärministrar, men inte ens detta verkar borga för stabilitet. Kan det möjligen vara tvärtom, "familjestyren" är i längden farliga. Lika farliga som många andra självsvåldiga dynastier blivit genom historien.
Dessutom, oket av att någon gång ha styrts av en militärjunta tar lång, lång tid att skaka av sig. Nu synes ju även Spanien och Portugal vara på väg nedåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar