Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 30 april 2010

Vad är avsikten med Burkaförbud ?

Belgien har infört förbud att bära Burka på allmän plats. Varför?
Ja, frågan är berättigad. Vad är man ute efter när man förbjuder ett litet antal kvinnor att bära denna beklädnad? I en artikel i DN tycker jag att ett antal intressanta spörsmål kommer i dagen. Vilken typ av klädesförbud kan vi tänka oss i framtiden? Till exempel:
- när förbjuds turban
- när förbjuds kortkort kjol
- när förbjuds shorts
- när förbjuds MC-hjälm
Hur långt är vi villiga att gå? Och varför?

Som så ofta när främmande företeelser skall försöka förstås så blir frågorna flera än svaren.

9 kommentarer:

 1. Det är ett förtäckt förbud för att förhindra att rånare använder rånarluva. (Men dessvärre är det inte så)...

  SvaraRadera
 2. Fjaskiga ritualer hör inte till 2010-talet och hur skall vi kunna komunicera med varandra om "alla" bar burka? Hur ska dom legitimera sig etc etc. Universum beräknas i nuläget vara ca 30 miljarder ljusår i diameter. Ingen där ute skickar dig till helvetet bara för att du inte tror på någon konstig och kulturellt skapad gud som kräver att du måste bära burka. "INGEN!" Hur dumma och ångestfyllda är inte människor som måste klä sig efter någon fjaskig påhittad religion? Hur dumma är vi människor egentligen?

  Biffen

  SvaraRadera
 3. lägg av idiot dessa animaler hatar sverige spela apa nån annan stan du vet och har sett som dessa animaler lever gått och sprider våld i samhället utvisa alla dessa animaler araber är animaler inget att ha,gå själv med burka och alla kommer att säga att du är nån pedofil,det gillar du nog apan som vill ge bort Europa åt dessa animaler.

  SvaraRadera
 4. För 20 år sedan reagerade man när man mötte en kvinna som hade håret täckt i sjal när man gick i Kista Centrum. Några år senare rykte man till när man såg de första kvinnorna som kom gående med religiöst grundade plagg som täckte hela kroppen (en del kallar dessa föraktfullt för "vandrande tält". Jag vill inte använda sådan retorik, men vet heller inte den korrekta benämningen). Därefter förfasades vi över kvinnoföraktet som uppvisades i Talibanernas Afganistan. Döm av min förvåning när jag strax därpå stöter på kvinnor i Kista iklädda Burka.

  Min uppfattning är att denna utveckling inte går åt rätt håll. Burka, Nikab eller hur det stavas, är symboler för religöst kvinnoförtryck. Männen som går vid dessa kvinnors sida är ofta klädda i jeans och kavaj av västerländst snitt. Varför är det bara kvinnan som skall underkasta sig religonens missbruk?

  I Sverige har modiga kvinnor och män kämpat för jämställdhet mellan män och kvinnor. I generationer har människor i Sverige kämpat och tagit stora risker för att skaka av oss religionens ok. Med religionens ok menar jag inte tro i största allmänhet, utan makthungriga mäns missbruk av gamla texter för styra och kontrollera andra efter deras syn på livet och världen. Jag respekterar individens privata tro, men inte när man påtvingar andra en tro eller seder som man själv inte heller alltid vill följa.

  Att kvinnor som kommer från andra länder, och kvinnor som gifter sig med män från andra länder, tvingas på dessa symboler för förtyck av den egna viljan i ett modernt hyfsat jämlikt land som Sverige är för mig ofattbart. Att de som borde stå på barrikaderna och kämpa för dessa kvinnors rätt till frihet att välja ställer sig på barrikaderna på förtryckarnas sida är surrealistiskt.

  Sist men inte minst. För att försvara detta förtryck lyfter media fram ett antal kvinnor som hävdar att de själva valt att klä sig i dessa plagg. Det kan vara så att det finns ett antal personer som finner trygghet bakom tyget över ansiktet. Men jag är övertygade om att den största drivkraften för att få kvinnor att hävda att de väljer detta eller att de är nöjda med detta är rädsla. Rädsla för det okända livet utan, rädsla för bestraffningar, rädsla för den stora förtryckaren som talar om guds straff för de otrogna. jag är övertygad om att om man hade frågat kvinnor i Sverige på slutet av 1800 talet hade de flesta svarat att de var nöjda med sin lott och ville absolut inte gå ut i arbetslivet. Detta då mer av rädsla för det okända och för social inacceptans.

  Jag tror att våra förfäder skapade ett så bra liv för oss i denna avkrok av världen att vi i vår generation har glömt att frihet är värt att kämpa för, frihet är värd uppoffringar. Är du som löser detta beredd att offra något för friheten att tänka, friheten att yttra dig, friheten att gå ut i naturen, friheten att klä dig hur du vill? Starka religösa ledare vill inte att du skall vara det! Behåll din tro men låt den vara din!

  SvaraRadera
 5. Jag och alla andra svenskar behandlas rasistiskt av alla dessa muslimer som inte vill anpassa sig till de seder och bruk som gäller i Sverige. De som inte accepterar vår öppenhet och vill påtvinga oss att stå ut med och acceptera seder och bruk som ligger oändligt långt ifrån vår demokrati, yttrandefrihet och öppenhet. Muslimsk klädsel signalerar inget annat än avståndstagrae från vårt samhälle samt en slutenhet som går helt stick emot vad som varit praxis i vårt samhälle det senaste seklet. De muslimer och tex vänstergalningar som proklamerar för acceptens av täckt klädsel i Sverige är de största rasisterna här i landet. Vi som tvingas utstå detta är utsatta för ett rasistiskt förtrtryck som aldrig någonsin funnits i det här landet förut. Och de som därmed utsätts för rasism är vi etniska svenskar samt övriga som vill leva i ett öppet samhälle

  SvaraRadera
 6. Det är sorgligt att press och motståndare målar upp det som om det skulle handla om burkor. Det är ett maskeringsförbud för att maskerade demonstranter som t.ex. tänder eld på bilar eller slår sönder skyltfönster inte ska få förekomma, dvs. att polisen kan övervaka med kameror. Det här har diskuterats i många år även i Sverige. Har inget med muslimer att göra, men visst, det inkluderar all typ av ansiktsmaskering, vare sig det är en papperspåse på huvudet, heltäckande motorcykelhjälmar med mörka visir eller burkor. Så typiskt att försöka göra saken till en fråga om invandrare...

  SvaraRadera
 7. "Det är bara 200 kvinnor som använder burka i Belgien". Jojo, det kanske är därför man tar det här beslutet nu, och inte när dom är 20000. Man ser en växande trent och agerar mot något man kan se som ett ökat förtryck mot kvinnor. Att man kommer åt maskerade demonstranter samtidigt ses säkert som en fördel.

  SvaraRadera
 8. Shadi Ghadirian was born in 1974 in Tehran, Iran. She is a photographer who continues to live and work in Iran. Ghadirian studied photography at Azad University (in Tehran). After finishing her B. A., Ghadirian began her professional career as a photographer. She says that ”quite by accident”, the subjects of her first two series were ”women”.
  http://www.photography-now.com/artists/K11911.html

  SvaraRadera
 9. Frankrike och Belgien har nyligen beslutat för att förbjuda burkan i offentliga sammanhang, däribland på skolor, postkontor, sjukhus och liknande.

  Men Belgien har gått ett steg längre, genom att förbjuda burka på alla offentliga platser med hot om fängelsestraff.

  Vi måste komma i håg att Frankrike har det största antalet muslimska invandrare i hela Europa och att de är rädda för att det inhemska födelsetalet inte når upp till samma födelsenivåer som hos muslimerna.

  Det är ett försök att till varje pris förhindra att den franska eller belgiska identiteten blir islamiserad.

  I denna process vill man skicka ut ett mycket tydligt budskap till framtida muslimska invandrare: "Om ni vill emigrera till oss, måste ni vara redo att överge era traditioner, för att anta de europeiska traditionerna".

  Jag ser inget konstigt i att förbjuda burkan, eftersom det är en sekteristisk livsstil som inte vill integreras i det nya hemlandet. Det finns en tendens att dessa grupper vill sluta sig inåt.

  Det är så enkelt och förnuftigt att till och med barn som säger att kejsaren är naken, frågar varför vuxna människor tycker om att leka spöken på gatorna?

  De andra exemplen som du tar upp är inte i närheten av religiös fundamentalism.

  SvaraRadera