Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 5 april 2011

Leif G W Persson raljerar vidare

Häromdagen skrev jag ett inlägg om det tragiska självmordet på Häktet i Örebro.Där ondgjorde jag mig något över att f d överåklagaren Sven-Erik Alhem ofta tar till brösttoner i debatten. Denna gång i sitt fördömande av hur häktet kunde låta något dylikt ske.

Nu är en annan av rättsväsendets giganter, polisprofessorn Leif G W Persson, ute och vädrar sitt missnöje i en krönika i Expressen. Han riktar dock sitt missnöje i första hand mot åklagaren Helena Eckerrot Flodin och det sätt på vilket hon uttalat sig efter självmordet.

G W Persson passar också på att ge sin f d poliskollega, numera generaldirektören för Kriminalvården Lars Nylén, en släng av sleven och menar att denne vältar över ansvaret på häktets medicinskt ansvariga läkare.

Så typiskt detta är. Innan vi vet något närmare om det hända så ska skyldiga utses och huvuden rulla. En polisprofessor borde veta bättre. Detta är dock Persson i ett nötskal. All den kompetens han tveklöst besitter väljer han att låta ligga till grund för tyckande som ofta förtas av att det vävs in i raljanta och förbilligande "personangrepp".
Detta må passa när brott blir TV-show som i "Efterlyst" och "Veckans brott". Där kan Perssons raljanta stil upplevas som stundtals befriande, ja t o m underhållande, men i den seriösa debatten känns stilen oftast bara billig.

1 kommentar:

 1. Jag tycker du tänker fel om Leif GW Persson här nu.

  1. Det har skett allvarliga misstag från häktet, det är väl ingen tvekan om. Sedan är det mänskligt att fela, det behöver inte betyda att någon skall hängas.

  Sanningen är säkert att ingen trode han skulle hänga sig, så ingen tog speciellt allvarligt på att han var själv någon timma.


  2. Åklagaren gick ut med information som en fällande dom. Åklagaren gick ut med information som är olagligt att lämna ut. Lagen gäller även för åklagare. Bevisning som aldrig kan ifrågasättas eller prövas. Självklart tycker jag också¨han verkar skyldig, men jag har på samma sätt som alla andra enkelriktad information.

  Tänk om han skulle vara oskyldig och det finns förklaringar till det här. Tror du att du kommr dömmas oskyldig är naturligtvis lika stor anledning att hänga sig som om man var skyldig.


  Slutligen det som är konstigt, är om det här nu är så säker bevisning så de kan slutligt säga att allt är klart, varför hade de då inte redan väkt åtal. Eller klarade inte bevisningen att ifrågasättas!

  Kanske en 3:e person i ett triangeldrama med planterad bevisning sitter förnöjt nu.... Who know?

  Ingen kommer få et säkert svar.

  SvaraRadera