Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 12 september 2012

Apropå äldreomsorgen


Vallänge äldreboende i Undrom t v och Hotell Hallstaberget i Sollefteå t h.


Jag blev genom Anitas blogg uppmärksammad på ett TV-inslag på Mittnytt i förrgår . Det handlade om vad kommunerna gör med våra skattepengar. Denna gång synades Sollefteå kommun och särskilt äldrevården och äldreboendet Vallänge. Vallänge, där min 86-åriga mamma bor sedan i våras. När jag tittar på TV-inslaget så får jag dessutom se min mamma som jag inte träffat på 4 år då ingen av oss längre kan resa längre sträckor. Jag håller veckokontakt via telefon, kort och brev.
Vallänge är ett på alla sätt fantastiskt äldreboende som jag vågar påstå har givit min mamma ett nytt liv.

Efter att ha sett TV-inslaget så blev jag inte bara bedrövad utan oxå förbannad. När jag hör John Åberg (S), ordförande i äldrevårdsnämnden i Sollefteå kommun, tala om gamla människor i termer av "en ansamling platser", "en volym" och "kostnadseffektivitet" så förstår jag dock bättre de prioriteringar kommunen gör.
I TV-inslaget så sägs att Vallänge riskerar att läggas ner då kommunen måste spara 7 miljoner i äldrevården. Detta samtidigt som kommunen satsar 50 miljoner på "det 50-åriga problembarnet" Hotell Hallstaberget. Det ska genomgå en total makeover innehållande bl. a. nattklubb, spa och vinkällare. Här får du veta mera om projektet.
Dessutom har kommunen nyss byggt ett nytt badhus,  Aquaarena,  för 150 miljoner som kostar 15 miljoner/år i driftkostnader.

Visst, man kan inte alltid ställa en kommuns alla verksamheter emot varandra men nog rimmar det illa att man vill lägga ner kommunens kanske bästa äldreboende för att spara i sammanhanget futtiga 7 miljoner samtidigt som det görs satsningar på flera hundra miljoner.

Vallänge är ett äldreboende som jag känner till sedan min mormor bodde där och som jag redan då tyckte fungerade bra. Att Vallänge idag är ett mycket välfungerande äldreboende har jag fått åtskilliga bevis på. Vid mina kontakter möter jag alltid trevlig och positivt inställd personal som på alla sätt ger uttryck för att ha ett genuint engagemang i min mammas och övriga boendes välmående. Att min mamma dessutom mår bättre och säger att hon trivs förstärker förstås den positiva bilden.

För min mamma och alla äldre som bor i närområdet så hoppas jag att Vallänge får vara kvar. Det kunde t o m vara på sin plats med en extra satsning på Vallänge. Underskatta inte det välkända faktum att den viktigaste resursen på en arbetsplats är personalen.
Ibland säger man om arbetsplatser att "det sitter i väggarna" och då handlar det ofta om destruktiva beteenden och negativa traditioner. Då kan det t o m vara på sin plats att avveckla och låta personal starta om på andra arbetsplatser. På Vallänge däremot är det konstruktiva beteenden och positiva traditioner som sitter "i väggarna". Låt personalen fortsätta förvalta dessa unika inslag på plats.

John Åberg (S), ordförande i äldrevårdsnämnden i Sollefteå kommun, säger i det Mittnytt-inslag jag tidigare refererade till att man behöver ha c:a 30 platser på äldreboenden för att bedriva en kostnadseffektiv verksamhet och att Vallänge med sina idag 12 permanent platser + 2 korttidsplatser därför inte är kostnadseffektivt. Som så ofta idag så talar beslutsfattare/politiker hellre om kvantitet än kvalitet. Äldreboenden finns väl i första hand för att  gamla människor ska kunna få en bra och trygg ålderdom, inte i första hand för att kommuner ska komma billigt undan. Eller som kommunen uttrycker det på sin hemsida: "Kommunens äldreomsorg ska inriktas på att äldre människor får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande". 

Ett förslag från mig, om man nu ändå står fast vid 30 platser på äldreboenden som det optimala, är att Sollefteå kommun bygger ut Vallänge till 30 platser. På detta sätt så bevarar man oxå de positiva traditioner som Vallänge av idag vilar på, traditioner som inte kan köpas för pengar. Dessutom tar man väl till vara på redan befintliga lokaler och får ett "kostnadseffektivt" äldreboende bra beläget i kommunen.

 

 

6 kommentarer:

 1. Jag hade inte missat ditt inlägg,,

  Vallänget är ett fint ställe att få bo på när man blir äldre eller i behov av tillsyn och vård. Det är ett ställe där vi nog alla skulle vilja bo på när vi en dag kanske är i en situationen!Jag har varit där och förstår att det är mycket svårt för de boende där och deras anhöriga om de behöver flyttas till stan.

  Hotellets alla turer är nog en historia som bara är i början av allt,, vad händer sedan och senare med hotellet osv. Brukligt är inte att en kommun är eller går in som delägare. Ja, du vet vad som menas..

  Min egna reflektion är att badhusets placering är lite långt borta från stan, det är inte alla som kan få skjuts till det nya badhuset och det är långt för små barn att knalla till busstationen..

  Precis som du skriver, kan man itne väga olika verksamheter gentemot varandra. Även jag följer dessa stories..

  Bra att du fick tips av Anita om nyheterna så du fick en glimpt .. :)

  SvaraRadera
 2. Katarina: Jag börjar idag med en skrivelse till ansvarig politiker.
  Det är bra med lite extra bränsle ibland så att jag inte slöar till.

  SvaraRadera
 3. Bränn inte bara ut dig!! Förr så vet jag att mina skrivelser inte ens blev diareförda.. hmm

  SvaraRadera
 4. Katarina:Nej då, nåt har jag ändå lärt mig med åren. Jag gör några ärliga försök men jag tänker inte slåss mot väderkvarnar.

  SvaraRadera
 5. TACK för dina läsvärda inlägg Steve!

  SvaraRadera
 6. Anita: Tack för dina vänliga ord.

  SvaraRadera