Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 12 september 2012

Sollefteå kommun under lupp

Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen ger inte mycket för Svenskt näringslivs kommunrankning.
Elisabeth Lassen (S). Kommunalråd i Sollefteå.
Hotell Hallstaberget.


Elisabet Lassen och Stefan Karlsson utanför hotell Hallstaberget
Kommunalrådet Lassen och hotellentreprenören Karlsson vid entren till "skötebarnet".

Mitt nyvunna intresse för vad som försiggår i Sollefteå kommun började med mitt förra inlägg om äldrevården. Där berörde jag bl. a. Hotell Hallstaberget, en såpa som pågått i 50 år och nu är på väg mot "nya höjder". Jag kommer via Mittnytt att följa den sorlustiga historien om hur kommunala företrädare satt sig i knät på hotellentreprenören Stefan Karlsson. Karlsson säger själv att han sålt in projektet med hull och hår till kommunala politiker samtidigt som han säger att han nog själv inte skulle vågat göra denna satsning med kommunala pengar.
Nu lever han i stället ut en hotellentreprenörs dröm. Han bygger ut och bygger om hotellet som han själv vill, men Sollefteå kommun betalar.
Jag ser att kommunen på sin hemsida lagt in ett genmäle med förtydliganden efter  Mittnytts granskning. Det är förstås lovvärt att t ex alla handlingar rörande Hallstaberget visas men bara för att en upphandling görs i enlighet med lagar och regler så behöver den därför inte vara affärsmässigt försvarbar.
Jag skulle vilja se en grundlig marknadsundersökning som visar planerad beläggning av hotellet och dess faciliteter. Vilka stora företag och evenemang har man redan kontrakterat?
I beslutsmotiveringen när anbudet tilldelades Hotell Lappland AB/Stefan Karlson skriver man följande: "Ett tänkt koncept är att hotellet skall totalrenoveras och byggas ut för att bli ett attraktivt hotell med matsal, spa och konferensutrymmen och därmed bli en "dragare" för besöksnäringen i kommunen." Ingenting annat än ett rent önsketänkande. Både naivt och pinsamt enligt mitt sätt att se saken. Därmed ett lotteri med skattemedel.

6 kommentarer:

 1. Steve.. Detta lär bli en "lång serie" för oss att följa!

  Iallfall förr, så klagade hotell gästerna mest på att vägen från flygplatsen till hotellet var värst. Dvs. hotellet var väl OK men de blev åksjuka innan ankomsten till konferensen!

  SvaraRadera
 2. Katarina: Jo, det blir nog en långkörare.

  SvaraRadera
 3. Ska bli spännande att se hur det hela avlöper...hoppas jag!

  SvaraRadera
 4. Marina:Om det avlöper, eller bara fortlöper. Jag tycker att det är fascinerande att dylikt över huvud taget tillåts försiggå.
  Jag har inga illusioner.

  SvaraRadera
 5. Bara så du vet, Steve, så har jag länkat till din blogg på Facebook. Tycker att dina synpunkter är viktiga och bra i de forum jag skriver i. Åter igen tack för att du skriver!

  SvaraRadera