Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 29 november 2012

Djup tragik


Jag tittade igår kväll på dokumentären "Efter sprutan" på SVT 2. Filmen handlar om den nu 14-åriga Emelie som drabbades av sjukomen narkolepsi efter att 2009 ha vaccinerats mot svininfluensan med det ofullständigt testade vaccinet Pandemrix.

Jag kommer så väl ihåg den hysteri som utspelade sig när beslut tagits om att hela befolkningen skulle  vaccineras. Det var snarast frälsningsstuk på hysterin som rådde när politiker och experter avlöste varandra i media med att garantera vaccinets ofarlighet och det absoluta behovet av att alla vaccinerade sig. Självklart var det väl så att alla ville väl i sin iver att "rädda befolkningen". Tyvärr  så lade sig  ivern och hysterin som en  skugga över allt vad saklighet och förnuft heter. Alla ville överträffa varandra och spela rollen av Räddaren. Den som räddade folket. Att vaccinet inte testats så som brukligt är bortsåg man från. Jag kan väl anta att läkemedelsindustrin var ivriga påhejare till att vaccinet Pandemrix skulle användas trots bristfälliga tester. Jag avstod vaccination för egen del. Mycket beroende på ansvarig ministers, Maria Larsson, osakliga bilhandlarattityd.

Åter till filmen. Jag imponerades av den sans och  saklighet som Emelie och hennes föräldrar och lillebror visade. Detta trots att familjens hela livstillvaro välts över ända. I fall som detta så kommer förstås frågor om ekonomisk ersättning upp. Tyvärr är detta något som de drabbade alltid måste strida för. För att t ex få ett mindre förskott på ersättningen så avkrävs  föräldrarna att dom frånsäger sig framtida möjligheter till krav på Regering och läkemedelsföretag. Både osmakligt och ovärdigt tycker jag.

Istället för att fastna i en långdragen process för att hitta den skyldige är så tycker jag att Regeringen ska gå in och ersätta de drabbade i ett tidigt skede så att dom ändå kan leva ett någorlunda drägligt liv utan att oxå hela tiden känna en oro för de ekonomiska aspekterna. Därefter kan det vara Regeringens uppgift att slutgiltigt reglera med inblandade läkemedelsföretag.

Barn- och äldreministern Maria Larsson som var ansvarig minister vid tiden för massvaccineringen har nu att leva upp till vad hon säger om att ge allt stöd och hjälp till de drabbade barnen och deras föräldrar. Maria Larssons partikamrat /partiledare, socialminister Göran Hägglund, får väl annars visa att KD:s ständigt uttryckta omsorg om individen och familjen är mera än tomma ord.
En enda person i ansvarig ställning uttrycker någon form av eget ansvar / skuld till det inträffade. Det är Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg vid SKL. Det hedrar honom.

Det var med en stor klump i halsen jag gick till sängs igår kväll. Jag kunde dock sova hela natten och vaknade utsövd i morse. En sådan natt kanske 14-åriga Emelie aldrig mera får uppleva i sitt liv.

4 kommentarer:

  1. Oerhört tragiskt! Jag var ju med i rullarna, eftersom såväl elever som lärarna "massvaccinerades", det var precis som gamlatiders löpande-band-vaccineringar, och det är ju ett under att inte fler drabbades.

    SvaraRadera
  2. Marina: Så fel det kan bli, även om avsikten är god.

    SvaraRadera
  3. Jag tog beslutet att vaccinera mina tre barn eftersom jag ansåg att människor med mer kunskap än jag manade till det. Och jag tackar alla högre makter att inget hände dom!!!

    SvaraRadera