Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 28 november 2012

Apropå bildning och kunskap

Ibland blir jag påtagligt medveten om att jag inte hänger med längre. Tex nu på morgonen då jag läser följande rubrik;  " Fängelse för grov misshandel med didgeridoo". Did.., didge.., didgeri.., didgerido.., didgeridoo. Vad  är en didgeridoo? Inte en susning, har aldrig hört ordet. Betyder det att jag är okunnig? Ja, i alla fall okunnig om australiska blåsinstrument.

Som tur är så finns Google till hands. En sökning där och jag vet att didgeridoo är ett uråldrigt australiskt blåsinstrument, traditionellt spelat av aboriginerna.

Att en didgeridoo kan se ut som på bilden nedan får jag oxå veta.

Numera behöver jag aldrig dväljas i okunskap någon längre tid. En snabb sökning på Google och jag kan stoltsera med kunskap om de mest besynnerliga ting och företeelser. Det innebär att jag fortfarande kan kalla mig , i vart fall, hyfsat allmänbildad. Det får duga.

En didgeridoo.
Bildning är det som är kvar sedan vi glömt allt vad vi lärt.
Visdom av Ellen Key.

5 kommentarer:

 1. Hörde om det där på radion idag, funderade också på vad en didgeridoo var! Tur att du skrev om det, så jag vet nu vad en didgeridoo är. Kom lixsom inte ihåg ordet eftersom jag bara hörde det.

  SvaraRadera
 2. Hanna: Bra. Då är vi två som lärt oss nåt nytt.

  SvaraRadera
 3. Första gången jag hörde talas om den var på en musikquiz där frågan kom upp och en i vårt lag upplyste mig om vad det var. Numer ligger det faktiskt en sådan i litet format i vår hylla, inköpt vid vår resa till Sydney.

  SvaraRadera
 4. Marina: Det är klart att en globetrotter har en didgeridoo i hyllan.

  SvaraRadera
 5. Aldrig hört. Hur skulle man klara sig utan google!

  SvaraRadera