Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 17 mars 2013

Fransk afton

För en tid sedan skrev jag ett inlägg med Mireille Mathieu i huvudrollen. Inlägget tillkommet efter gåvor jag fått mig tillsända från bloggvännen Livsnjutaren. Igår var det dags för den franska afton jag då förutspådde. Mat, musik,minnen och Mireille Mathieu. Mmmmm! Allt denna afton med franska förtecken. Huvudmålet intogs som brukligt i vårt kök.  Till desserten förflyttade vi oss till Sinnesrorummet. Under måltiden lät vi oss ackompanjeras av Mireille Mathieu.
Vegetarisk Boeuf Bourguignon.

Ett lyckat vinval visade det sig.
Tulpaner och Mireille Mathieu.
Två glädjespridare.
Dessert: Vinkokta päron med lätt-
vispad grädde och slånbärslikör.

Samma som ovan men
med Calvados.
 Nelson och Sigge deltog förstås i
vår franska afton.


Efter måltiden gick vi en våning upp och tittade på en till DVD konverterad videofilm från vår bilresa genom Frankrike i augusti 2000. Första och sista frågan vi ställde oss var denna: "hur hittade vi ut från Charles de Gaulle-flygplatsen med vår hyrbil" och "hur hittade vi tillbaka till exakt samma uppställningplats" på svindlande höjder i ett av de många P-garagen. Hittade gjorde vi i alla fall. Hur är dock fortfarande lika outgrundligt.

Tiden däremellan bilade vi genom Frankrike. Vi passerade, besökte och bodde på platser vi aldrig tidigare hört talas om. Vi använde oss inte alltid av det officiella vägnätet. Inte sällan körde vi på kostigar mellan byarna. Vi övernattade på hotell av den mest varierande karaktär. Allt från mycket enkla till anläggningar av absolut toppklass. 

Likartad variation var det på restaurangerna.  Vi hittade en klart lysande stjärna, La Grimoleé i Val de Vienne. Den bästa restaurang jag någonsin besökt, belägen "in the middle of nowhere". La Grimoleé var inte bara en restaurang blev vi varse. Det var oxå en förstklassig restaurangskola. Här åt vi en 7-rättersmiddag som hade blivit 9 rätter innan måltiden var till ända. Här åt jag för första gången sniglar. En riktig delikatess. Antagligen utstrålade vi både vällust, njutning och hunger eftersom vi blev bjudna på två extrarätter så att det  slutligen blev ovan nämnda  9-rättersmåltid.  

Efter att morgonen därpå ha avnjutit en överdådig frukost så  tog D och jag en båttur på Viennefloden innan vi reste vidare. Det var ingen grupptur på floden utan D och jag var de enda passagerarna på den lilla båten med elmotor som ljudlöst gled fram på floden. Det var fascinerande att följa djurlivet längs floden. Det kändes som att promenera genom djurens eget vardagsrum.  Ett av dessa himmelska ögonblick man kan få uppleva. En lisa för själen som för alltid finns klistrad på näthinnan.

Tack Livsnjutaren som inspirerade till denna franska afton.
Kvällen avslutades med att
vi tittade på en DVD
från en av MM:s konserter
på Oympia i Paris.
PS Jag är ledsen för inläggets lite röriga layout. Av någon anledning så vill bilderna inte lägga sig där jag placerar dom utan dom väljer själva plats utan hänsyn till mina
önskemål.
Har du kanske ett tips på hur jag ska komma till rätta med bildplaceringsproblematiken.

4 kommentarer:

 1. Läser med glädje och stort nöje om er resa till Frankrike. :) Jag har bott och pluggat franska i Paris en tid i min ungdom, och jag längtar alltid tillbaka detta underbara land och stad. Jag fick inte tillfälle lyssna till Mireille Mathieu (hon var nog säkert för ung på den tiden! ;) Men en konsert med Juliette Gréco minns jag med stor glädje! Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Anita: Kul! Du har onekligen provat på boendekontraster. Paris vs Omsjö.

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig afton!
  Fransk musik och mycket annat franst gillar mycket!
  Sigge och Nelson njuter på sitt sätt!

  Det är lite krångligt med bilder på blogger. Själv har kämpat flera gånger. Svårt att komma med tips så här skriftligt.

  SvaraRadera
 4. Men vilket fantastiskt inlägg, Steve! Och så trevligt ni verkar ha haft det, både på er franska afton och på turen. 9-rätters lät underbart men maten som intogs på er franska afton gick inte av för hackor den heller. Hade mer än gärna suttit med där vid bordet med ett glas rött, eller i den härliga stolen med en calva. Eller slånbärslikör. Eller bägge. Är så glad Mireille kunde förgylla denna afton. Riktig god natt till dig från ett Kristiansand där snön vräker ner. Herregud, hur ska vi kunna skotta fram vår flygmaskin imorgonbitti...

  SvaraRadera