Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 26 augusti 2014

Kött eller inte kött?


Den "gröna idyllen" är inte alltid den
miljövänligaste, men ändå den djurvänligaste.
Frågan i rubriken är inte helt lätt att svara på. Ännu mindre efter att jag igår kväll sett  "Vetenskapens värld" i SVT2. Veckans avsnitt handlade om köttets påverkan på miljön och en del av svaren var överraskande.
När jag för några år sedan slutade äta kött så handlade det inte så mycket om miljön utan jag hade helt enkelt tröttnat på köttskandalerna och att jag aldrig kunde vara säker på vad jag stoppade i mig. Även ur miljösynpunkt så känns nu mitt beslut helt rätt. Åtminstone om jag ska tro vad läkaren och journalisten Michael Mosley levererade i gårdagens program.

Jag saknar aldrig kött numera och har hittat en fullvärdig och välsmakande kosthållning där inga köttprodukter ingår. Det finns nog all anledning för  världens befolkning att dra ner på sin köttkonsumtion. Som väntat äts mest kött i USA med över 120 kg/person och år. Australien och Nya Zeeland ligger närmast efter USA. Motsvarande siffra för Sverige är 80 kg/person och år.
Även köttmyntet har, minst,  två sidor med varierande intressen så som konsument är det svårt att veta vad som är "rätt" då vi sällan sitter inne med hela bilden. Men, det är aldrig fel att lära sig mera.

6 kommentarer:

  1. Om man tänker efter så är det skrämmande mängder kött vi klämmer i oss varje år. Jag tillhör de som äter kött, men har drastiskt dragit ner på det och har hittat massor med bra alternativ så visst går det om man vill. (Fast fisk har jag väldigt svårt att klara mig utan)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket skulle vara vunnet om vi bara, som du gjort, drog ner på mängden kött. Och, som sagt, det finns massor av bra alternativ numera.
      Jag äter också fortfarande fisk.

      Radera
  2. Det här är inte lätt att ända den här skutan. Ju mer man hör om hur köttproduktionen påverkar oss alla, så börjar man tänka till. Vi har börjat lägga till mer grönsaker på tallrikarna och minskar på så sätt vårt köttintag..... det är ett litet steg i rätt riktning i alla fall. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även små steg räknas. Det är ju så förändringar tar sin början.

      Radera
  3. Mina kollegor har jobbat en del med mat ur miljösynpunkt, och en av de viktigaste faktorerna som brukar nämnas är alltid att köttkonsumtionen måste minskas. Det jag tycker är lustigt med dieter som LCHF och liknande är att det inte finns någon diskussion om miljö, hållbarhet och ekonomi. Det är helt ohållbart att vi ska äta så stora mängder kött. Jag tror inte att alla behöver bli vegetarianer men vi är ju många som kan minska vår köttkonsumtion. Mer fisk och vegetariskt, men även mindre köttmängder i kötträtter. De är t.ex. lustigt med ett sånt fenomen som "köttfri måndag". Många tycker att det är bra, men jag tycker att det insinuerar att man borde äta kött alla andra dagar i veckan... Varför inte "köttmåndag" istället...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror heller inte att alla behöver bli vegetarianer, men nog vore det hälsosamt både för miljön och för oss människor om vi minskade
      vårt köttintag. Det är intressant att så här i valtider notera frånvaron av denna debatt. Varför tar politikerna alltid i första hand upp transportsektorn som den stora boven när det gäller växthusgasutsläpp då det är belagt att köttindustrin är en större miljöbov. Vid den här tiden på året äter jag nästan uteslutande sådant som vi odlar i vår egen trädgård. Bara den vetskapen "smakar gott" i sig då jag vet att valet av t ex morötter i stället för till nötkött ger 50 gånger mindre utsläpp. Här finns mycket mera att göra, men varför inte börja med att vi vanliga medborgare drar vårt strå till stacken genom att börja minska vår köttkonsumtion. Att vänta tills politikerna bestämt sig kan få förödande effekter.

      Radera