Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 5 januari 2015

Förändring tar tid

Förändringsarbete innebär många vägval och
det är
inte alltid man väljer rätt.

Jag tycker om att se dokumentärfilmer. Igår hittade D  på SVT Play en dokumentär om Kiran Bedi, Indiens första kvinnliga polis 1972. Det var intressant att se hur hon tilldelades uppdrag av typen "mission impossible". Förstås i hopp om att hon skulle tröttna och ge upp.  Hon stod dock på sig och stod för många nyskapande insatser, bl. a. inom fängelseväsendet, och hon vann också internationellt erkännande. Men.....................
 
Det var en intressant inblick i ett komplicerat samhälle och än en gång påmindes jag om att förändring tar tid, därav rubriken. Förändringsarbete är inget för den otålige och den som påbörjar ett förändringsarbete hinner inte alltid se resultat under sin livstid.  Gäller det dessutom samhällsstrukturella förändringar så handlar det oftast om generationer.

8 kommentarer:

 1. Håller med, förändring tar tid. Har inte sett dokumentären men är alltid fascinerad av de som vågar och sätter igång en stor förändring.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är glad för de som vågar. Var skulle vi annars befinna oss?

  SvaraRadera
 3. Visst är det underbart med dessa fantastiska människor som lyckas med sådant man trodde var omöjligt. Och som framför allt orkar fortsätta kämpa trots att det verkar hopplöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Dessutom är de en utmärkt inspirationskälla för andra. Alla vi som i olika skeden av livet behöver den där extra kicken i baken för att våga ta "det där steget".

   Radera
 4. Tålamod och attitydförändringar är ett måste när det gäller stora förändringar. Någon som går före ocg visar vägen är inte heller dumt. Tur att dessa vägvisare finns och inte ger upp!

  SvaraRadera
 5. Alla behöver vi vägvisare från tid till annan.

  SvaraRadera
 6. Förändringar tar tid, det vet jag verkligen som bor i Storbritannien! Här ändrar vi inte på något i en hast, utan håller hellre kvar vid det gamla, på gott och ont. Det negativa här är kvinnans situation som ligger långt efter Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Traditioner kan många gånger vara både tryggt och positivt att hålla fast vid, men inte i alla sammanhang.
   Allra helst inte när det gäller jämställdhet mellan könen. En självklarhet tycker jag, men det finns ju många män som tycker sig ha nåt viktigt att försvara och som antagligen också är rädda för förändringen.

   Radera