Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 9 januari 2015

Skrämmande verklighet


Skyldig eller oskyldig? Här kan det sluta oavsett vilket.


I mitt föregående inlägg så skrev jag om min faiblesse för dokumentärer.
Jag har nu börjat titta på en ny amerikansk dokumentärserie på TV 10, "Berättelser från dödscellen". Serien är en granskning av dödsstraffet som fortfarande tillämpas i de flesta av USA:s delstater. De rättsfall som beskrivs är på samma gång intressanta, skrämmande, fascinerande och obegripliga.

Efter varje avsnitt känner jag mig  uppfylld av såväl hopp, vämjelse som rädsla. Ska jag egentligen titta på nåt som så sätter mina känslor i svall? Ja, blir svaret på den frågan eftersom det ändå är verkligheten som beskrivs. En verklighet som jag inte kan blunda för.
Då jag själv arbetat 39 år i svensk  kriminalvård så har jag  ett särskilt intresse även för andra länders rättssystem.

Det amerikanska inte minst, bl. a.  med tanke på att de fortfarande tillämpar dödsstraff.
Jag har i ett antal tidigare inlägg berört detta.
2010 skrev jag följande i ett inlägg:
Fortfarande har 35 delstater i USA kvar dödsstraffet. Ett av de avgörande skälen för de stater som under senare år avskaffat dödsstraffet har varit kostnadsskäl. Urban Institute i Maryland har gjort beräkningar som visar att det kostar samhället 1,9 miljoner dollar mera att döma till dödsstraff än till ett långt fängelsestraff.
Ett annat minst lika viktigt skäl är den moderna dna-tekniken.  Många dödsdömda  har blivit frikända efter att dna-tester visat att de inte begått brotten de blivit dömda för.

Fortfarande är dock en majoritet av det amerikanska folket för dödsstraff. Därför är det heller ingen politiker som vågar föreslå dödsstraffets avskaffande. Men frågan kvarstår: När ska USA ta det slutgiltiga steget in i den civiliserade världen och avskaffa dödsstraffet?
Samma fråga kan jag nu ställa 5 år senare.

Nu är ju USA långt ifrån ensamma om att tillämpa dödsstraff vilket framgår bl. a. av det som  Amnesty international publicerar om dödsstraffet och dess tillämpning i världen.

2 kommentarer:

  1. Det är skrämmande att vissa länder inte har kommit längre. Jag blev mycket berörd av Caryl Chessmans öde och slutligen dödsstraff. Jag var 14 år och kunde inte förstå hur man kunde utsätta någon för det som Chessman utsattes för. Hans avrättning med gas uppsköts ett antal gånger.... vilken otrolig press han var utsatt för under alla år på San Quentin....... Allt detta och mer därtill är du säkert insatt i..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Caryl Chessmans öde minns vi nog alla i vår generation.

      Radera