Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 12 mars 2015

Vem kan man lita på ?

De senaste dagarna har debattens vågor gått höga om det avslutade samarbetsavtalet med Saudiarabien och landet har svartmålats i alla medier. Intressant var därför att igår lyssna till Studio Ett i P1 där Mellanösternexperten Marianne Laanatza gav en mera nyanserad bild av utvecklingen i landet.  Här framkommer t ex att 
-  60 % av universitetsstudenterna är kvinnor, 
-  kvinnor äger 50 % av det privata kapitalet i landet,
- kvinnor äger 1/3 av alla företag i landet, medelstora och stora företag.
-  domstolsväsendet  genomgår en totalöversyn i syfte att minska det religiösa inflytandet.

Jag blir oerhört besviken på såväl politikens företrädare som mediernas som på ett häpnadsväckande sätt "medvetet" förtiger den positiva utveckling som ändå tycks finnas. Det kan väl ändå inte vara så att makteliten i likhet med mig inte vet om de positiva utvecklingstendenser som ändå finns. Reformarbetet startades 2007 av den i  januari bortgångne kung Abdullah. Ett reformarbete som kommer att ta lång tid, men var tar reformarbete inte  tid.  Det ska för den skull inte förtigas, även om lång väg återstår att gå för Saudiarabien när det gäller  mänskliga rättigheter.

Oavsett hur du ser på situationen i Saudiarabien så kan det vara värt att lyssna på inslaget. Det är alltid nyttigt att då och då se saker "med andra glasögon".

6 kommentarer:

  1. Hoppas du hör min applåd hela vägen från Stockholm. Man kan ju också fundera över "logiken" att "godkänna" Palestina, göra sig ovän med Israel och nu ställa sig på kant med hela arabförbundet. Margot gillar nog sina "15 minutes of fame" om man säger så... Suck.

    PS. Asgarvade åt din kommentar:-) DS.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker mig höra dina jubelrop här över trädtopparna.
    PS. Ibland går det bara inte att motstå det uppenbara.

    SvaraRadera
  3. Som sagt, det finns alltid flera sidor (i alla fall två) av ett mynt. Nu har jag inte lyssnat på inslaget, men ska göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, men så jobbigt för de som väljer att bara se ena sidan. Om vanligt folk som du och jag kan förstå att myntet har två sidor så borde väl de som har till jobb att "sortera mynten" åtminstone kunna se 1½. Dom har det inte lätt. Ja, politikerna och mediafolket, men jag har svårt att tycka synd om dom.

      Radera
  4. Det var intressanta fakta, helt nytt för mig! Utan att känna till dessa fakta tyckte att Margot gjort bra genom att markera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra att markera, men jag tycker inte att det är bra att g (l)ömma fakta som pekar i positiv riktning.

      Radera