Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 23 juni 2015

Att gripa efter halmstrån

Finns det ett halmstrå så griper jag så klart efter det.

Man tager vad man haver. Det kunde du väl inte tro efter denna rubrik och inledning att inlägget ska handla om fotboll. 

Damernas VM- dröm släcktes ju bryskt där borta i Kanada, landet där de spelar fotboll mitt i natten.

Vad gör man då? Jo, tar omtag så klart och skapar en OS-dröm. Början på den drömmen har varit ok då Kanada och England har gjort sin plikt. Om nu bara Japan gör detsamma natten som kommer så stundar ett spännande OS-kval mot Norge, Holland och Schweiz. En OS-plats står då på spel. Det skulle nog vara bra för svensk damfotboll att ha ett OS att satsa mot.

Säga vad man vill om fotboll, men visst är det väl härligt hoppingivande när nya drömmar tänds så snart en gammal släckts.

Svensk damfotboll måste förstås göra en grundlig analys av läget. Risken finns dock att mycket utmynnar i strider och smutskastning när drevet går och syndabocken till varje pris ska hittas och föras till stupstocken.

Av en ren slump hittade jag detta blogginlägg av Lisa Ek som sätter tummen på ett antal stenar som behöver vändas. Somligt, så som "riv avspärrningarna till mixed zon", "flytta på staketet som håller publiken utanför, "riv muren mellan förbund och klubbar" kan förstås uppfattas som smått flummigt, men hellre starta med det anslaget än starta med att "klösa ögonen ur varandra".

Att muren mellan förbund och klubbar finns visas tydligt när klubbarna enligt SVT Sport säger tvärt nej till att släppa spelare till flera landslagssamlingar. Tvärt nej innan dialogen ens har börjat.

Parterna som deltar i strävan att sno ihop en bättre framtid för svensk damfotboll är  många. Fotbollförbundet ( SvFF), ElitFotboll Dam ( EFD ), Förbundskaptenen, Klubbtränarna och spelarna inte att förglömma. Sedan har vi förstås  experter i media som ivrigt eldar på. Så här. Eller så här.

Fotboll handlar inte bara om fotboll, om nu någon trodde det.

6 kommentarer:

 1. Nej, när jag läste rubriken hade jag inte räknat med att läsa om fotboll. Men nu blev jag ju väldigt positivt överraskad två gånger om om man säger så. Å japp, jag kollade såklart länkarna och var lika imponerad över Lisa Eks välskrivna blogginlägg. Det inlägget borde förresten även läsas av Norge.

  Vad gäller Olof Lundh så får jag ståpäls fast tvärtom när jag hör/ser honom. Har nästan inte alls tittat på mellansnacket i studion, klarar inte av varken Olof eller programledarens blä-blä. Vet inte ens vad han heter - programledaren alltså.

  Personligen hoppas jag som du att Sverige får spela kval till OS, annars blir avbräcket alldeles för stort till nästa stora mästerskap EM i Frankrike. Även om Pia Sundhage är inte "mitt stuk" (inte Asllanis heller) så tycker jag att hon förtjänar en andra chans. Jag menar vad gäller herrlandslaget så är Hamrén ju kvar efter minst sagt mediokra insatser. Å nej, han är inte heller "mitt stuk". Lite kontinuitet borde det ändå finnas. Å vi har kanske inte så många tränare att välja på i lilla Sverige, speciellt inte sådana som vågar ta sig an damlandslaget och slåss med klubbarna... Svennis i sina bästa stunder hade varit mitt val för herr- eller damlandslaget. Men då han var smart nog att tacka nej till herrlandslaget lär han inte ens idag vara intresserad av att träna damerna - inte ens som hobbyverksamhet. Dessutom har han ju som sagt passerat bäst före datum...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå bäst-före-datum. Det är en fråga jag ställer mig själv då och då och får samma svar. Du duger!
   Ett OS-kval till Rio i svinkalla februari skulle sitta fint.
   Olof Lundh har ju blivit tyckare nr.1 i allt som gäller fotboll. Det vore inte fel med några flera röster i expertsoffan. Jag gillar Hasse Backe. Jag gillar Hanna Marklund oxå, inte minst hennes underbara dialekt.
   Programledaren Per Skoglund håller jag inte alls med dig om. Jag tycker att han är kunnig, engagerad, mångsidig, trevlig. Ja, en väldigt bra programledare helt enkelt.

   Radera
  2. Jag gillar också Hanna Marklund och jag tycker det är toppen att hon inte har försökt jobba bort sin Skellefteå dialekt. Hon är duktig på att analysera. Hasse Backe gillar jag också, liksom Lagerbäck faktiskt. Nannskog börjar gå mig på nerverna, men han är en frisk fläkt. Wernersson är jag ju liiiite partisk - han är ju målvakt och använder ordet "spetskompetens" stup i ett. Det ordet har vi inte fått höra en endaste gång under dam-VM förresten. Eller så har jag missat det. Det finns kanske ingen med spetskompetens bland damspelarna...

   PS. Helt ok att vi inte alltid är överens - det skulle ju bli hila tråkigt;-) DS.

   Radera
  3. Skrivet sent igår kväll:Att recensera fotbollsexperter är väl eg, ingen höjdare. Alla har de sina för- och nackdelar.
   Vaknar jag tidigt i morgon så kanske det blir Japan - Holland innan frukost.
   Sverige - Portugal blir det garanterat på kvällen.
   Bara man respekterar varandra så är det helt ok att inte vara överens.
   Tillägg nu på morgonen: Japan slog Holland och jag konstaterar att det går som bäst för Sveriges damer när dom inte spelar.

   Radera
 2. Jag kan bara instämma efter allt hallå om matchresultat hit eller dit - Det gick tydligen Sveriges väg när de inte spelade (igen!). Nu blir det till att bänka sig inför kvällens match och oavsett matchresultat får vi hoppas på en bra svensk insats och en spännande match!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser oxå fram emot kvällens match. Svensk fotboll behöver en riktig framgång.

   Radera