Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 15 juni 2015

Att lyfta blicken

Map of libyen
Libyen, strategiskt beläget vid Medelhavet.
Ibland uppstår särskild anledning att lyfta blicken från min egen trygga tillvaro. Ett sånt tillfälle var igår efter att jag läst denna  artikel. Där berättar fyra ungdomar som flytt från Somalia till Libyen och senare  till Sverige om det helvete som fortfarande råder i Libyen. 
I ytterligare en artikel belyses läget i Libyen ur ett forskarperspektiv.

De försök som bl. a. genom val gjorts för att skapa en demokratisk stat har fallerat och utan en politisk ledning värd namnet eller ens en nationell armé så är fältet öppet för grovt kriminella aktiviteter.
Libyen beskrivs idag som laglöst land. Kidnapparligor härjar i landet och tillfångatar flyktingar från t ex Somalia och Syrien. Flyktingar som sedan hålls i tortyrläger och blir en handelsvara mellan olika ligor och människohandlare.

För 4-5 år sedan var all världens media späckad av daglig rapportering från Libyen, men efter Khadaffiregimens fall 2011 så har det varit förunderligt tyst.
För att bildliggöra vad som hände i Libyen så använder jag följande liknelse; Världssamfundet deltog i det akuta släckningsarbetet, men glömde det viktiga eftersläckningsarbetet. Bara för att man släckt en brand så kan man inte blåsa faran över, det ligger alltid rester och pyr under ytan. 

Är det så illa att ingen längre bryr sig, eller kan man bara göra en utryckning i taget? Just nu är ju Syrien först i kön så då får Libyen vänta. Då är det heller inte intressant för världens medier att vara på plats och beskriva vad som pågår. Cyniskt? Ja visst, men icke desto mindre en krass verklighet.

Det avgörande problemet för att "dessa bränder" aldrig släcks helt är förstås att kön av hjälpbehövande folk och länder ter sig ändlös. Hjälpinsatserna tenderar därför att bli just bara brandkårsutryckningar.

6 kommentarer:

  1. Nu är jag varken speciellt insatt eller ens riktigt intresserad för att vara ärlig, men konstigt nog förs mina tankar till Iraq.
    Det låter kanske hemskt, men både Iraq och Libyen mådde "bättre" när de styrdes av diktatorer.
    Å det är ju "Arabic Spring" som bara förstärkte hela situationen i mellanöstern och flera länder där.
    Vet inte om hjälpaktioner hjälper i dessa trakter, tror att många av dessa länder är bortom "räddning" faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns onekligen märkligt att tanken "det var bättre förr" över huvud taget ska kunna tänkas om dessa länder.
      Hjälpaktioner i all ära, men utan stabil politisk ledning i dessa länder så ter sig tyvärr mycken hjälp som bortkastad.

      Radera
  2. Intressant! Över huvud taget är det fascinerande vad som "får plats" i medierna. Jag kollar svenska tidningar på nätet ibland, men det går mycket utrymme åt TV-program och andra småsaker. Det lilla utrymme som ges åt internationella konflikter och oroshärdar känns begränsat... Demokrati är ju det mest önskvärda för det mesta, men ett land måste ju vara moget för och ha en organisation för att det ska fungera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medierna är ju en oerhörd maktfaktor. Det som inte tas upp där "finns inte". Politisk mogenhet är absolut nödvändigt för att ett land skall klara sig efter lång tid av diktatur. Av naturliga skäl finns denna mogenhet inte ofta och därför fylls det vakuum som uppstår ofta av människor / grupper med intressen fjärran från demokrati. Intressen som mera präglas egoism, ondska och girighet.

      Radera
  3. Missförstå mig inte, men matas man alltför mycket så börjar man till slut att blunda för verkligheten och skjuta alla hemskheter åt sidan.
    Det som händer i Mellanöstern är så fruktansvärt tragiskt för den enskilda individen, medan kriminella tar "makten" och skor sig så mycket dom orkar! Kontentan blir att kaos, motsättningar och spänningar uppstår på många håll i hela världen. FARLIGT!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en inte helt okomplicerad tid vi lever i.

      Radera