Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 14 juli 2015

Ännu en premiär

Efter att i söndags ha avverkat utefrukostpremiären så blev det på kvällen dags för ännu en premiär. Dags att avnjuta årets första egna potatis som D tagit upp. Det blev Rocket som var först i år, om än betydligt senare än tidigare år. Detta innebar att D inte behövde tänka på vad vi skulle äta som söndagmiddag. Det blev så klart potatis och matjessill med vederbörliga tillbehör. Måltiden självklart intagen i växthuset. Den allra första potatisen avsmakas förstås med bara en klick smör till. Mmmmmm!
Rocket, årets första.

Det är en njutning att bara se årets första
potatis tvättad/skalad.

Där i växthuset ska måltiden intas.

En underbar sommarkänsla infinner sig. när
bordet är dukat med dessa läckerheter.

Efter middagen blev det kvällspromenad
med Nelson och Sigge.

Sigge följer gärna med, men inte så långt hemifrån.
Han brukar stanna en bit utanför tomten och vänta.

På väg hem igen.

10 kommentarer:

 1. Åh det låter gott! Och riktigt svenskt! Det finns vissa godsaker i Sverige som man inte får tag på här i södra Europa, även om vi har en massa annat gott här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Somliga svenska godsaker ska oxå avnjutas i Sverige.
   Ni synes då inte sakna godsaker längs er väg.

   Radera
 2. Nu dreglas det här igen! Egen potatis med sill och gräddfil - det är sommar det!
  Skrattade dock tiktigt gott - min fantasi du vet;-) - när jag såg potatisen "simma" i skummat vatten. Undrade då vilket tvättmedel D använder;-)

  SvaraRadera
 3. Ja, din fantasi leder i många riktningar har jag förstått. Som du vet används här inga som helst skadliga tillsatser och "medel" i hushållet. Skummet i det här fallet uppstår när D vevar runt potatisen i potatisskalaren.

  SvaraRadera
 4. Egenodlad potatis och matjesill !!! Nu får du det att vattnas i munnen. Att dessutom sitta i det vackra växthuset och äta gör knappast saken sämre. Skymtar en ostmacka också på det så fint dukade bordet. Förstår varför D står med fet bokstav. En lika betydelsefull person som min L som står för all matlagning och mycket annat här hemma hos oss.
  Inlagd sill är inget man finner här på ön och vid de tillfällen vi reser "hem" till Sverige äter vi nästan alltid minst en middag med sill och potatis oavsett om det är mitt i vintern ;-) En gång, på den tiden när man inte var så begränsad med vätska på flyget, köpte vi med oss ett antal glasburkar med olika slags sill. En gick förstås sönder men vi hade ganska många i kylväskan så det räckte ett par veckor.
  Roligt att få se Nelson och Sigge. En vovve som ny familjemedlem står högt på min önskelista men vi har lite trubbel med grannen som jag inte ska tråka dig med. Ha en skön kväll önskar jag dig från Malta !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är lyckligt lottade som har D och L
   Det var en sällsam sillhistoria du bjuder på.
   Husdjur ger en extra dimension till hemmet. Vi hade katt när vi bodde i våning i storstan och skaffade därtill hund när vi flyttade hit ut på landet. Grannar och hundar kan vara en besvärlig kombination. Speciellt då små hundar som är mera skälliga och därmed kan upplevas som störande.
   Vår Nelson, en bullmastiff på c:a 60 kg, är en cool kille som inte gör nåt större väsen av sig. Dessutom bor våra närmaste grannar några hundra meter bort.
   Tack för vänlig hälsning! Vi har avnjutit en god sallad med lätt kylt rött vin i växthuset. En riktigt skön svensk sommarkväll m a o. Det gäller att ta vara på de sköna kvällar som bjuds.

   Radera
 5. Själv så väntar jag på jordgubbspremiären hemma här. Såg att de nu idag sålde från den lokala odlingen, så snart så bör även våra bli ätbara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordgubbar är en av de saker vi valt bort att odla, även om egna jordgubbar är en ynnest. Vi har dock köpt svenska och D har gjort jordgubbssylt för vintersäsongen.
   Av bären vi har i trädgården så är hallon mina favoriter.

   Radera
 6. Så underbart! Egen potatis, matjesill gräddfil, gräslök öl och snaps...frågan är om det kan bli mer sommarsvenskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förstås sett liknande inlägg hos mig tidigare, men ibland är det ju bara ett måste att upprepa sig.

   Radera