Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 9 september 2015

Måltider i stället för mål

Jag hade ursprungligen tänkt skriva något om gårdagens EM-kvalmatch Sverige - Österrike 1 - 4.  Så hade det nog oxå blivit om resultatet blivit 3 - 1  som jag hade tippat. 
Men varför fördunkla denna vackra septembermorgon med mörker när det finns mera lustfyllda företeelser att skriva om.
Tänk så mycket trädgården har att bjuda.
Hade jag  haft detta inlägg i tankarna tidigare så hade jag förstås som vanligt oxå bjudit på ett antal måltidsbilder, men nu blir det bara ord eftersom jag inte tagit några sådana bilder. Det blir några andra bilder i stället.
Nyskördade tomater.
Ofta äter vi mat som uteslutande kommer från vår trädgård,  från naturen eller är lokalproducerad. Särskilt vid den här tiden då det är skördetider och tillgången är extra god.
I måndags bjöd D på en himmelsk omelett gjord på pinfärska Bergaägg och för dagen nyplockade kantareller som D och Nelson hade med hem från sin skogspromenad. 
Igår bjöds jag ugnsrostade grönsaker. Potatis, morötter, palsternackor, tomater och lök. Självklart smaksatt med kryddor från trädgården.
Rödbetor till dagens sallad.
Idag ska D bjuda på en sallad med  rödbetor, chevreost, sallad, gurka, ärter och plommon. Måltiden kan förhoppningsvis intas på uteplatsen jämte glasverandan.  Det blir en skön avslutning på  dagens trädgårdsarbete.  Den här veckan, med strålande sol och blå himmel från morgon till sen eftermiddag, är perfekt för "höststädning" i trädgården.

Jag tycker att det är en oerhörd lyx att ha möjlighet att äta som vi gör . När den mat jag äter smakar och ser ut så som jag förväntar mig. När jag alltid vet vad den innehåller och framförallt att den inte innehåller några okända/skadliga tillsatser.

PS När jag igår kväll tittade på fotbollen så huserade D i köket och gjorde plommonchutney för vinterns behov. DS
Härlig plommonchutney.

14 kommentarer:

 1. Oh, vad härligt med hemproducerat och färskt! Njut!
  Mitt grönsaksland är int esom det ska, men som tur är har jag snälla grannar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi njuter så mycket vi bara kan.
   Bra med snälla grannar.

   Radera
 2. Vilken klok kvinna du har som hoppade över eländet igår kväll. Jag tror att U-laget, förstärkt med två-tre A-lagspelare hade fått ett bättre resultat! Duktiga och hungriga! Det svenska landslaget är tyvärr inte bättre än så här!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveklöst är det så. Ni är kloka, ni kvinnor.

   Radera
 3. Ja, matchen igår har vi ju pratat om tillräckligt. Å om jag läser Hamréns svammel i tidningarna idag så undrar jag verkligen...

  Då är det betydligt roligare att titta på er enorma skörd. Mums säger jag bara! Påminner mig om när jag var liten. Min mamma gjorde precis som D. Hon älskade det och vi var i stort sett självförsörjande hela året. Som sagt, jag har inte ärvt hennes talanger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, matchen finns inte mera att säga om och Hamréns svammel får han så gärna ha för sig själv.
   Även om du inte ärvde just dessa talanger så är det ingen tvekan om att du tillhör kategorin talangfulla.

   Radera
 4. Det låter verkligen gott och fräscht! Själva ser vi fram emot att hitta en riktig mataffär här i Montenegro. Det finns liksom inte riktigt i Albanien, och det är ju lite ovant. Man kan hitta grönsaker på marknaden, kött i köttaffären och fisk i fiskaffären. För övriga produkter får man hitta små "markets" men där finns inte så mycket, oftast bara mjölk, yoghurt, bröd, mjöl, korv, ägg och fetaost. Det går nog utmärkt att handla i Albanien om man vet hur man ska göra, men när man har lite svårt att hitta till köttaffären, fiskaffären, marknaden osv på ständigt nya orter är det ganska utmanande, haha, Dessutom är man ju bortskämd med ett enormt utbud från västeuropa, så det känns lite torftigt,haha. Det är så mycket som inte finns. Man hittar inga såser, inga soppor, inga kryddor, absolut inga halvfabrikat, bara några enstaka konserver - väldigt annorlunda helt enkelt! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt bekymmerslöst att vara ute på långresa förstår jag. När jag läser din kommentar så förstår jag än mera hur "bortskämda" vi är. Hoppas att ni snart hittar en "supermarket" så att ni kan handla och tillaga en egen god måltid.

   Radera
 5. Härligt att ha möjlighet att äta så hem- och närproducerad mat som ni kan! Det vore en önskedröm!
  Men jag vet att vi har lite ställen att undersöka än och kanske hitta någon gård som säljer kött, ägg och kanske något mer.
  Jag sparar receptet på chutneyn, det kan komma att behövas i veckan, för det är gott om plommon på trädet. Vi borde få ihop ett gäng fina nog!

  SvaraRadera
 6. Lycka till i sökandet efter lokalproducerat!

  SvaraRadera
 7. Här tog vi beslutet att inte gå upp mitt i natten och titta på matchen, vilket jag är väldigt glad för så här i efterhand! Och eftersom alla svenska tidningar dignar av matchanalyser på ett eller annat vis, så känns det betydligt roligare att läsa om era närproducerade måltider.

  SvaraRadera
 8. Det är verkligen lyx i dagens samhälle där det är ont om mat från egen trädgård. Det är livskvalité.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livskvalitet, håller med dig.

   Radera