Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 24 oktober 2015

En gammal klassiker

  D har gjort en ny bukett i hallen.
Det var inte torsdag igår, men lika fullt bjöd D på hemlagad ärtsoppa.Som tillbehör, timjan direkt från trädgården och varm punsch. Det blir inte många gånger per år som jag äter ärtsoppa numera. Annat var det under studenttiden i Uppsala. Då var ärtsoppa och punsch på någon av studentnationerna ett ofta återkommande inslag.
En värmande måltid i höstrusket.

13 kommentarer:

 1. Oh, vad gott med svensk ärtsoppa! Fast spanska tapas är inte heller helt fel!

  SvaraRadera
 2. Spanska tapas har jag många härliga minnen av.

  SvaraRadera
 3. Hemlagag - med betoning på just det ordet - är den enda ärtsoppan vi äter, speciellt under hösten och vintern. Å precis som ni skippar vi också pannkakorna, ja punschen också för den delen. Lite för sött.

  Åsså gillar jag buketten i zinkkrukan - snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärtsoppa och punsch- det hör bara ihop.
   Pannkakor, det får bli vid andra tillfällen.
   D är en suverän bukettfixare.

   Radera
 4. Ärtsoppa är gott! Det brukar jag välja när lunchrestaurangerna serverar det. Men få blir det ingen punch ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter bara hemlagad ärtsoppa.Punschen till är nog en kvarleva från studenttiden. Men god är den.!

   Radera
 5. Jaaaa, vad det hörde till när man var student (vilket jag iofs var i alldeles för många år......), så gott och vilken kultmat! Nu blev jag som sugen på ärtsoppa och timjan har jag i min toskanska trädgård på verandan, ju!
  Windows 10 laddade jag ner och sen avinstallerade jag det när jag såg vad det hade för hyss för sig, passade mig inte alls. Hoppas du kommer underfund med det. Jag tycker 7 är det bästa hittills.
  Och molberäkningar, det är inte meningen att förstå, man gör det bara, mekaniskt så där!!!!!!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toskansk trädgård på verandan, det gillar jag.
   Windows 10 är än så länge ok.
   Molberäkningar? Det finns viktigare saker att ägna sig åt här i livet.

   Radera
 6. Ärtsoppa är jättegott ! Ingen sommarmat precis men nu börjar det bli svalare även här på ön vilket gör att matvanorna ändras. Grilltiden är förbi och likaså middagar på terrassen. Tunna sommarkläder byts mot långbyxor vilket jag inte alls uppskattar men hemma går jag envist i klänning och barfota året om ;-)
  Punsch har jag nog provat men minns inte smaken. Kanske värmer det gott inombords. Kan nog behövas nu när vi går över till vintertid, tänder ljus och myser både här liksom på Getingstorp. Även om vi ännu har runt 20 grader på Malta :-)

  Tack snälla för dina rader hos mig !! Är verkligen glad över att du gärna tittar in igen, oavsett ;-) Önskar dig en skön fortsatt helg !!!

  SvaraRadera
 7. Det blir gärna så att matvanorna förändras med årstiderna vilket gör att det alltid finns nåt att längta till.
  Vad gäller klädsel går jag numera i fårskinnstofflor året om, för övrigt är det långärmat och fleecetröja som gäller det närmsta halvåret. De få gånger jag går ut får jag ta till ytterligare förstärkning.Dessutom blir det då och då en brasa i någon av eldstäderna för att få känna den där riktigt goa värmen.

  SvaraRadera
 8. Ärtsoppa med punch betyder fjällsemester i min värld! Det hade vi alltid på torsdagen under de år vi var ett stort gäng som drog till fjällen varje år, och då var villkoret alltid att om man inte åt ärtsoppa fick man ingen punsch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul tradition ni hade på era fjällsemestrar. Alla åt väl ärtsoppan kan jag tro.

   Radera
  2. Det gjorde de - mer eller mindre gärna!

   Radera