Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 6 november 2015

Framtidens mat

Snart behövs inte kokböcker som denna.
I gårdagens inlägg skrev jag om vår mathållning här på Getingstorp. Tänker fortsätta med att idag skriva lite om den mathållning som framtiden har att bjuda. I förrgår såg jag på TV-nyheterna ett inslag  där framtidssiarna Kairos Future gav en, enligt mitt tycke, rätt dyster bild av vad och hur vi kommer att äta i framtiden.

En framtidsfrukost kan t ex innehålla rostade mjölmaskar på youghurt med kokosflarn. Mera frånstötande än lockande tycker jag.

Förutom att mat är nyttig och av god kvalitet  så är för mig smak och utseende på mat mycket viktigt, snarast avgörande för mina val. I framtiden får dylikt stå tillbaka till förmån för nyttighet för kroppen och hållbart tänkande. 
Det innebär t ex  att man ska ta tillvara på allt, inget får gå till spillo.  Djurens alla kroppsdelar ska konsumeras. Grisöron, knäsenor och kycklinghalsar får alltså slinka ner. Insekter kommer att bli vanligare, främst som proteintillskott. Buljonger, avkok och destillat kommer  att översvämma marknaden. Du kan gå omkring med din buljongflaska i bakfickan och sörpla i dig när du vill. Njutning får stå tillbaka till förmån för disciplin.

Måltiden som sådan blir  mindre viktig. Maten konsumeras när det passar  utan att man behöver äta en riktig middag. 
Såna som jag, som sätter värde på det närproducerade och ekologiskt odlade, är på utdöende och vi kommer att ersättas av matnomader. Vandrande konsumenter, ständigt uppkopplade och med latten i handen. Finns inte dom redan?
Matnomaden går naturligtvis inte själv till affären och de färdiga mastkassar du kan köpa idag kommer att utgå och maten levereras hem till dig med drönare och förarlösa fordon.
Det känns i skenet av allt detta rätt bra att ha framtiden en bit bakom sig.

Idag äter vi en mustig  fisksoppgryta med sydfranska smaker. Till detta dricker vi en importerad Sauvignon Blanc från Loire. Ett vin som  med en bouquet  av vinbär och krusbär bjuder på rikedom och friskhet i glaset.
Dessa senaste rader gör att jag genast känner mig bättre till mods. Njutningsmänniskan i mig har vaknat igen.4 kommentarer:

 1. Hmm, det lät ganska dystert. Modellen med att äta på stående/gående fot och inte har några mattider är ju tydlig i USA (om jag förstått det rätt), och det är väl inte direkt ett föregångsland när det gäller mat och hälsa. Många studier visar att måltidsordning och måltidsmönster är viktigt för hälsan. Fransmännen har relativt bra mat- och rörelserelaterad hälsa om man jämför med resten av Europa. De äter inte alls perfekt innehållsmässigt, men måltiden verkar vara lite helig, i alla samhällsklasser. Dvs man sitter ner och äter tillsammans. Mycket tragiskt (och olyckligt för hälsan) om vi tar bort detta och blir "matnomader". För övrigt är ju njutning en viktig del av ätandet. Nej, det där lät trist...(Tror förresten att det där företagets VD är min granne, de flyttade in precis när vi åkte)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälsa grannen att dom gör ett bra jobb..
   Det är bra att det finns personer / företag som hjälper oss att se "framtiden i vitögat".
   Jag har ändå bestämt mig för att njuta den tid jag har kvar. Ha de gott!

   Radera
 2. Spontant höll jag på att spy när jag läste "mjölmaskar" och föreställde mig hur de ser ut. Visst är jag äventyrlig vad gäller mat, men maskar och andra småkryp får mig att bli nästan hyterisk...

  Åsså tänkte jag att det kinesiska köket har kommit ganska långt med tanke på Kairo Futures idéer.

  I både Franrike, Spanien och Italien är måltider "heliga" och drar gärna ut på tiden också för den delen. Mat ska man njuta av inte slänga i sig. Att vara en matnomad är dessutom helt ogenförbar fär en diabetiker till exempel...

  Hoppas vi får en chans att vända oss om i graven när dessa idéer träder ikraft...

  Njut av din fisksoppa nu i stället:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att vi får en chans att vända oss om......
   Fisksoppan smakade utsökt. Du får se den på bild i morgon.

   Radera