Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 24 april 2016

Vad är fingertoppskänsla?

Politik är som farligast i händerna på politiker.
Egentligen vill jag skriva om vårens ankomst till Getingstorp och gödsla med nytagna bilder från trädgården, men det är liksom inte läge för det när det är grått, blåser snålt och termometern visar på 5 grader. Därför får det bli nåt helt annat idag. Något som oxå ingår i vardagen, men inte alls är lika lustfyllt.

Låt mig föra in frågan i rubriken i politikens värld:
Där är fingertoppskänsla att t ex kunna förutse omgivningens/medborgarnas/väljarnas reaktioner på beteenden, uttalanden, beslut etc.

Ett  praktexempel på avsaknad av fingertoppskänsla har
Miljöpartiets ledning uppvisat den senaste veckan.

Jag begriper inte varför politiker aldrig lär sig. Jag menar,
politiker är ju oxå människor. Som du och jag med brister och förtjänster. Ibland gör vi misstag och då kan det bli fel. Dock har politiker den lilla egenheten att inte kunna erkänna sina misstag. I stället gör de "en pudel" och snor in sig i en krystad förklaringsprocess som blir omöjlig att ta sig ur. När de sedan står där inmålade i ett hörn så finns en annan möjlighet som bara är politiker förunnad. Då kan de ta en "timeout" och hoppas att att allt ska blåsa över, att allt bara var en ond dröm.

Den här gången ser dock timeoutkortet inte ut att stå till buds. Just nu lutar det åt rött kort i stället. Inte alls oförtjänt i så fall, allra helst som ett antal gula kort redan förbrukats.


8 kommentarer:

 1. Utan att reflektera djupare skulle jag säga att fingertoppskänsla är ungefär detsamma som intuition vilket i sin tur härrör ur kunskap. Miljöpartiet som är ett idéparti, har övergått till ett maktparti som aldrig borde ha satt sig i en regering, underlaget är för litet och de var inte mogna att hantera det som krävs av en regering. Det är bara att börja om från början och hitta tillbaks till bärande idéer, en smärtsam men nödvändig process.

  Sedan finns en annan aspekt av fingertoppskänsla. Vill vi ha politiker som först räcker upp fingret i luften för att känna varifrån det blåser eller vill vi ha företrädare som är trogna sina idéer och som ser som sin uppgift att driva opinion för det man tror på, oavsett hur vindarna blåser?

  Jag vet vad jag tycker i alla fall..

  Miljöpartiet har svikit i de flesta frågor som de borde ha kämpat för.

  - Tystnad råder i klimatpolitiken
  - Förbifart Stockholm genomförs
  - Inga försök till opinionsbildning vad gäller frihandelsavtalet mellan USA/EU, det som kallas TTIP
  - Brunkolsförsäljningen i Tyskland
  - världlandsavtalet med NATO har det varit tyst omkring

  Oja, det är mycket som gått fel, inte bara en klantig mediehantering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en synnerligen initierad kommentar. MP är med andra ord lika frånvarande som våren är i år.

   Radera
 2. Suck! MP börjar alltmer likna en sekt och inget politiskt parti med mandat att sitta i regeringen! Man kan ju undra när nästa chock kommer i något av våra andra politiska partier. Luttrad? Vem jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en smått kuslig känsla som smyger sig in.

   Radera
 3. Makt berusar. Följaktligen lär dom sig aldrig.
  Uselt. Över lag.
  Hoppas det är fint på Getingstorp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig.
   Tyvärr snöar det ymnigt över Getingstorp just nu.

   Radera
 4. Är impad över Gunillas kommentar måste jag säga. Snacka om att vara insatt i ämnet, något jag inte kan påstår att jag är. Så tack för länken så att jag kunde läsa ikapp.

  Å med tanke på att (oerfarna) politiker uppenbarligen inte lär sig föredrar jag faktiskt bilder från ett snöigt Getingstorp - det är liksom mera ärligt om man säger så.

  PS. Vi har haft samma väder här idag, men snön hann aldrig lägga sig förrän regnet och hageln sköljde bort den.. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är härligt med bloggkompisar som ökar ens kunskap och vidgar ens vyer.
   I morgon får du se bilder från ett snöigt Getingstorp. Ha de gott!

   Radera