Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 14 maj 2016

Oxå ett uppvaknande

Bildresultat för fifa
"For the good of the game". Fan tro't.
Pingstafton, tidig morgon, och jag är som alltid den som först vaknar i familjen. Efter en kort stund ansluter sig Sigge till den vakna skaran.

Jag sätter mig vid datorn och börjar med att läsa ett antal dagstidningar för att se vad som hänt/händer. Slår på TV:n och zappar runt lite. Hamnar av en slump på en repris av Uppdrag Granskning. Den här gången är det världsfotbollen som granskas. Det handlar denna gång inte om spelsystem, drömvärvningar, laguppställningar och sånt som normalt förknippas med fotboll.  Nej, det handlar om mutor, svarta pengar, korruption, uppgjorda matcher och dubbelmoral. Jag fastnar framför rutan och får mig ett rätt obehagligt uppvaknande denna Pingstaftonsmorgon.

I Bibeln kopplas Pingsten samman med tungomåls-talande. Att detta på nåt sätt skulle ha bäring på världsfotbollen  är en tanke som aldrig slagit mig förr. Men, nu slår det mig att man inom fotbollen förvisso inte ägnar sig åt tungomålstalande, men man talar tveklöst med kluven tunga. En lite skum koppling kanske du tycker, men varför inte då världsfotbollen verkar krylla av skumma kopplingar.

Jag är väldigt sportintresserad, inte minst av fotboll, och skriver nån gång då och då inlägg om just sport och riskerar då kanske att många av mina läsare stänger ner eftersom just dessa inlägg brukar bli både långa och detaljrika. Kanske ibland alltför initierade för att locka den som inte har samma brinnande sportintresse som jag har. Jag skriver dock sällan om sport som en isolerad företeelse utan försöker lyfta fram  frågor där sporten i mångt och mycket är en spegling av samhället. Som i detta fall.


10 kommentarer:

 1. Det förvånar mej inte alls med uppgjorda matcher, mutor o s v. Det är mycket pengar det rör sig om och då kommer sånt in.
  Jag tror att korruption och mutor är mycket vanligare än de flesta tror, även i Sverige. Har man varit i de "rätta" kretsarna märks det ganska tydligt. En liten hjälp här, en liten hjälp där. Inte bra, men sanning, tyvärr!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tyvärr har du nog rätt i dina antaganden. Pengar lockar fram det sämsta hos oss människor.

   Vi får njuta inomhus i vart fall idag då vi idag har 5 grader, regn och snålblåst där ute. Värmen från början av veckan är som bortblåst.
   Ha de gott!

   Radera
 2. Det är rent ut sagt sorgligt när girigheten och fusket brer ut sig överallt. Oftast är det pengar inblandade men inte alltid. Jag har växt upp med längskidor och friidrott, har alltid följt de stora tävlingarna men efter fusket i VM på skidor i Lahtis bland de finska deltagarna (jag är född i Finland) försvann en del av glädjen för alltid. Jag kunde aldrig tro att det stolta Finland med sina historiska framgångar inom skidsporten skulle nedlåta sig till något dylikt men så var det.

  Finländska skidlöpare har aldrig nått några stora höjder efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra tråkigt är att jag oxå börjar fundera på hur "rena" forna tiders idrottshjältar varit. Hur stod det till när vår generations idoler gjorde rent hus i spåren?

   Radera
 3. Ja, mig lär du nog inte tappa som läsare:-)

  Ett väldigt bra inlägg och du har som alltid rätt. FIFA och därmed fotbollen är bara en sport som drabbats av korruption med mera. Cricket (som förresten är betydligt större än vad vi i Sverige tror) är en annan. Där är Indien i blåsväder med jämna mellanrum...

  Åter till FIFA. Såg du att de har anställt en efterträdare till Blatter - en kvinna, Samoura, från Senegal. Undrar om du tänker samma sak som jag nämligen att hon inte kommer ha en chans med alla gubbar i organisationen. Så antingen överraskar hon rejält och rensar upp plus kommer med vettiga nya idéer eller så blir hon en nickedocka och allt "flyter på" som vanligt. Är benägen att tro på det sistnämnda, speciellt med tanke på kvinnans bakgrund...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! och tryggt att veta att du inte "hoppar av" p g a mina sportinlägg.

   Cricketfiffel i Indien har gått mig helt förbi, liksom cricket över huvud taget. Men, jag antar väl att din make har ett finger med i spelet när det gäller ditt intresse för cricket.

   Jag har slagits av samma tanke som du; har man valt en kvinnlig ordförande av andra skäl än att hon är den mest kompetenta för uppdraget? Jag hoppas innerligt att hon bevisar motsatsen. Vilken seger det skulle vara för fotbollen. Och för kvinnor som ledare.

   Intressant att du och jag alltid har rätt. :- J

   Radera
 4. Visst är det trist med allt utbrett fusk och alla mutor och fotbollen är ju definitivt inget undantag... Och jag kan bara hålla med, hoppas att Blatters efterträdare kan överraska positivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har saknat dig här i kommentarsfältet, men livet består ju av annat än bloggande. Och ja, vi hoppas på Blatters efterträdare.

   Radera
 5. Det värsta är att jag tror att vi bara får se toppen av ett isberg. Det gäller all idrott och på alla nivåer! Usch. Vi har allt varit blåögda väldigt länge! Uppvaknandet blir desto hårdare, tyvärr!
  PS Hoppas att Sarah Sjöström är ren på alla fronter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen av isberget tror jag oxå att det är. Varför är vi så naiva? Förstås för att vi alla vill tro så väl om vår omgivning. Vi har mycket kvasr att lära. Och att göra.

   Radera