Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 15 maj 2016

Pingsaftonsmiddag följt av ESC

Igår bjöd D sheik-el-mahshi , färsfyllda grönsaker. Jättegott. Ännu ett spännande recept från Zeinas kitchen. En matblogg som blivit en favorit. Hon har alltid något spännande att erbjuda. Ofta rätter från Mellanöstern. Mat för såväl vardag som fest.
Alla förberedelser klara. Snyggt.

Efter 20 minuter i ugnen.

Välkommen till bords.
Eftersom Kung Bore är ute och reser i trakterna i dessa dagar så var det inte aktuellt med en skön kväll i trädgården igår. Nej, det blev till att kura inomhus och det gick så långt så att jag tittade på ESC. Jag stod faktiskt ut ända till slutet, D avslutade innan omröstningen. Att jag skulle följa spektaklet "to the bitter end" var en högoddsare eftersom jag tycker att det är just ett spektakel och sällan hittar nån låt som jag gillar. Det gjorde jag inte igår heller. Den ena låten var den andra lik. Släpigt, inget medryckande med tryck i. Tycker jag. Det bidrag som lockade mig mest var Spanien, men jag kommer ändå inte ihåg hur låten går.

 Sändningen som sådan tycker jag dock höll hög klass och programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöv gjorde en mycket bra insats. Sedan slås jag av hur produktionen utvecklats med hjälp av inte minst teknikens framsteg. Idag räcker det inte med att tappa kjolen som Lill Lindfors gjorde 1985.

Avslutningen blev oerhört välregisserad när Ukraina tvålade till Ryssland i sista andetaget. Den unge Frans förtjänar oxå ett omnämnande för sitt framträdande som förde Sverige till en hedersam 5:e plats.  Den nya röstningsproceduren med att först presentera juryrösterna och sedan tittarnas röster var ett lyft.  
Några "kalkonlåtar" fanns förstås oxå denna gång, men det kan vi väl lämna därhän och i stället se det som var bra.

Sammantaget tycker jag att  evenemanget förtjänar betyget väl godkänt och kanske får jag nu sluta att kalla ESC ett spektakel.

8 kommentarer:

 1. Oj vad gott det ser ut och låter! Vi missade finalen eftersom vi var bjudna på fest (en fd granne som hade avskedsfest innan sin jorden-runt-segling). På tal om hur vi hittar våra gäster så vet vi inte ibland, men dessa grannar t.ex. blir nog gäster senare under året (när de hunnit få lite erfarenheter). Sååå fin segelbåt och vilket äventyr att ha framför sig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte konstigt att ni har spännande gäster när ni kan gå ut på däck och bjuda in en världsomseglande granne.

   Radera
 2. Jag tycker jättemycket om mat från Mellanöstern, det passar liksom in på sånt jag föredrar i matväg. Och sen du nämnde Zeina tidigare så tittar jag in där alltsomoftast. Tråkigt bara att alla ingredienser inte finns att få tag på här ute på bystan, men man får använda fantasin.
  Ja, haha, högoddsare här också att titta på "Mellon"....jag stod ut, men när Justin Timberlake hade varit inne och gjort sitt nummer då förstod jag lite grand varför en sån kille som han blir så stor i världen, som han är, alla dom andra 26 låtarna som tävlade tedde sig då som tuggummi jämfört, så segt, så trist, så tradigt.....och stelt, och ursäkta mig nu, men oproffsigt. Den ende var i min smak Frans, för han gjorde inga anspråk på att ha en show på scen. Jaja. Det är som det är och det var en fantastisk show, det måste man ju säga. Men den förstörde min nattsömn.
  Kallt här idag, 7 grader och "overcast" och tråkigt, hela luften är liksom olycksbådande tyst och trist. Nu vill jag ha annat! Vad som helst, men inte sånt "ickeväder" som vi har idag.
  Ha det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med svårfunna ingredienser brukar oxå D fixa med fantasins hjälp.

   Mellon får man ta för vad den är. Vad den nu är.

   Här är det innedag i dag så jag vill oxå ha nåt annat.

   Ha de gott "ickevädret" till trots!

   Radera
 3. Vi gillar också mat från Mellanöstern och äter det faktiskt ganska ofta. Maken är en baddare på att laga rätter därifrån, vilket jag tackar för.

  ESC - ja, inte kommer jag ihåg en enda låt jag heller. Såg snabbspolningen och omröstningen, och den var verkligen ett lyft. Det jag kände var att tekniken hade tagit över och alla specialeffekter dominerade mera än självaste låtarna.

  Av det lilla jag såg så tyckte jag bäst om Australien, Bulgarien och Frankrike. Men precis som du så ansåg jag att det var helt underbart att Ukraina tvålade till Ryssland. Där satt den liksom:-) Å inte bara på grund av att Ryssland hade kopierat många specialeffekter från Måns vinnarlåt ifjol... Frans låt gillade jag inte alls.

  Petra och den ursnygga Måns (jag vet, att du inte bryr dig;-) ) var suveräna och proffsiga.

  Sedan var det förvånansvärt lite "kompisröstning". Bra där! Minns bara en och det var när Danmark gav 12 poäng till Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med Älsklingar som är baddare på Mellanösternmat.

   Vi verkar ha haft en likartad upplevelse av ESC.

   Jag fångade upp de här ödesmättade stroferna i en låt:

   "And now we have hit the point of no return ,
   We crash and we burn, you live and you learn".

   Jag får ta mig en funderare på om jag ska titta nästa år.

   Radera
 4. Oj, var det så länge sen Lill Lindfort tappade kjolen ! Ja, visst är det ett spektakel och efter ett par låtar är det tveksamt om man orkar med allihop. Förr såg jag aldrig ESC men nu ser jag det som något roligt och ganska så underhållande, som igår, med den fantastsikt duktiga Petra Mede. Maken och jag hade dukat upp med ostar, kex och vin etc. på tv-borden och skrivit ut deltagarlista, sen gav vi våra röster för varje låt. Blev många låga poäng kan jag säga men det gjorde det hela lite roligare. Vi hade båda gett noll poäng till vinnarlåten :-)
  Nog om det. Vilka läckerheter du bjuder på ! Iallafall för öga och fantasi :-) Hon är duktigt din D för även om man har recept så ska man ju kunna tillaga det också och servera så det blir en fröjd för både öga och smak.
  Tack snälla för att du kikar in hos mig. När det gällde "min" taggtråd tänkte jag att taggtråd är ganska mjuk, böjlig och formbar = följsam. Men det är naturligtvis innan rosten tagit överhand så det var kanske långsökt. Inte så lätt alla gånger att finna mitt i prick till alla roliga teman men roligt är det ändå :D
  Ha en fin söndagkväll !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk så tiden går, då var jag ju bara 35.
   Maken och du hade ordnat en riktigt mysig hemma-ESC. Det är ett bra sätt att göra det hela lite roligare.
   När D får husera fritt i köket så kommer alltid nåt läckert på bordet.
   Jag räckte inte till för att knäcka den följsamma taggtråden. Det ska väl heller inte alltid vara busenkelt att koppla ihop tema och bild.
   Ha de gott!

   Radera