Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 3 juli 2016

Hur viktigt är fotboll?


OK då, men det finns gränser.
 På rubricerade fråga kan du få mångahanda svar.

Jag tycker att det här med fotboll går för långt ibland. Som t ex när detta sker. Att elda upp en motståndares gamla matchtröja är kanske harmlöst. Bara en symbolhandling kan tyckas men likafullt obegripligt om du frågar mig. Ska vi tro att Zlatan ger svar på tal när Manchester United och Manchester City drabbar samman på Old Trafford den 10 september. 

Den matchen blir oxå det första mötet i Premiere League mellan supercoacherna Jose Mourinho (Man U) och Pep Guardiola (Man C).  Slaget om Manchester kommer det säkert att benämnas. 

Ett annat slag att se fram emot är när Antonio Conte´s Chelsea möter Mourinho´s Man U på Stamford Bridge den 22 oktober.

Nog om detta, det finns viktigare matcher att sikta på i närtid. I kväll ska Island förhoppningsvis fortsätta skriva fotbollshistoria. Tyvärr kan jag inte stämma in i klappramsan  "Vulkanen" eftersom jag numera är enarmad, men ljudet kan jag i a f uppbringa. OOUHH!  Heja Island!  

Som du förstår kan man göra fotboll till vad man vill. Nåt man tittar på ibland eller nåt man tillåter dominera tillvaron.      

12 kommentarer:

 1. Mitt svar på frågan är att jag struntar i fotboll men samtidigt tycker jag att det är väldigt bra att en sport så starkt förenar, glädjer, sammansvetsar och berör så otroligt många människor så länge det sker på ett positivt sätt. Det finns ju dessvärre bråkstakar, huliganer, de som vill förstöra. Sen tycker jag att det är orimligt stora summor pengar inblandade som skulle kunna användas till något bättre. Inte för att jag vet hur mycket t.ex Zlatan tjänar men inte är det lite för att sparka på en fotboll. Sen misstänker jag att det fifflas en hel del med förfixade matcher och annat när så mycket pengar står på spel. Så visst, det finns både fram och det finns baksidor. Att låta fotbollen dominera ens tillvaro är ju ett fritt val men på bekostnad av vad ? Det var bara min spontanta åsikt till ditt inlägg, jag som inte kan något om fotboll alls :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både fram och baksidor även inom fotbollen. Vilken sida som sedan lyfts fram för dagen bestäms ju av media. Sedan är det upp till oss konsumenter att tycka vilket man kan göra oaktat man kan mycket eller lite om fotboll. Helt oinsatt är du inte då du trycker på en del känsliga knappar.

   Radera
 2. Sådana där fula handlingar som att bränna upp saker, tröjor i det här fallet, flaggor mm, borde väl kanske inte få någon uppmärksamhet överhuvudet taget. Massmedia äger.
  TV producenterna för EM har gjort det bra att man växlar bort bilderna när någon tar sig in på plan och liknande och det tycker jag är föredömligt.
  Annars är väl fotboll och vad som helst som vi är intresserade av, olika för alla, ett nöje. Och när det gäller just fotboll, kan det vara så att det är det som roar mest människor om man ser till hela världen. T o m i de fattigaste länderna spelar man fotboll, har man ingen boll rullar man ihop något så att det blir runt, det är så rart när man ser sådana bilder, då får jag lust att ta mina sista besparingar och köpa riktiga fotbollar och skicka iväg!
  Och matchen igår var ju bara en rysare, dom straffarna på slutet, vilken spänning.....och så är det på't ikväll igen! Du får slå dig på knät när Vulkanen skall göras! Slå inte för hårt bara!
  Spännande tider är det! Och vädret gör att det är inget man missar, jag tänker på att sitta ute i kvällen och njuta av sommarvärmen, här stormar och regnar om vartannat och är ganska kallt!
  Hej svejs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massmedia äger, så sant. Jag tycker oxå att det är bra att inte visa alla galna tilltag på matcherna. Utan uppmärksamhet så blir det ju mindre intressant att "visa upp sig".
   Visst är det härligt att den där grundläggande charmen med fotboll finns kvar även i de fattigaste länder. Drömmen om att bli nåt kan frodas även i dessa miljöer.
   Bra tips, jag slår mig på knät när Vulkanen drar igång.
   Även här är det fotbollstittarväder idag.
   Ha de gott!

   Radera
 3. Jag tror att det är när det blir en religion som jag blir motvallskäring. Alltså, jag har inget emot att folk tror på Gud eller hans bröder och systrar i andra världsreligioner (inte att blanda ihop med någon idrottsutövare, artist osv) lite så där till mans, det är när det blir fanatism och det styr hela ens - och omgivningens - tillvaro som jag inte längre vill vara med.

  Oj, blev en lång och tillkrånglad mening. Men du hänger nog med i svängarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, jag hänger med. Så man jag är så kan även jag bli motvallskäring i dylika sammanhang.

   Radera
 4. Jag tycker ju som bekant inte att fotboll är så viktigt, men just ikväll är det ju liiite viktigt, haha. Jag kommer nog att se matchen, men jag kommer leka med mobilen samtidigt. Jag fattar liksom inte reglerna och vad som händer riktigt och då är det, trots allt, svårt att hålla full koncentration ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vackert så att du ändå tittar liiite. Spännande ska det bli.

   Radera
 5. Kan int låta bli att skratta lite försynt här. Noterar nämligen att du avstår från att kommentera matchen Tyskland-Italien. Tråkigare match får man leta efter. Där var straffläggningen enda behållningen, å med sådana matcher i åtanke kan jag inte säga att fotbollen dominerar mitt liv. Motsägelsefullt kanske, men...

  Såg precis Pep's mottagning i Man City. Flera hundratusen supportrar hade samlats på "torget" när han välkomnades till laget. Att bränna upp Zlatans tröja är ju bara barnsligt eller tragiskt rättare sagt.

  Jag är uppväxt med en fotbollsspelande pappa och en av fotboll totalt ointresserad mamma. Pappa ville ha en kille, mamma ville ha en liten, söt dotter som skulle kläs i rosa. Tyvärr fick hon inte det. Har nog pappas gener och älskade att lira boll redan som treåring. Synd bara att det på den tiden inte fanns knattelag... Så, vid närmare eftertanke så har nog fotboll dominerat större delen av mitt liv.

  Nu hejar jag okå på Island. Hoppas laget gör "en Wales".

  SvaraRadera
 6. Tyskland-Italien föll snabbt i glömska.

  Jag har förstått att fotboll tidigt satte prägel på ditt liv. Och att rosa inte tillhör favoritfärgerna.

  Island vann i a f 2:a halvlek med 2-1. OOUUHH!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så skrev jag i mitt inlägg idag (hade inte läst ditt svar då). F*n vad vi tänker lika när det gäller fotboll. Så himla kul:-) Det skulle vara himla kul att göra matchanalyser från tv-soffan tillsammans med dig faktiskt. Tror vi skulle kunna hålla på bra länge. Har ju ingen bollplank i maken, som frågade mig idag när jag skulle börja skrika igen... På onsdag svarade jag. Men han tyckte ändå att jag varit ovanligt tyst under det här mästerskapet. Klart jag var med så många tråkmatcher...

   Radera
  2. Ja, vi skulle nog bjuda på minst lika intresseväckande matchanalyser som de som görs av alla experter i TV-sofforna. Att vi tänker lika har förstås att gör med att vi tillhör samma generation och har följt samma fotbollsutveckling. Jag har förstått att din man inte är lika fotbollsintresserad som du är. Han gläds väl i a f med Wales som nu bär UK på sina axlar? Wales-Frankrike skulle vara en intressant final.

   Radera