Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 13 oktober 2016

Till vintervila

Nu är tiden kommen då D jobbar med att natta trädgården och låta våra växter gå till vintervila. Växthuset ska tömmas och städas ur, krukor ska tömmas och tvättas ur. En del växter får vistas i garagevärme under vintern och andra har gjort sitt och går till komposten. Då är det perfekt att ha elbilen för transporterna. Det blir åtskilliga vändor innan allt är omhändertaget.

Elbilen som för övrigt upphörde att fungera för en tid sedan. Som väl är så finns en firma bara 2 mil härifrån där dom är kunniga på dylika fordon. Dom hämtade bilen här hemma och efter en veckas verkstadsvistelse så kom den tillbaka. Nu fungerar den som den ska så det är bara att tuta och köra. Till glädje för oss eftersom vi verkligen behöver den i trädgårdsarbetet. 

Det tråkiga med verkstadsvistelser är att dom tenderar att bli ruskigt kostsamma och denna vistelse blev inget undantag då vi bl. a. nödgades byta ut samtliga 6 batterier. S. k. traktionära batterier som är mer än dubbelt så dyra som vanliga bilbatterier. Men, viktigast av allt är ändå att den fungerar och hjälper oss att klara av alla transporter i trädgården.
Vällastad transport.
Några växter övervintrar i garaget.
Andra har gjort sitt och kommer till nytta för
framtiden i vår 3-stegskompost.
Komposten som ger mycket nyttig jord
till nästa säsong.

Redo för ännu en transport.

8 kommentarer:

 1. Mycket att göra inför kommande vinter och elbilen är ett tydligt värdefullt inslag i arbetet vilket gör att även du kan dra ditt strå till stacken, något som också måste kännas bra och betydelsefullt.
  Verkar som att sysslolösa är ni sällan där på Getingstorp och även om nu växterna går emot vintervila så lär det fortsätta att hända saker, ni har ju även tre fyrfota fina familjemedlemmar som kräver sitt :-D Kanske sker det mesta inomhus när det börjar bli kallt men än verkar det som om den fina hösten håller kvar sitt grepp när det gäller väderlek. Snö och vinterkyla kan gärna vänta vilket jag gissar att du håller med om :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, det känns extra bra att kunna vara delaktig på riktigt.
   Ännu återstår det en del utepyssel, men visst är det så att aktiviteterna allt mera flyttar inomhus nu. Mysigt det med.

   Radera
 2. Roligt att se svenska höstbilder, så annorlunda mot där jag just nu befinner mej.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl tänka mig att du har det något behagligare där i korkekens skugga.
   Ha de gott!

   Radera
 3. Usch, det där packa ihop sig inför vintern är ingen höjdare... Det saknar jag inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det förstår jag att du gärna avstår, men här har vi liksom inget alternativ. Vi får glädjas åt levande ljus och sprakande brasor en tid framåt.

   Radera
 4. Med andra ord så är det inte bara du (och jag) utan också er trädgården som går i ide från och med nu. Fast för vår vintervila behöver vi ju inga dyra traktionära batterier förstås (tack för länken förresten, visste inte ens att sådana fanns). Kan dock säga som så att efter bara en vecka utan sol så skulle jag inte ha det minsta emot en batteriladdare åt mig själv. Eller så kanske skulle ett traktionärt batteri funka...;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är många som drar oss tillbaka nu. Innan det här batteribytet så visste inte heller jag att det finns nåt som heter traktionära batterier. Som väl är finns Google numera så nu vet jag lite mera och förstår något av varför de är så hiskeligt dyra. Man lär så länge man lever. Bra det.
   Det kommer säkert nån solig vinterdag och lyser upp i vintermörkret så att vi klarar idet även denna gång.

   Radera