Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 18 november 2016

Framtidsförberedelser

Igår fick vi hem åkgräsklipparen och röjsågen igen, efter att ha haft maskinerna på årlig service. Det innebär att allt är i toppskick inför nästa säsong. En säsong som kommer att bli annorlunda då jag inte längre kommer att klara av att klippa själv. Vi har därför bestämt oss för att köpa klipptjänsten, men eftersom vi har en bra klippare så kan vi ju låta utföraren använda den. Även om det tar emot så inser vi att det är bättre att satsa på denna lösning redan nu så att vi inte en dag plötsligt står där med gräs upp till knäna oförmögna att göra något åt det. 
Nästa sommar får jag sitta och titta på
när gräset klipps.
Antagligen kommer jag inte att kunna avhålla mig helt utan kommer säkert att försöka ta mig upp på klipparen och klippa några mindre enkla ytor. Om inte annat, så bara för att bevisa för mig själv att jag fortfarande kan. 

Ofta påminns jag i dessa dagar om den tid som stundar när hjälp behövs för att klara allt mera av vardagen. Påminnelserna är sällan positiva utan alltför ofta berättas i media om äldre personer som på olika sätt kommit i kläm p g a ett föråldrat regelverk och ett fyrkantigt sätt att tillämpa regelverket från de som är satta att ansvara för denna "samhällsservice". Just därför känns det bra att i god tid ta tag i detta själv innan allt vuxit till oöverstigliga problem som dessutom ska lösas av andra. Något som vi har mycket dålig erfarenhet av. 

Jag vill inte fastna i nån bitterfälla där jag bara sitter och ondgör mig över allt som inte fungerar. Nej, jag vill att vi ska kunna njuta av de år som stundar och då är det nog bäst att börja "bädda" redan nu. Det är ju ändå så att, som man bäddar får man ligga.

10 kommentarer:

 1. Tycker det låter både sunt och tänkvärt och samtidigt även lite dystert när du skriver att "Nästa sommar får jag sitta och titta på...". Vi får fortsätta att tänka i de positiva banorna vilket jag förstått att du gör och visst är det så, som man bäddar får man ligga, men det finns ju faktiskt en del som vi inte rår på hur än vi bäddar. Önskar dig och de dina en riktigt fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får bädda så bra man kan. En bra helg till er på ön oxå!

   Radera
 2. Det är härligt att höra din positiva inställning men ändå blir jag så klart ledsen för er skull. Att inse sina begränsningar är banne mig inte lätt, jag är urusel på det och ger mig gärna i kast med saker och sedan får jag försöka lösa det på något sätt. Jag är är riktigt, riktigt urusel på att be om hjälp. Det svider och sitter oerhört långt inne. En situation som din skulle vara oerhört utmanande för mig.

  Ett exempel: jag opererade min fot för några år sedan för hallux valgus. Ingen rolig historia, mycket smärta brukar man prata om. Jag vaknade framåt morgonkvisten av att operationsbedövningen började släppa och insåg att hoppsan, de starka smärtstillande ligger en trappa ned. "Ska jag ta mig ned med nyopererad fot eller väcka min stackars sovande man som hjälpt mig så mycket? Om jag tar mig ned kommer han dock att bli riktigt förbannad över att jag inte väcker honom. Fast jag borde kunna ta mig ned själv..." Väckte honom till slut efter att legat och vridit på mig i smärta en stund. För de flesta är det en "no brainer" men inte för mig, gör saker helst själv.

  Jag har aldrig riktigt greppat hur rörlig du är. Halvsides skriver du men jag har förstått att viss mobilitet finns. Eller? D brukar duka upp med en gaffel eller sked men samtidigt så pratar du om övervåningen så då känns det som att du (med hjälp?) kan röra dig lite utan rullstol eller elmoppe?

  Förlåt om det är för närgångna frågor. Vill du inte svara så behöver du inte publicera, jag tar inte illa upp. Inte alls. Det är bara så tråkigt med gräsklippningen som du satt sådan ära i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att be om hjälp är inte lätt oavsett vilka hjälpbehoven är. Man vill ju så gärna klara...........

   Hur rörlig är jag? Ja, mycket begränsat men ändå svårt att förklara. Kan väl säga att jag rör mig mera än vad som borde vara möjligt. Vardagsbestyr som på- och avklädning etc. behöver jag hjälp med. Jag tar mig hjälpligt fram inomhus där jag vet var mina stödjepunkter finns. Upp och ner för trappan än så länge, men det tar längre och längre tid. Några meter med käpp utomhus. Kort sagt, "ett steg i taget". Som livet ter sig för de flesta med andra ord.

   Nån enstaka gång hoppas jag kunna "svinga" mig upp på åkgräsklipparen nästa sommar.

   Radera
 3. Läser ditt inlägg och kommentarerna samt dina svar. Kan inte låta bli att bli aningen ledsen här faktiskt, för gräsklippningen är ju "ditt liv" eller vad man ska säga - ditt mål, din sommarsysselsättnng som du laddat för hela vintern och sett fram emot. Å nu lämnar du över ditt största nöje till någon annan. Allt i allon A antar jag.

  Framhörhållning tror jag mycket på. Är som du där. Å du/ni verkar ha råd att "gardera" er, precis som vi. Du/ni och vi är lyckligt lottade här... Tänk på alla som inte orkar/kan/har råd.

  Men vet du vad Steve - du är ung och frisk i sinnet. Är det inte det viktigaste här i livet!!! Måtte du/vi/jag behålla den känslan i alla fall, gärna ett bra tag till, tack.

  PS1. Kommer att sakna dina bilder före, under och efter gräsklippningen. Men du kommer nog att dokumentera ändå... DS1.

  PS2. Tack vare Emmas kommentar och ditt svar har jag lärt mig lite mera om din "rörlighet". Å om du kan ta dig nedför trappan nästa vår så kan du DEFINITIVT köra grääsklipparen. Bara så du vet;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tråkigt att ge upp "sitt liv", men jag lever ju ändå. Nej, det är inte A som klipper då han inte har den möjligheten. Vi köper tjänsten av ett företag som specialiserat sig på hushållsnära ROT & RUT tjänster.
   Visst känns det bra att orka/ kunna / ha råd att göra detta. Jag känner starkt med de som är hänvisade till och måste förlita sig på den "samhällsservice" som ibland fungerar, ibland inte. Håller helt med dig om att "frisk i sinnet" är det allra viktigaste.

   PS1. Dokumentation från Getingstorp kommer jag garanterat att fortsätta med.

   PS2 Det är bra att du har tilltro till vad jag klarar. All "vind i ryggen" hjälper mig att "hålla huvudet högt". Det huvud som alltjämt fungerar alldeles utmärkt.

   Radera
 4. Väldigt klokt att förbereda tycker jag och smart att köpa in tjänster. Det viktigaste är ju att ni kan bo kvar och njuta av ert Getingstorp! Men jag blir nog inte förvånad om jag ser dig ta dig upp på den där gräsklipparen åtminstone någon gång nästa sommar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi nu möjlighet att ta kloka beslut så gör vi förstås det. Du har helt rätt i att det viktigaste för oss är att få bo på vårt Getingstorp.

   Jag blir heller inte förvånad om jag, i vart fall vid nåt enstaka tillfälle, svingar mig upp på klipparen även nästa sommar.

   Radera
 5. Jag tycker du har väldigt sunda tankar. Och om man har möjlighet att betala någon för en tjänst ska man göra det. Bättre att göra det än ligga på pengar. Vet många som inte gjort det, utan gått från hem och slutat med en stor summa i bankboken, till vilken nytta!?!?! Tror att denna tanke kanske är lite osvensk, men det är så det går till i de flesta andra länder.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer man att ligga på pengar så ligger man obekvämt, hur man än bäddar. Nej, inga pengar i madrassen här inte.
   En trevlig helg till dig oxå!

   Radera