Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 12 mars 2017

UH! UH! UH!

Bildresultat för heja island
Heja Island!
Islandsfansens vulkanramsa från fjolårets fotbolls-EM gjorde stor succé och den torde vara känd även utanför fotbollskretsar. 

Med internationella kvinnodagen i färskt minne så fastnade jag för en artikel om lika lön för lika arbete. Något som diskuterats och debatterats länge, alltför länge kan jag tycka. Politikerna säger sig var för en sådan ordning, men som så ofta stannar det vid ord. Därför känns det befriande att Island faktiskt gör något oxå. Att det ska behöva lagstiftas om något som alla säger sig vara för är förstås ett misslyckande i sig, men vad göra när inget händer.

"Mycket snack och lite verkstad" präglar alltför ofta politiken och politikerna. Så befriande det då är när någon går från ord till handling.

Heja Island! UH!, UH!, UH!


6 kommentarer:

 1. Lite tråkigt att det ska behöva lagstiftas om det i och för sig, men bortsett från det: Heja Island!!

  SvaraRadera
 2. Tyvärr så synes ingen förändring vara att vänta på frivillighetens väg.

  SvaraRadera
 3. Toppen Island! Det landet har flyt och är banbrytande!!! Visst är det hemskt att det år 2017 behövs en sådan lag, men för att uppnå lika löner för kvinnor och män är det absolut ett steg i rätt riktning. Det är många länder som borde följa Islands exempel tycker jag, för då händer det ju nå't.
  Island - UH!, UH!, UH!

  PS. Vet inte vad det är för fel på lilla mig. Alla jobb (förutom det sista) jag haft under min "karriär" har varit mansdominerade, dvs företagens produkter riktade sig till 90 procent till män. Även antalet kvinnor som arbetade på företagen var mycket litet. Ändå har jag på ett konstigt sätt alltid lyckats med att ha samma och ofta till och med högre lön än mina manliga kollegor. Det är jag otroligt glad, tacksamt och stolt över. Fråga mig inte hur jag gjorde;-)

  På mitt sista jobb var det extremt noggrant med att kvinnor och män fick lika löner för lika jobb. Antalet anställda var 50 procent kvinnor och 50% män. I styrelsen däremot var det 80% män, uppenbarligen fanns inga kvalificerade kvinnor att få tag i...

  SvaraRadera
  Svar
  1. .Intressant. En mig närstående kvinna har liksom du arbetat i mansdominerade verksamheter, men ändå lyckats göra karriär och nå samma eller högre lönenivå än manliga kollegor. Du vet antagligen vem jag åsyftar. Ni har väl nåt som andra kvinnor inte har. Och nåt som era manliga kollegor inte hade. Högre kompetens helt enkelt.

   När det gäller styrelserepresentation så har ju Island och Norge redan tagit steget.

   Radera
  2. Jo, jag tror nog vem du åsyftar:-)
   Å då kommer jag osökt att tänka på en mycket duktig fotbollspelare som jag lirade med som hade samma efternamn som din D. Å hon jobbade också i mansdominerade yrken. Det är nog inte samma kvinna - eller det kanske det är... Vem vet?! Världen är ju bra liten - speciellt i Sverige. Men kul är det:-)

   Radera
  3. D har inte spelat fotboll så det är inte den gemensamma nämnaren för kvinnor som lyckas i mansdominerade yrken.

   Radera