Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 25 april 2017

Växthusomsorg

Med odlingssäsongen så följer oxå
en hel del underhållsarbete.
Dörrarna till växthuset är gamla, dryga 100 år, och vill trots återkommande ommålning inte "hålla färgen". Därför är det nu dags att de får sig en dos extra omvårdnad. Den här gången ska vi inte måla dom vita utan efter skrapning stryka dom med linoljefärg med Guldockra pigment. Förhoppningsvis får då målningen en längre levnadstid. Vi måste dock vänta på bättre väderlek innan målning kan ske. Resultatet får du så klart se i nåt kommande inlägg.
Dörrarna är nu grundligt skrapade.10 kommentarer:

 1. En sådan klenod som en hundra årig dörr måste man naturligtvis värna och vårda. Det blir säkert fint med en avvikande färg.

  Kul att höra att pionen överlevt sin första vinter på Getingstorp. Den är nu fyra år men kommer inte att blomma förrän tidigast sitt femte år. Det är en svavelpion P. mlokosewitchii, en pärla bland pioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som vårt ansvar att bevara vad som fordom funnits här på Getingstorp. På bortre långsidan av växthuset har vi en mindre enkeldörr som för länge, länge sedan var skafferidörr på Getingstorp. Även den en klenod att bevara.

   Det blir spännande att följa D:s pionprojekt, inte minst då pärlan bland pioner.

   Radera
 2. Fantastiskt vackra dörrar - förr kunde dom sin saker. Kommer att bli väldigt vackert med guldockra på dörrarna. Skulle också behöva ge mina pardörrar till växthuset lite mer omsorg. Orkar dock inte skrapa bort färgen.
  Lycka till - skall bli kul att följa !
  Ha det så gott !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ochVälkommen åter! Om än inte allt var bättre förr så var i a f mycket vackrare förr. Det kräver en hel del att skrapa och slipa så jag förstår dig. Men, man blir rikligt belönad när det är gjort. Ha de gott!

   Radera
 3. Men oj, är det så pass ålderstigna dörrar till växthuset. Då förstår jag att ni gör vad som kan för att bevara det gamla och fint blir det säkerligen när arbetet är färdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få vårda något så gammalt och vackert känns som en gåva.

   Radera
 4. Hus behöver lite omtanke ibland. Hoppas målningen håller! Vi håller oxå på med lite fix och trix inomhus. Bland annat byte av kran och toalettstol ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid finns det nåt att ta sig an om man äger bostaden.

   Radera
 5. Älskar att måla - dörrar, fönster, väggar. Men förarbetet avskyr jag. Men det gjorde uppenbarligen inte D, som vet att grundjobbet är det viktigaste...
  Hoppas ni lyckas bättre den här gången. Annars kan jag tipsa om det här ställena:

  http://kulturhantverkarna.se/
  http://www.nackabyggnadsvard.se/i/overjarva-byggnadsvard.html

  De är specialiserade på "gamla byggnader" och deras omvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta ogillar nog det slitsamma förarbetet. Men, ibland finns inget val.

   Tack för byggnadsvårdstipsen. Överjärva känner jag till sedan tidigare.

   Radera