Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 12 februari 2018

Vedspisupproret

Att värna om miljön tycker jag är viktigt. Men, ibland vilar ett löjets skimmer över åtgärderna. Ett bra exempel på det är de nya vedspisregler som gäller från den 1 juli i år. Nog bör det finnas angelägnare områden att reglera för att värna om miljön.
Inte minst i dessa tider då  MSB är på väg att skicka ut foldern "Om kriget kommer" till oss medborgare. 

Jag tillhör de lyckligt lottade som redan har
en gammal vedspis installerad.

28 kommentarer:

 1. Vilken underbar "vedspishörna" ni har! Och visst bör det finnas viktigare saker att ta tag i än vedspisar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns inte som nån avgörande miljöinsats.

   Radera
 2. Jag läste artikeln och det låter ju ganska galet. Bör finnas viktigare områden för miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, här kan man tala om att sila mygg och svälja elefanter.

   Radera
 3. Haha, nu har de nog frusit i skallen eller eldat för mycket på Boverket. Eller har de rökt för mycket, kanske... ?
  Men det är fortfarande helt OK att man bränner upp julgranen ute? Utan att ta hand om värmen den avger på något sätt? Bara undrar ...

  SvaraRadera
 4. Dom har nog rökt på, hur kommer man annars på nåt dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tänk vad det lilla ordet 'på' kan göra mycket i en mening! Det var du som skrev det, men även jag tänkte det!

   Radera
 5. Det var din kommentar som ledde mig därhän.

  SvaraRadera
 6. Ja vedspisar och när kriget kommer får jag inte till att gå ihop... någon menar alltså man ska frysa ihjäl när allt släcktes ned. Vet dom verkligen hur kallt som tex -25 grader jag hade förra veckan är? Då gäller det att spika igen köket och bosätta sig där alla i familjen. Tror dom att män är dum på riktigt!,, Hotell Halstaberget ja... där tillbringade vi oss vår lediga helg. Jo jag tänkte allt på dig som bott nästgårds efter norrsida på älva :)
  Du! Elda på ni, jag ska inte skvallra ;)

  www.nacka144.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan det bli riktigt tokigt när nån tänker till. Här eldar vi på utifrån behov, utan dåligt samvete dessutom.

   Radera
 7. Tänk så fin värme eran härliga värmekälla allstrar... en livsviktig detalj i ett utkyld byggnad.

  www.nacka144.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. En brasa i vedspisen eller murspisen ger dessutom välgörande värme för både kropp och själ.

   Radera
 8. Hahaha! Skrattar inte åt inlägget och de nya reglerna, utan åt din och Emmas "kommentarväxling".

  Men vilken tur att just du inte drabbas! Kan inte låta bli att tänka på när EU försökte sig på en ändring av de karakteristiska engelska korvarna för att de skulle anpassas till europiska "normer". Det gick inget vidare kan jag säga. Protesterna var så stora att korvarna fick dispens. Lika bra det med tanke på Brexit. Kanske en riktigt stor protestaktion i Sverige skulle ge samma resultat för den nya vedspislagen.
  Har EU inget viktigare att göra kan man ju fråga sig...

  Broschyren "Om kriget kommer" har vi inte fått än. Men nu påminns jag i alla fall att jag någon gång ska kolla var det finns skyddsrum i vårt område, och hur man tar sig in...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det roligt utan större ansträngning.

   Visst har EU viktigare frågor att avhandla.

   Den där broschyren är visst på gång om nån månad, men vi får väl ändå hoppas att den inte kommer till användning. Utom möjligen som "tändvirke" till en brasa i vedspisen.

   Radera
  2. Hahaha! Du verkar ha haft en av dina fyndigaste "svara-på-kommentarer-dagar" idag:-) Love it:-)

   Radera
  3. Tack för det! Ibland bjuds man tillfällen som bara inte kan motstås.

   Radera
 9. Jag tittar till dig igen, du har alltid så fina svar, som jag inte vill missa :) Jag skulle bedöma denna värmekälla som laglig. 1: du har säkerligen en hög skorsten som är murad med en lång värmekanal. 2: Er eldstad förmodar jag eldas med rätt glöd osv. Nummer tre är lite spännande för här tar du tillvara på rökens värme innan den värmer upp skorstenen som sprider värken ytterligare runt i huset... jag hár hört namnet spiskråka på dessa rör. Du eldar inte för kråkorna vill jag påstå med dina tre värmekällor i denna spis på bild.
  www.nacka144.se

  SvaraRadera
 10. Tack Åke! Dina omdömen väger tungt då du har gedigen erfarenhet från och kunskap om vad det innebär att elda i vedspis. Mera än vad man kan säga om de "miljönissar" i EU och på Boverket som tillåts lägga arbetstid på att kläcka och "vidareförädla" idéer som dessa. Jag lovar, här eldar vi inte för kråkorna.

  SvaraRadera
 11. Ja, detta beslut har fått ett löjets skimmer över sig. Alla vi som bor på landet vet hur viktigt det är med vedspisar. Men om jag förstått det hela rätt så gäller de nya kraven endast för nya spisar så de gamla fina eldstäderna får finnas kvar.

  Det här är inte en miljöfråga i första hand utan det handlar om koloxid utsläpp, alltså inte koldioxid. Koloxid är en dödlig gas och uppstår vid ofullständig förbränning. Detta är ett stort bekymmer i tätare bebyggda områden där många eldar med dålig förbränning, alltså sur ved. En uppskattning är att ca 1000 människor varje år dör en för tidig död pga av denna koloxid.

  SvaraRadera
 12. Helt rätt, de gamla får vara kvar. Sedan kan jag ju undra hur dessa nya regler ska kunna efterföljas. Vedspiskontrollanter?

  Det framställs i a f som en miljöfråga, men det här området behärskar du bättre än både mig och tjänstemännen på Boverket så jag böjer mig för ditt förtydligande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att man gör på samma sätt som man brukar göra när gamla och inte hälsosamma bilar, maskiner och andra prylar skall fasas ut, man lägger ansvaret på tillverkaren. Nya spisar skall vara CE märkta. Alla produkter med CE märkning får säljas inom EU utan ytterligare krav. Så småningom försvinner ju alla dessa skadliga prylar och ersätts med nya, mer hälsosamma eller snarare mindre skadliga grejor.

   Radera
  2. Ja, det är väl vad vi kan och ska göra, hoppas på en hälsosammare värld.

   Radera
 13. Ja, tänk vad man kan hitta på!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vist är det smått häpnadsväckande.

   Radera
 14. Grattis till er fina spis! Tror vi är många som tycker de nya vedspisreglerna är enbart löjliga och alldeles särskilt med tanke på att ta hand om sig själv i kristider.
  Önskar fin helg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om detta är vi överens. En fin helg till er oxå!

   Radera
 15. Det tas många huvudlösa beslut. Vedspisregeln är ett praktbevis på det.... Hujeda mig...

  SvaraRadera
 16. Man upphör aldrig att förvånas. Känner du igen tavlan ovanför spisen?

  SvaraRadera