Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 7 april 2018

Ränderna går aldrig ur


Jag är bördig från Ångermanland och har lidit med  MoDo hockey som varit på dekis ett antal säsonger. Igår fick jag dock lite plåster på såren då Timrå bragdbetonat vände 1-3 -underläge till 4-3 - vinst i matchserien mot Karlskrona. Efter gårdagens 2-0 -vinst på bortaplan så spelar Timrå nästa år i SHL.
Bildresultat för timrå till shl efter seger i karlskrona
Där sitter det avgörande 0-2-målet.
Nu ligger Timrå inte i Ångermanland förstås, men väl i  Västernorrlands län ( Ångermanland och Medelpad), därav mina plåster på såren. Igår kände jag mig för första gången på många, många år som klyktattare igen.  Klyktattare är ett "smeknamn/öknamn" på personer från Västernorrland som förr i tiden (1907-1973) körde omkring i fordon med registreringsskyltar som började på Y. 
                       
Relaterad bild
Bengt Lindströms välkända Y-staty 
står vid E 4:an i Timrå kommun.

PS  Jag kommer ihåg att jag ett antal gånger när jag besökte Stockholm fick utstå spott och spe när jag med min Y-märkta bil försökte hitta i Kungliga huvudstaden. Jag minns speciellt  ett tillfälle när jag körde fel och hamnade inne på ett industriområde där jag snabbt blev uttittad, utpekad och utskrattad av de som jobbade där. Det var väldigt många som jobbade där och alla verkade just då ha möjlighet att gå ifrån sina sysslor för att delta i spektaklet.
                           

12 kommentarer:

 1. Grattis måste jag väl säga till plåstret! :)
  Jag har aldrig hört talas om Klyktattare förr. Nu har jag redan läst mig något idag också. Tack för det! :).

  SvaraRadera
 2. Tack! Alltid lär man sig nåt nytt i den här fantastiska bloggvärlden.

  SvaraRadera
 3. Brukade gilla ishockey när jag var yngre, tror att intresset mer var inriktat på de snygga spelarna än på sporten! Fast kul var det!
  Gillade när man i Sverige hade bokstäver på bilarna så man såg var de kom ifrån. Ibland hjälpte det faktiskt i trafiken, men ibland blev man också till åtlöje. Men tror det var mer hjälp an motsatsen.
  Önskar dej en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Idrottsintresse kan ha många bottnar. En skön helg till dig oxå!

  SvaraRadera
 5. Först och främst: stort GRATTIS till Timrå och avancemanget till SHL! Tänkte på både dig och Åke. Han bor ju typ granne med ishallen.
  Klyktattare hade jag aldrig hört förut. Nu vet jag vad det betyder och jag skäms för mina "stadsmän" att de gjorde sig lustigt över dig. När jag läser om dina erfarenheter i huvudstaden så förstår jag mycket väl att många norr om Dalälven "ger igen" med elaka skämtar när stockholmarna semestrar i norr. Det är vi faktiskt förtjänta av...

  SvaraRadera
 6. Tack! Den är väl ändå rätt oskyldig den där kampen mellan mellan stockholmarna och norrlänningarna.

  SvaraRadera
 7. Grattis till Timrå, jättekul att de fixade in sig i elitserien igen, eller vad den nu kallas, SHL? Jag är ett stort fan av Leksands IF, var med i deras supporterklubb ett tag t.om! Är lite ledsen över att de inte lyckades ta sig upp till SHL...
  Är ju bördig från Falun, så visst minns jag reg.skyltarna som visade var man kom ifrån. W fanns på de bilar där jag kom ifrån. Det var lite jobbigt när vi flyttade till Hofors i Gästrikland, med X på reg.skyltarna, men dessa skyltar försvann visst 1973? Jag flyttade till Hofors 1974, så så jobbigt blev det nog inte haha!!
  Trist med den där erfarenheten från Stockholmarna, min bror har fortfarande lite svårt för att jag bor i Stockholm...han kallar oss 08-or för IQ fiskmås...nåväl,med glimten i ögat...

  SvaraRadera
 8. Ja, det var kul att Timrå tog sig upp, MoDo får väl harva ett tag till i Allsvenskan. Tyvärr så stupade Leksand på mållinjen i år igen.
  Det är nog lika bra att inte vara igenkänd som förr i trafiken.
  Lite rivalitet mellan stockholmare och resten av landet kommer nog alltid att finnas.

  SvaraRadera
 9. Man känner sig stolt över sitt hockeylag, en gång i tiden kämpade jag själv i dom tröjorna. Ishocket är ett sätt att leva i Timrå. Här har det fostras flera hockey spelare genom åren. Ta bara som Bert Ola Nordlander, Lennart Svedberg, Bröderna Dalin (Anders, Kjell och Hasse) Inge Hammarström, Åke Söderberg, Bo Bergren ja listan kan göras lång... naturligvis får vi inte glömma min parallellklass utövare Matte Näslund med hans släkt före... jo en gång på 70 talet hade vi en hel kedja i Tre Kronor (Olle Åhman, Fin Lundström och Håkan Pettersson) Numer finns ett fint hockeygymnasium där också. Timrå IK är laget i mitt hjärta. Du har säkert läst: Om mig så förstår du varför. Just kul att du visar det avgörande målet på bild, målet kommer från en spelare som burit laget några sässånfger nu. Det här Y:et som Lindström står konstnär för ser jag toppen på när jag blickar över fjärden. Jag vart lite fundersam en sommar när dom rensade skog och detta dök upp en liten röd prick liksom ute där på Lövudden... Tyvärr är det lite bråk om denna staty, underhållet är rätt så dyrt... Nästan 4000 personer tog emot spelarna som kom hem på lördagen till Timrå på torget runt 14 tiden... Planet hade visst krångel... och de fyllde planet med suportar också.

  SvaraRadera
 10. Oj, så måna hockeyminnen som poppar upp när du radar upp gamla Timråspelare. Här kan vi snacka om plantskola. Härligt att spelarna fick ett mäktigt mottagande vid hemkomsten. Det ska bli roligt att följa laget i SHL nästa säsong.
  Så du har Y:et i blickfånget. Jag har läst en del om bråket om underhållskostnader. Jag tycker i alla fall att det är en härlig färgklick som liksom hockeylaget sätter Timrå på kartan.

  SvaraRadera
 11. Här kommer en vårlig hälsning från Göteborg. Jag hoppas att ni mår bra och att Getingstorp är på G nu inför våren!

  SvaraRadera
 12. Tack för Göteborgshälsning
  ! Lite krämpor hör väl åldern till, men vi kan nog säga att det rullar på rätt ok här på Getingstorp. Vi går dock igång lugnt med trädgården i år, det känns helt enkelt nödvändigt att trappa ner. Nu hoppas vi bara att den begynnande värmen tilltar, och ger oss en njutbar april och maj så att vi är i rätt stämning när sommaren börjar. Ha de gott på Framsidan!

  SvaraRadera