Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 19 juni 2018

Vädrets makter

Sistlidna månad har vi haft en för årstiden extrem värme som under de senaste dagarna följts av regn och nu är vi ansatta av kraftiga vindar. Vindar som i natt knäckte ett stort träd som fallit bara en knapp meter från vår gäststuga och över ett förråd på grannens tomt. Då blåsten fortsätter känns det lite osäkert vad som kan komma att hända med de andra närliggande stora träden.  Är dom oxå  i riskzonen att knäckas av vindarna och vad kan dom då ta med sig i sitt fall? 
De stora träden bredvid vår gäststuga
vajar för vinden och känns som ett hot

när det blåser hårt.

Natten som gick har ett träd fallit och 
förstört ett av grannens förråd,

Både gäststugan och växthuset är
otäckt nära.

Den här gången klarade dom sig med ett nödrop.

8 kommentarer:

 1. Oj, vilka träd! Otäckt när vinden tar dom, man vet aldrig åt vilket håll det kan gå. Det vore bra om ni fick bort trädden ur flera aspekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju slumpens skördar som avgör vad som kan hända så vi hoppas på en bra lösning på problemet. Vi vill ju inte sitta i växthuset med rädsla för att få ett träd i huvet.

   Radera
 2. Oj, det såg farligt nära ut!

  SvaraRadera
 3. Usch, det var nära! Inte ett dugg roligt och jag förstår att du vill diskutera "förebyggande underhåll" om man kan kalla det så. Livsförsäkring är kanske ett annat ord. Läskigt! Hoppas att åtminstone grannens försäkring täcker skadorna. Här blåser det också som sjutton och jag har sett tre träd idag som har knäckts, dock utan att ha förorsakat skador. Ja, "global warming" är en sak, men dessa radikala klimatförändringar är en helt annan sak.
  Våra "yppiga" träd på innergården hade horisontalläge idag, men inget träd gick av. Lika bra kanske att bostadsrättsföreningen för någon vecka sedan tog bort några träd. Då gillade jag det inte, men idag så...

  PS. Har du också redan fyrkantiga ögon? Menar fotbolls-VM alltså. Älskade Japans och Senegals skrällsegrar idag. Så ska det vara i ett VM. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får vi betala för vår framfart på jorden. Jag kommer ihåg att du ogillade att brf:en tagit bort några träd, men ibland är det nog nödvändigt för att undgå framtida problem och skador.

   PS Jo, det är ett rätt tufft matchschema, men många roliga matcher. Senegal kan bli farliga tror jag. Ryssland överraskar oxå. Deras coach tycker jag har en skön stil. Tipset är inget att yvas över för min del, men det är kul att vara med. Ditt alter ego dundrar på där uppe i toppen, men mycket kan förstås hända än.

   Radera
 4. Skönt att era byggnader klarade sig. Svårt det där med träd, jag skulle definitivt inte vilja vara utan höga träd. Däremot får man väl som markägare hålla koll på hur de mår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt det där med träd, man vill ju behålla dom så långt det är möjligt. Men ibland måste man ta bort även stora gamla trotjänare. Så har vi gjort med ett antal träd på tomten som hade kunnat orsaka stor förödelse om vi inte uppmärksammat att de var slitna av ålder och sjukdom.

   Radera