Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 9 juli 2018

Uppochnervända världen

Rubriken tycker jag passar med tanke på att vi igår grillade för blott andra gången i år. Det har helt enkelt varit för varmt och torrt för denna efterlängtade sommarsyssla. När termometern nu sjönk ner mot 20 grader så passade vi på. Nästa vecka utlovas ju åter temperaturer upp mot 30 grader. Puh!

Vad vi grillade? Jo, det blev tonfisk. Jag fick som brukligt i uppdrag av D att leta upp nåt läckert recept utgående från ett antal ingredienser som hon presenterade. Det blev ett lyckat resultat vill jag påstå, chilihalstrad tonfisk med sallad på haricotverts och mangovinägrett. Huvuddelen av tillbehören kom dessutom från vår egen trädgård. Som "grädde på moset" nyupptagen delikatesspotatis. 

Tonfisk är en  av mina favoritfiskar numera. Fjällröding är min absoluta favorit, men den finns sällan eller aldrig att få tag på här nere. Den passade jag alltid på att äta när jag förr åkte till mina hemtrakter i Ångermanland.
Grillen på "uppvärmning".

Snart dags.

Pefrekt glöd för tonfisk. Två minuter på varje sida.

En alldeles utsökt fisk- och grillrätt.
Den kommer garanterat tillbaka.
PS För att ytterligare rättfärdiga dagens rubrik så kan jag tala om att vi hittills i år klippt gräsmattorna bara en gång, strax före Midsommar. Ett normalt år klipper vi första gången till min födelsedag, den 17 maj, och sedan c:a var 10:e dag så vi borde vid det här laget ha klippt 6 gånger. I år blir det i stället en gång i månaden med början i juni. Det, om något, kan väl betraktas som uppochnervända världen.

10 kommentarer:

 1. Vi gillar oxå att grilla tonfisk! Oftast blir det med klyftpotatis och aioli. Nyligen gjorde Peter också limesallad till, det var gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tonfisk är en höjdare, så perfekt att grilla.
   Just det, Peter är ju kocken hos er. Plockar oxå du fram recepten?

   Radera
 2. Verkligen udda blir det när det är så varmt och man inte är van vid det.
  Gillar er kombination där, D säger vad som finns och du letar fram recept. Här tycker jag mest är
  - Vad blir det till middag?
  - Nä, det vill jag inte ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en märklig tid just nu och många torde ha det svårt. Inte minst djuren i vår natur.
   Jag tycker att det är roligt att få bidra med något till måltiderna. Jag har byggt upp en rätt omfattande receptsamling vid det här laget.
   Ni har det olika ni måltidsskapare.

   Radera
 3. Har varit lite försiktig med gräsklippningen där det är öppet, har mycket brunt bränt gräs. Har egen brunn och vill vara försiktig med vattnandet. Växterna är viktigare. Det här med tonfisken ska jag ta upp på näste möte... Tackar för receptet!

  www.nacka144.se

  SvaraRadera
 4. Vi har oxå egen brunn, men gräsmattorna vattnar inte heller vi. Växterna går före som sagt.
  Hoppas att du gillar tonfiskrätten när du testar.

  SvaraRadera
 5. Grillad tonfisk är verkligen en fantastisk maträtt och med era tillbehör lät det ändå mer ljuvligt! Jodå, upp och ner kan vi nog kalla väderläget som vi har...men härligt är det!

  SvaraRadera
 6. Det här med egna tillbehör är en alldeles särskild känsla. Vädret ja. Stundom är det härligt, men stundom motsatsen.

  SvaraRadera
 7. Grillad tonfisk med dessa tillbehör - mums! Det förvånar mig att ni får grilla, här har det vrit eldnings- och grillförbud i veckor nu. Tycker lite synd om alla som har semester nu och vill utnyttja våra nya grillar här på innergården. Men ni grillade alltså en festmåltid - mums! Då åt ni ju ungefär samma rät som Peter gjorde när han och Helena firade hans födelsedag. Snacka om sammanträffande.
  Japp, världen är verkligen uppochnervänd, inte bara på Getingstorp. Kolla vad stackars Japan råkar ut för just nu. Hemskt. Å vi/ni som skulle behöva lite regn för att få gröna gräsytor. Å företaget som ni anlitar för att klippa gräset gråter nog hela vägen till banken...

  SvaraRadera
 8. På sin egen tomt får man förstås grilla, men självklart med iakttagande av alla försiktighetsåtgärder. Vi har dessutom en väldigt stabil och säker grill.
  Jag såg att Peter och Helena åt tonfisk på hans födelsedag.
  Vad har Japan råkat ut för?
  Vi får inte alltid vad vi behöver.
  För trädgårdsföretagen är det nog ingen lyckad sommar.

  SvaraRadera