Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 5 augusti 2018

Ny spännande utsikt


De senaste dagarna har det varit full aktivitet utanför mitt fönster. Markägaren till markerna runt Getingstorp har låtit avverka en del av angränsande skog. En avverkning som öppnat upp en helt ny utsikt över fälten bort mot Kilsbergen och dessutom ger oss ett helt nytt ljus. 

Positivt med denna avverkning är oxå att de träd som stod hotfullt nära vår gäststuga och vårt växthus nu är borta.

Det var fascinerande att följa avverkningsarbetet och jag imponerades av med vilken precision och skicklighet det utfördes, både med den stora skogsmaskinen och med motorsåg.  När jag såg och hörde träden falla insåg jag vilka enorma krafter som lösgjordes. Då kändes det tryggt att arbetet utfördes av personer med yrkesskicklighet. 

Jag höll mig så klart på vederbörligt avstånd från arbetet så det blev inga närbilder  utan bilderna är tagna från mitt fönster.
Det var en riktigt maffig maskin som
användes vid  avverkningsarbetet.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun
när man kör det fordonet.
Stockarna plockades som vore det tändstickor.

Mera "plockepinn".

När jag vaknade vid 6-tiden i morse så möttes jag av en helt ny syn när jag tittade ut genom mitt datorfönster. Där blev jag stående rätt länge och bara njöt av den nya utsikten. 


                                           
Ny och spännande utsikt över fälten bort mot Kilsbergen

De träd som stod hotfullt nära gäststugan och
växthuset är nu borta.8 kommentarer:

 1. Det där blev ju riktigt bra! Med en vacker utsikt på köpet.

  När de kalhögg skogen bakom oss i Sverige så var det så himla fult gjort, det blev bara ett stort traumatiskt sår. Det var nog den där sista stora droppen som fick vår bägare att rinna över och vi sålde.

  SvaraRadera
 2. Kalhyggen kan ju te sig oerhört tråkiga, inte minst om de totalförändrar livsmiljön för intillboende. Som det då gjorde för er kan jag anta.
  Vi känner dock oss helt nöjda med resultatet av den här avverkningen. Vi får vacker utsikt och mera ljus. Mera vind oxå förstås, men det är sånt man får ta. Man kan inte få allt.

  SvaraRadera
 3. Så härligt med ljus! Allt blir så mycket bättre liksom! Jag har själv avverkat på min tomt som bara var skog från början. Och mer ska bort.

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är det härligt med mera ljus

  SvaraRadera
 5. Så kul att det blev en lyckad avverkning!
  Å visst är det skönt att extremvärmen är över...men det ska visst bli varmare igen i veckan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns bra även så här dagen efter.
   Värmen är visst inte beredd att helt släppa greppet, men något drägligare har det ändå blivit.

   Radera
 6. Den markägaren reagerade då verkligen väldigt snabbt måste jag säga. Eloge! Han ville nog inte ha ett krossat växthus hos grannen antar jag.

  Har ju också följt "avvecklingen" av tre popplar på innergården här, så jag förstår dig helt och hållet. Det var både spännande och lite pirrigt att följa arboristernas proffsiga nedsågning av träden.

  För det mesta gillar inte inte när skogen skövlas på det här sättet. Moder Natur brukar då alltid revanschera sig. Men i ditt fall har åtminstone utsikten och ljussättningen blivit helt annorlunda. Å med helt annorlunda så menar jag att det är skillnad som dag och natt.

  SvaraRadera
 7. Ja, allt har löst sig väldigt bra. Att avverka och gallra skog med vissa intervall är inte att skövla utan så vitt jag förstår en nödvändig insats i skogsbruket. Det behövs en viss samverkan mellan Människan och Moder Natur.

  SvaraRadera