Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 9 juni 2019

Nytt avlopp

I vår kommun Lekeberg har genomförts en inventering av enskilda avlopp som anlagts innan år 2000 vilket medfört att vi måste gräva för nytt avlopp.  En första testgrävningsinsats genomfördes i mitten av mars. Har man fastighet på landet, ja fastighet över huvud taget, så finns det alltid upp nåt som behöver åtgärdas. Detta var dock ingen överraskning för oss då vi vetat en längre tid att det varit på gång.
I mars:Vad kom den här lastad med ?
Jo, en grävare som ska gräva för vårt nya avlopp.

Igår var det så dags att slutföra arbetet med det nya avloppet. Redan kl. 6 var jobbet i full gång och innan dagen var till ända så var allt klart.  Vi hade turen att få tag på en jättebra kille med erfarenhet, kompetens och utrustning för dylikt arbete. Vi är mycket nöjda med hur arbetet utförts.

Igår: Där nere pågår nåt.


Grävning för nytt avlopp.

Oj, så snabbt det går.
Grusleverans har anlänt.
Välförtjänt lunchpaus.


Jobbet slutfört. Ett utomordentligt bra utfört jobb.
Snart grönskar det igen.
Så bra det blev. 









10 kommentarer:

  1. Intressant! Vad blev det för typ av avlopp som ni lät installera?

    Vi hade ju trekammarbrunn i huset i Sverige men de pratade om att dra in kommunalt. Det skulle för oss medföra en kostnad på 400000 kr, ett belopp som huset inte skulle stiga med i värde. Det var en av de bidragande orsakerna till varför vi "bröt upp". Hysteriskt belopp, folk var inte så glada i socken.

    SvaraRadera
  2. Typ av avlopp? Den frågan passar jag på, men jag vet att det är ett avlopp anpassat till miljö och behov och godkänt av kommunen förstås. D har säkert bättre koll på vad det är då hon är den som har koll på allt runt på fastigheten. Jag förlitar mig helt på henne och "lägger mig inte i" i onödan.
    Det är en hiskelig summa du nämner för anslutning till kommunalt, men på den nivån hamnar vi tack och lov inte för vår nyanläggning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en hel del varianter av infiltrationsanläggningar och cisterner. :D Man lär sig mer än vad man vill ibland.

      Summan var hiskelig, som du säger. Det var för att det var långt ut på landet och långt mellan fastigheterna. Vissa boende hade två fastigheter, inte alltid bebyggda, så de skulle få betala nästan det dubbla. Det är ju grävandet och framdragningen som kostar mest, inte det på ens egna tomt. Undrar ibland hur det har gått men har ingen lust att ta reda på det. Inte röra runt i skiten, så att säga.

      Radera
  3. Nej, man måste inte kunna/veta allt.

    Du gör nog klokt i att inte "röra runt i skiten". På nåt sätt har det säkert löst sig för alla. Till belåtenhet för några, kanske inte lika bra för andra. Men, så är ju livet.

    SvaraRadera
  4. Helt otroligt fort det gick för ett bygga ett nytt avlopp. Imponerande måste jag säga, speciellt då arbetet utfördes dessutom på en lördag. Ensamföretagare har då verkligen inget nio till fyra jobb. Jättekul att ni är nöjda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en imponerande insats.
      Jobbar du som ensamföretagare 09.00 - 16.00 så kan det nog bli kärvt att få det att gå runt. God anpassningsförmåga till kundernas önskemål är nog ett måste. Som kund kommer jag då oxå gärna tillbaka.

      Radera
  5. Oj, vilket jobb! Men bra blev det tydligen! Vi har levt hela helgen utan avlopp eftersom vår avloppsbrunn gick sönder i lördags morse. Ska ringa måndag morgon förstås. Allting är krångligt utan avlopp kan jag meddela. Man kan inte diska, inte spola vatten, inte tömma kastruller, inte gå på toaletten, inte duscha ... (Vi har toaletter i marinnan, men det är en bra bit att gå).

    SvaraRadera
  6. Usch, så tråkigt för er. Det blir mycket "grus i maskineriet" när avloppet inte fungerar. Det ska ju bara fungera.
    Vi är jättenöjda med att nu ha ordnat med nytt avlopp.

    SvaraRadera
  7. Ser ut som nästan ingenting hänt, men det brukar synas i plåboken, hahaha! Skönt att få sånt gjort, inget att dra på. Sju, åtta år sen vi blev ålagda, vilket slutade med en tre meter hög burk som grävdes ner vid huset där allt komposteras med luft från en kompressor i källaren. Ut kommer en påse "torv" några gånger om året som vi har tillstånd att återanvända i trädgården.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skönt att äntligen ha det gjort då det varit på gång några år.

      Radera