Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 14 mars 2009

Benämningen "Tjyvsamhälle" har fått en ny innebörd

För en tid sedan läste jag en biografi om Stalin och hans terrorstyre där det ryska folket bara var brickor i hans sjuka spel.
Metoderna är andra men jag känner ändå likheter med det svenska tjyvsamhälle som visat upp sin fula nuna under senare tid. Det är samma förakt som visas för den vanlige medborgaren.
Varje dag en ny skandal. Senast kunde vi läsa om hur pensionärerna får ta konsekvenserna av den finansiella krisen. Detta hindrar dock inte pensionsbolagens chefer att fortsätta sko sig.

Pensionsbolaget AMF gick med miljardförlust förra året. Många pensionärer får därför sina utbetalningar sänkta.

Men det stoppar inte cheferna från att fylla fickorna.

Deras bonus: 17 miljoner kronor, enligt Dagens Industri.

AMF Pension är Sveriges ledande pensionsbolag. De ägs till lika delar av Svenskt Näringsliv och LO. Bolaget förvaltar främst tjänstepensioner. Totalt har man runt 3,8miljoner sparare. Förra året var ett svagt år för AMF. Avkastningen visade röda siffror, vilket innebar ett återtagande av pensionskapitalet på hela 17 miljarder kronor.

Något som får konsekvensen att 350 000 pensionärer får räkna med upp mot 150 kronor mindre i månaden, skriver Dagens Industri.

Lön – och hög bonus
Men, trots det skrala resultatet kvitterade AMF-cheferna ut bonuspengar i miljonklassen. Vice vd Ingvar Skeberg kunde summera året med en rörlig utbetalning på 1,3 miljoner kronor. Inklusive sin fasta lön tjänade han då 3,7 miljoner förra året. För Christer Elmehagen, vd fram till 2008, blev bonusen 1,1 miljoner, uppger DI.

De två toppcheferna slog i och med det i bonustaket.

Var ska detta sluta ? Tänk om varje svensk löntagare bestämmer sig för att, på sin nivå, fiffla och sko sig som toppcheferna gör.

Jag undrar hur frukosten smakade på SEB-konferensen i Gstaad i morse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar