Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 18 januari 2012

Dagens partiledardebatt

Jo, jag bestämde mig att idag ta mig tid och titta på partiledardebatten på SVT2. Kan inte påstå att adrenalinet pumpade i mig under debatten då den var ovanligt tam och förutsägbar. Några politiska bomber är förstås inte att vänta i en debatt som dagens men lite mera intensitet och flera klargöranden vore önskvärt. Att  politiska debatter dessutom alltid innebär att man aldrig svarar på en direkt fråga begriper jag inte. Men så är jag inte heller politiker.

Jag ska inte försöka mig på någon djupgående analys utan nöjer mig med att så objektivt som möjligt betygsätta partiledarna i intervallet 1 - 8 där 8 är högsta betyget.
Fredrik Reinfeldt   7
Jan Björklund       5
Gustav Fridolin     4
Annie Lööf           4
Håkan Juholt        3
Jonas Sjöstedt      3
Jimmie Åkesson    2
Göran Hägglund    2

Maxbetyg till alla skulle alltså innebära 8x8= 64 poäng.
Min betygsättning gav totalt 30 poäng.
Mera behöver jag väl inte säga om denna debatt.

Jag vill avslutningsvis nämna en detalj som jag observerade och som möjligen kan vara hoppingivande för framtiden. Annie Lööf och Gustav Fridolin var de enda som i sina anföranden talade om  verkliga människor där ute i verkligheten. Fridolin namngav elever från den folkhögskola han jobbat på och som nu satt på Riksdagens läktare och lyssnade och Lööf namngav personer hon träffat på olika arbetsplatser under sina resor runt om i landet. Att koppla enskilda individer till vad politiken/politikerna har som uppgift att arbeta för tycker jag är ett sympatiskt drag. Däremot, att som ledande politiker se medborgarna som en grå massa som bara "namnges" i procenttal och tusental ter sig inte lika tilltalande.

4 kommentarer:

 1. Nu är väl inte jag rätt persom att uttala mig i frågan, eftersom det känns som om det är flera av de här personerna som jag har noll koll på, men visst känns det som om även politikerna själva mer och mer flyter ihop till "en grå massa"...de där riktiga profilerna verkar inte finnas längre.

  SvaraRadera
 2. Marina: Så sant, just därför är det intressant att kunna notera även små nyansskillnader. Men, profilerna , dom är ett minne blott. Så har det väl blivit sedan politiker blev en yrkeskarriär.

  SvaraRadera
 3. Intressant att läsa dina observationer, fast jag inte följer den svenska parti ledar debatten nämvärt.

  Att namnge personer i sina inlägg och debatter, är kanske positivt. Dock undrar jag om inte det är marknadsföring under skinnet taktik, att verka personlig och så. Jag har kanske fel.. Men nytt och fräsch måste det ha känts, kan jag tro.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Katarina: Du har nog rätt. Det är klart att det finns oxå en strategisk tanke bakom att vara personlig. Lika fullt sympatiskt tycker jag.

  SvaraRadera