Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 19 september 2015

Guldkorn

Guldkorn benämns ofta sånt som ter sig obetydligt men ändå sätter extra piff på tillvaron. Igår uppenbarade sig några av dessa guldkorn. När regnet upphört på förmiddagen så gick D med Nelson på en lång skogspromenad. Hon hade utrustat sig med  ryggsäck, fika och bärplockare. När de 3 timmar senare kom hem var ryggsäcken fylld med nyplockade lingon, närmare 20 liter. Genast sätter längtan efter lingonsylt och rårörda lingon till mustiga vintermåltider in hos mig.

Lingonsylt blev det inte igår, men det blev ett inte föraktfullt syltalternativ då D bjöd på sin egengjorda jordgubbssylt till nygräddade pannkakor.

Lingon på tork.


Vispgrädde och jordgubbssylt.

Det går utmärkt att äta torsdagsmat på en fredag.
Idag blir dessa lingon till lingonsylt.


12 kommentarer:

  1. VA gott med lingon. Åt rårörda lingon till pannbiffar uppe i Åre förra helgen :)
    Ha en trevlig lördag!

    SvaraRadera
  2. Men så gott!!! Jag skulle mer än gärna plocka lingon men här är det ont om den varan.
    Jag skulle vilja testa och torka lingon för att ha som godis.Undrar hur det blir?
    Det blir till att köpa lite för att testa.
    Jag är väldigt svag för vispgrädde så gott...

    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  3. Här finns dom "runt knuten". Lyxigt!
    Lingongodis har jag aldrig testat, undrar vad barnbarnen säger om sånt.
    Till somligt ska det bara vara vispgrädde. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Lingon, så svenskt! Jag får nöja mej med att köpa burkar på IKEA, inte riktigt detsamma som egen sylt.
    Pannkakor med jordgubbssylt,så gott!!!!
    Vad härligt att se er vackra, gamla järnspis, också så svenskt!
    Får lite "hemlängtan" av det du visar!
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. IKEA lindrar många utlandssvenskars hemlängtan har jag förstått.
    Köpesylt kan dock aldrig bli detsamma som egen sylt.
    En vedspis ska bara finnas i ett hus som detta. Härligt när man vill ha lite extra värme under vintern för att inte tala om känslan när veden sprakar. Så mysigt. Vintertid tjänar den oxå ibland som matlagningsspis. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Härligt! Vilka mängder! Dessutom ser pannkakorna väldigt goda ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var härligt och pannkakorna var grymt goda.

      Radera
  7. Är ju ingen "sötis" som du vet, men rårörda lingon gillar jag. I din bildserie fastnar jag helt och hållet på den vackra järnspisen. Funkar den fortfarande och använder ni den?
    En av mina kollegor har en skånelänga. Han har också en järnspisoch den används flitigt har jag förstått.

    PS. Visst kan man äta torsdagsmat en fredag, eller tisdagsmat på onsdagar. Men er måltid var ju ingen "riktig" variant av torsdagens "måste" - ärtsoppan saknades ju ;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst fungerar järnspisen, som jag för egen del oftast benämner vedspis. På vintern använder vi den både som extra värmekälla och för matlagning.
      Vi fuskar lite och ärtsoppan får ensam utgöra middag någon annan dag. Ärtsoppa och pannkaka blir bara för mycket tycker jag.

      Radera
  8. Härligt med alla lingon. Rårörda är ju nästan ett måste till köttbullarna eller pannbiffarna. Men här nöjer vi oss med köpevarianten, om vi inte har lyckan att få någon burk av min fars fru.
    Men pannkakor sitter ju fint vilken dag som helst! Särskilt med sylt och grädde till. Kanske hemmagjord nästa år??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju bra så länge som generationen före kan förse oss med dessa gosaker, men du ska se att det blir hemmagjord nästa år, eller året därpå, och har du själv en gång kommit dit så är du fast. D å blir köpevarianten aldrig mera aktuell.

      Radera