Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 31 december 2015

Bokavslut och årsavslut

Käre ledare : min flykt från Nordkorea
319 sidor som tog 1 månad att läsa.
Så har jag då avslutat boken "Käre ledare", min flykt från Norkorea.  När jag den 29 november påbörjade boken så lovade jag mig själv att läsa boken klar innan årsskiftet och har alltså hållit löftet. Räknas det som ett fullgjort nyårslöfte?

I ett tidigare inlägg nedtecknade jag mina första intryck efter att ha läst 2/3 av boken och nu ska jag försöka ge en samlad bild: 

Kim Il-sung föddes den 15 april 1912. Samma dag förliste Titanic. Detta sammanträffande har regimen i Nordkorea använt som ett historiskt bevis som de uttryckt på följande sätt: "När solen sjönk i väster, steg den i öster". 

Ett land som odlar en sådan självbild är inte helt lätt att förstå sig på. Men icke desto mindre fascinerande att få veta mera om. 

Denna Nordkoreas självbild presenterades redan på sidan 38 så därför bar jag den med mig genom hela boken. En bok som absolut är läsvärd, men läsupplevelsen skulle tjäna på en inte så detaljrik beskrivning av alla skeenden. 

Persongalleriet i boken är oerhört omfattande och jag har ibland svårt att hålla isär alla de personer som nämns. 

 På sidan 7 finns en karta över Nordkorea och dess gränser och en inte skalenlig karta över Pyongyang. Dessa kartor återvände jag till gång på gång då de hjälpte mig att få en paus från alla detaljer och personer och  i stället kunde jag "vara på plats" i händelsernas centrum.

Bland annat dessa omständigheter gjorde att jag delade upp boken i etapper där jag fann del 1: DIKTATORN mest intressant då där gavs en inblick i detta gåtfulla land och dess besynnerliga maktstruktur. Del 2: FLYKTEN och del 3: FRIHETEN tycker jag var alltför långdragna och bemängda av detaljer som stundtals blev mera förvirrande än klargörande. 

 På sidan 313 skriver författaren : "[Där hemma] finns det två Nordkorea: ett verkligt land och ett fiktivt, som skapats av regimen. Efter min flykt upptäckte dessutom ett tredje Nordkorea: Detta är det Nordkorea som omvärlden har skapat".

Just detta faktum är försvårande för mig som läsare. Vad vet jag om Nordkorea och vad av det jag vet är med sanningen överensstämmande? 

Efter att ha läst boken vet jag tveklöst mera. Allra helst som författaren Jang Jin-sung tillhört landets maktelit och haft inblick i sådant som varit okänt utanför maktens korridorer. 

 När jag efter 319 sidor stänger boken så biter det sig fast hur olika vi människor lever. Då känner jag att jag tillhör de privilegierades skara.

Jang Jin-sung utnämndes till "hovpoet" för att skriva hyllningsdikter till Kim Jong-Il och kanske skulle han efter sin flykt fortsatt skriva poesi, för hur intressant och spännande handlingen än må te sig så krävs det ett visst språkligt flyt för att skriva i romanform. Det flytet saknar jag i denna bok.  

Mycket bottnar förstås i att jag helt enkelt vet alldeles för lite om Nordkorea. Ett faktum som jag delar med de flesta eftersom Nordkorea sägs vara världens mest slutna land. Det innebär att jag inte har några referenspunkter, inget att knyta an till i det nordkoreanska samhället. Jag känner mig hela tiden lite vilsen när jag läser boken. För väl det förresten, jag skulle inte vilja känna mig hemma i Nordkorea.
Jag hade nog varit betjänt av att ha läst en faktabok om Nordkorea innan jag tog mig an denna bok. Men, var hitta en sådan som andas någon form av objektivitet?
Det är väl så att bokläsande ibland landar i flera frågor än svar och jag får nöja mig med det.  Vill jag veta mera så får jag läsa mera.

Vad jag tycker om en bok handlar oxå mycket om mina egna förväntningar.Kanske hade jag alltför högt ställda förväntningar på denna bok. 

Avslutningsvis, det skulle vara intressant att se boken filmatiserad.

När jag gav tog mig an den här boken så var det efter ett års lästorka. Höstmörkrets ankomst verkar ha denna inverkan på mig då det är lite drygt ett år sedan min senaste bok. Eller kan det möjligen vara så att jag borde ge mig på att läsa nån annan typ av böcker. Jag hamnar ofta i böcker som har en dokumentär ansats. Kanske borde jag vidga mina vyer för att få läslusten att stanna lite längre perioder.

Om min nästa planerade bok,  "Sapiens: en kort historik över mänskligheten"  lyckas med detta är jag inte helt säker på. Titeln  känns rätt krävande. Inte direkt lättsmält om jag säger så. Men, den som sig i leken ger får leken tåla.

Jag får väl se det som att jag går ut hårt läsåret 2016. 

Apropå 2016 så önskar jag dig ett Gott Nytt År! som kommer att innehålla så mycket som möjligt av det du allra helst vill uppleva. Och förstås, Tack för att du bidragit till att ge min blogg liv under 2015.
Bild från i morse:Förhoppningsvis är det ett ljust 2016 
som närmar sig där i fjärran.


















8 kommentarer:

  1. Grattis till dig! Du höll ditt löfte att läsa klart boken under 2015. Du hann med en dags marginal = MVG skulle jag säga.

    Boken verkar onekligen intressant, men otroligt svårläst efter din beskrivning. Nu tror jag personligen att just en sådan bok tappar mycket genom att den är översatt från koreanska till engelska till svenska (det vet jag ju inte, men tror det).

    Just sådana "svårsmälta" böcker kan nog vara en succé på bioduken, precis som du säger.

    Måste säga att jag är impad över att du ger dig in i så "tung" litteratur efter att ha tappat läslusten. Det skulle jag aldrig klara. Jag läser ju regelbundet - mest under sommaren på balkongen, men tunga "faktaböcker" är inte min grej, undantag till exempel Zlatan, Svennis, David Beckham (som var oläslig) och Sir Alex Ferguson (som jag inte läst än).

    Jag tar böcker mera som en avkoppling där jag inte vill "tänka", bara "matas" med en story. Så jag läser nog mest däckare, då får jag lite spänning på köpet.

    Tur att vi alla är olika, eller hur!!?

    Önskar dig och D ett gott slut och ett gott nytt. Riktigt kul att vi har "träffats" i år tycker jag:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det du säger om översättning till flera språk kan ha viss inverkan, men knappast på det som jag stör mig på i denna bok.
      Jag vill gärna "tänka" när jag läser så vår inriktning blir förstås olika.
      Önskar dig och maken ett gott slut och ett nytt. Tycker oxå att det är kul att vi "träffats". De i min bloggkrets som har nåt fotbollsintresse är lätt räknade så tidigare har det inte blivit några djupa matchanalyser vilket är synd eftersom jag gillar att "tänka" och tycka.

      Radera
  2. Intressant! Jag har läst två andra böcker om Nordkorea som var intressanta. Minns inte namnen just nu. Den ena hette nåt med "Flykten från..." Tack för det här året och önskar ett riktigt Gott Nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nordkorea är så intressant/märkligt så jag kommer nog att läsa nåt mera. Det är ju en hel del som flytt från Nordkorea så det finns säkert flera "flyktböcker".
      Tack själva för allt ni bjudit på under året och ett riktigt Gott Nytt År!

      Radera
  3. ***Önskar dig en god fortsättning på det nya året!***
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  4. Välkommen! Tack, detsamma till dig!

    SvaraRadera
  5. Intressant analys av boken och det känns onekligen som spännande läsning. Och ja, du uppfyllde absolut ditt nyårslöfte!

    SvaraRadera
  6. Inte alltid man klarar det där med nyårslöften, så det får ses som en bonus.

    SvaraRadera