Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 17 februari 2016

Nyttigt och gott utan kött

Många undrar hur det går att klara sin mathållning utan att äta kött. Alldeles utmärkt tycker jag. Jag saknar aldrig kött på tallriken och har oxå blivit mycket duktigare på att hitta alternativ/nyheter i matdjungeln efter att ha kört köttet på porten. Jag känner nu oxå smaker mycket bättre än förr. Bara fördelar med att avstå kött tycker jag.
Igår bjöd D på en god och nyttig wok: Halloumi med
bulgur, paprika, brysselkål, rödlök, salladslök,
morötter och en kall vitlökssås .

20 kommentarer:

 1. Det där ser gott ut ! Halloumi tror jag är en slags getost. Brukar gnissla lite när man tuggar på den, iallafall de få gånger jag ätit det. Beror kanske på hur den tillagas men har bara provat den på restaurang.
  Tror säkert att det fungerar alldeles utmärkt att helt avstå från kött om man känner för det men man måste nog veta hur man får i sig sina proteiner på annat sätt och det verkar då inte vara något bekymmer hos er :-)
  Varför vill man då inte äta kött ? För att man tycker synd om djuren eller för att det inte är nyttigt för kroppen ? Inte vet jag men det viktigaste måste nog vara att man mår bra av det man äter och tycker att det är gott :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, halloumi kan gnissla ibland.
   Visst , vi ser till att få i oss vårt dagliga behov av proteiner, vitaminer, kolhydrater etc. Vi slutade äta kött mycket beroende på allt fusk i handeln med preparerat kött, medvetet felmärkt kött etc. Dessutom är köttproduktion en av våra största miljöbovar.
   Men visst, det viktigaste är förstås att man själv är nöjd med vad man äter och mår bra av det.

   Radera
 2. Här blir det också wok idag som hänt i veckan, men utan den goda halloumin. Det gäller att ta vara på det som blivit kvar i lådan. Stöttar upp med sötsur sås, bönor och cashewnötter.
  Intressant det där med att inte sakna kött. Jag har varit vegetarian i 19 år. Har faktiskt haft köttsug ibland och då i samband med att jag saknar nån viss kryddning och en period när ferritinvärdet var lågt, vilket hade andra orsaker.
  Från början lagade vi vegetariskt med köttillskott eftersom maken inte kände att han hade anledning att byta kost och dessutom har stort jaktintresse. Efterhand har det blivit allt mindre köttillskott. Han glömmer helt enkelt bort detta och även om jag påminner får det vara. Tror vi har blivit rätt bra på det här med vegetariskt helt enkelt.
  Att smaklökarna vaknade till liv kommer jag också ihåg. Det var som ett fyrverkeri i munnen och är förstås fortfarande men nu har jag vant mig. Tandhälsan blev bättre, liksom mage och tarm och inflammatorisk värk.
  Konstaterade också rätt snabbt att antal födoämnen ökade dramatiskt och det är ju en mycket positiv sak. Man ska ju inte lägga alla ägg i samma korg.
  Ha det så gott, snart kan vi njuta av färska primörer!
  Anette

  SvaraRadera
 3. Intressant att höra dina upplevelser, allra helst som du varit vegetarian så länge. Vi började tänka i dessa banor först sedan vi flyttat hit till Getingstorp. Jag kommer inte ihåg exakt när vi började , men när jag tittar tillbaka i bloggen så torde det vara någon gång 2011.
  En ytterligare bonus är förstås att kunna använda så mycket från egen odling i trädgården. Det är en alldeles speciell känsla att veta varifrån maten kommer och vad den innehåller och kanske f f a vad den inte innehåller.

  När du skriver "färska primörer" vattnas det i munnen på mig. Ha de gott!

  SvaraRadera
 4. Mmmmm, gott! Kött, ja. Jag äter fågel och fisk, men bara andra köttslag när jag blir bjuden, då äter jag allt. Men jag har lite för lågt ferritin i blodet......vad gör man då, tro? Äter rött kött säger doktorn, men jag tycker ju inte så mycket om det. Jag kan ju inte äta flera kilo spenat. Så jag äter Blutsaftpiller och hoppas att det hjälper. Det finns så jättemycket god mat där inte "kött" ingår! Det är bara att ta för sig!
  Hej svejs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter oxå fisk. Spenat är en personlig favorit, men flera kilo låter väl häftigt. Ferritin vet jag inte ens vad det är. Ja, nu vet jag efter att ha googlat.
   Visst finns det mycket där kött inte ingår så jag har aldrig känt mig begränsad efter att ha valt bort kött. Så jag håller med dig, det är bara att ta för sig.

   Radera
  2. Vi är överens, det är bra! När man tar "vanligt" blodprov heter det väl Hb och när man gör en noggrannare analys delar man upp Hb:t i mindre delar och då ingår ferritin som är ett lager av järn, så ungefär har jag fått det förklarat av min Omgivning som är lite bra på sånt....
   Nej, inte begränsad, inte det allra minsta av att inte äta kött, och själv mår jag så mycket bättre, har fel på min mage och den mår så mycket bättre utan kött.

   Radera
  3. Jag är novis på det där med prover och sjukdomar och det kan jag väl bara vara glad för. Som väl är finns google när det dyker upp nåt okänt.

   Visst mår man bättre utan kött.

   Radera
 5. Är ju inte vegetarian och ingen direkt "hälsokostätare" heller måste jag säga. Har dock testat bulgur, quinoa, quorne med mera och dessa "grödor" växte bara i munnen på mig. Så jag håller mig nog till "vanlig" varierad mat. Å där ingår definitivt halloumi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Grödor" som man upplever att de växer i munnen tror jag handlar mycket om grundinställning. Det finns säkert mat eller godis som växer i munnen, men om du gillar det så tänker du inte på det. En gastronomisk filosofisk utvikning av mig.
   Du har hittat "din mix" vilket får anses vara det viktiga.

   Radera
 6. Jag äter väldigt lite kött, men tycker ibland om en riktigt god korv eller några skivor av serranoskina. Däremot äter jag mycket grönskaer och fisk. Både gott och nyttigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att oxå du hittat "din rätta matmix".

   Radera
 7. Jag kan ju absolut förstå att man kan äta gott och bra vegetariskt, även om jag inte själv vill ge upp kött helt. Jag är iofs ingen "köttoman" och väljer oftast vegetariskt eller fisk till lunch (vår lunchrestaurang på jobbet har bra och kreativ vegetarisk mat), men vissa saker skulle jag sakna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nog den siste som jag trodde skulle sluta äta kött , men så blev det. Nu är jag enbart glad åt att jag inte äter kött och jag saknar det aldrig . Tvärtom är jag nöjd med att slippa äta kött, ett kött som jag inte sällan tycker ser rent oaptitligt ut när det ligger i köttdiskarna. Lägger jag sedan till allt fusk med kött och alla tillsatser som används för att det ska vara "rött och fint" och därmed lockande så känner jag att jag gjort rätt. Men, rätt för mig är nödvändigtvis inte rätt för dig.
   Miljöaspekten fanns inte med när jag tog beslutet att sluta äta kött, men nu tycker jag att även den väger tungt. Smaklig spis!

   Radera
 8. Det där ser gott ut. Jag håller med dig även om jag äter kött då och då. Vi har ätit RAW-food sedan i våras 3-4 gånger i veckan och det är verkligen så att allt smakar bättre. Nu blir jag inte sugen när jag åker och handlar på kött och tycker allt ser trist ut. Faller tillbaka hela tiden på grönsaksdisken och fyller gärna vagnen med det.
  Tror säkert att det gör att du mår bättre också.
  Ha det bra
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen tvekan om att jag oxå mår bättre. Ha de gott!

   Radera
 9. Om jag hade haft en D som fixat och trixat och gjort dessa läckerheter som ni njuter av, skulle jag nog kunna köra köttet på porten också! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det väl så att det underlättar att ha någon som sköter ruljangsen.

   Radera
 10. Bloggtorka idag????!!!!!!

  Hoppas du mår bra och att det inte hänt dig/er nå't. Är så van att se ett dagligt inlägg hos dig att jag faktiskt saknar det om jag får upp gårdagens...

  Vilken vanemänniska man (= jag) blir även i blogglandia;-)

  PS. Det ryktas om att Blogg 100 börjar igen den 1 mars. Där "träffades" vi ju, eller rättare sagt där upptäckte du min blogg om jag minns rätt, vilket jag troligen inte gör - minnas rätt alltså;-) Ska du hänga på i år? Borde ju vara en baggis för dig med tanke på att du ju faktiskt (nästan) bloggar dagligen;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,lite bloggtorka idag, men jag fick till ett inlägg till slut.
   Vanemänniska är väl helt ok till en viss gräns.
   Blogg 100? Nja, jag är inte helt förtjust i att binda upp mig, även om jag bloggar dagligen. Du vet, det är det här med att bestämma själv och känna sig tvingad av andra skäl. Jag får ta mig en funderare.

   Radera