Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 22 december 2016

Jultraditioner

Bildresultat för god jul
Julkorten blir allt färre.

Av de bloggar jag läser så kan jag konstatera att många jultraditioner är avklingande. Många har gått ifrån det traditionella julbordet och det frosseri som ibland förknippas med detta.  Vi satsar i år på grötlunch för "stora Familjen" på c:a 20 personer och julbord , förstås med vegetariska inslag, för "lilla Familjen" som idag är 9 personer.

Julklappar, f f a mellan vuxna, har jag förstått att det förekommer allt mera sällan.  Vi ger julklappar bara till barnen. Jo, oxå de vuxna barnen.

Allt färre är de som fortfarande skickar det traditionella pappersjulkortet. Jag tillhör de som successivt klivit av den traditionen och under senare år övergått till digitala julkort. I år har jag även minskat på dessa och nu blir det företrädesvis ett fåtal äldre personer i bekantskapskretsen som får en julhälsning den vägen. För övrigt så framförs julhälsningarna på annat sätt; via mail, bloggen, telefon och förstås om/när man träffas under julen.

En tradition som jag inte släpper är att ha julgran och då menar jag en riktig julgran, inte nån konstgjord variant. Här på Getingstorp får granen trona i glasverandan från Advent till slutet på januari.
Julgranen tronar i glasverandan.


Traditionen att ta ett julbad har jag däremot inte funnit särskilt omskriven. Antagligen för att den för länge sedan försvunnit. Uppfattningen om och vikten av renlighet och hygien är sedan lång tid förändrad. I det forna bondesamhället sågs det tillfyllest att tvaga sig någon gång i veckan, men när man kom till julen så avancerade hygienfrågorna på attgöralistan och det sågs som viktigt  att man tog ett julbad för att inte vara alltför smutsig inför den kommande julmiddagen. 

I förrgår fick Osborne sitt julbad, 
sedan blev det till att slappa 
i mattes schäslong. 
Idag ska han få luggen klippt.

8 kommentarer:

 1. Ja, visst ändras traditioner! Jag åt julbord med mina kollegor häromdan (skriver om det idag) och det var definitivt inte den traditionella varianten. De av mina kollegor som också jobbar i landstinget bjöds däremot på just julgröt i förra veckan. Om julkort är i pappersvariant eller digitalt tycker jag egentligen inte är viktigt. Poängen är väl en julhälsning!? Vi har ingen gran alls, men om det ska vara en vill jag ha en riktig, en som doftar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om traditionerna tillåts bli en pålaga, ett måste så har vi ju missat hela poängen med julen. Det är ändå den där tanken bakom som är det viktigaste vare sig det gäller julhälsning, julklapp etc.

   Vist är det nåt extra med en "levande"/doftande gran.

   Radera
 2. Vilken vacker julgran ! Tror att för oss som idag inte är lika unga som vi en gång var så mycket tydligare lägger märke till hur traditionerna under julen förädrats, på både gott och ont. En levande julgran inomhus var en självklarhet och jag minns så väl när hela familjen gick iväg och skulle välja gran, sen klä den med levande ljus, glitter och hemmagjorda hjärtan och andra dekorationer. Det var lite som en ritual, sen kom klapparna, mamma kokar julskinka och Kalle Anka kl. tre var ett måste. Fast när Kalle kom in i bilden minns jag inte riktigt, det jag minns från barndommen var 60-tal.
  Att skicka handskrivna julkort börjar nog snart nära nog vara något unikt, tyvärr tycker jag men skriver heller inga själv. Julklappar brukar vi ge varandra min man och jag emellan bara fast i år får julklappen heta lägenhet i Kuching :-D
  Tycker er Grötlunch för stora familjen och sen julbord för den mindre låter som en utmärkt idé och jag hoppas du mår bättre nu och kan njuta av julefriden och gemenskap. Lille Osborne fick sig ett julbad och vi andra en intressant och givande läsning om dina tankar kring julen och nuvarande tradition på Getingstorp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är jättenöjda med årets gran.
   Visst var det annorlunda förr, när vi var yngre. Traditionerna är lite av att återuppleva en lycklig barndom.
   Kalle Anka kom väl in i bilden (oops!) på just det lyckliga 60-talet

   Vilken fin julklapp ni ger varandra/er själva i år. D och jag brukar oxå ge oss själva/varandra nåt vi verkligen behöver/vill ha.

   Jag tror att vårt julupplägg i år blir en rätt lämplig juldos för mig. Allra helst som jag är mera stukad än vanligt.

   Radera
 3. Riktig julgran ska det vara och i år dessutom synnerligen traditionsenligt klädd i många röda kulor och guld. Maten är förstås också viktig med vegetariskt och sallader, men numera stoppar vi in någon julrätt här och där under hela december och struntar i fullt julbord på julafton om vi inte har gäster. Julkort blir det också till och med en del egengjorda. Jag är verkligen en julfrossare och njuter i fulla drag av alla förberedelser och pyssel. Det är liksom resan som är mödan värd för min del och ledigheten är inte så dum heller. Även om vi båda här arbetar hemma så blir det semester när telefonerna tystnar och mejlkorgen inte behöver tömmas i samma takt. Hoppas det ska bli grillväder nån dag, så man kan gå ut i naturen och njuta lite.
  Ha det så gott på Getingetorp
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är väl att vi alla firar jul som vi vill all den stund vi inte stör någon annan.
   Grillvädret är kanske inte så långt borta.
   Ha de gott!

   Radera
 4. Kolla den här välskrivna bloggen med toppen bilder och du kommer inte tro dina ögon. Jag lovar! https://justnujusthar.com/ Å tjejen är bra mycket yngre än du och jag, men håller fast vid gamla traditioner ändå. Av sin egen fri vilja dessutom...

  Har själv skrivit lite om jultraditioner på min blogg idag - jag har ju inga, så det är ju lätt då;-) Lättast är att beundra andra som faktiskt håller fast vid traditionerna oavsett om det är gamla hederliga pappersvykort, gulgran, gröt, skinka eller lutfisk, Kalle Anka, Uppsittarkväll med mera. Spelar ingen roll faktiskt. Jag gillar traditioner fast tyvärr inte hos mig om du förstår vad jag menar;-)

  PS. Å jag lovar att jag badar mera än en gång per år. Badar faktiskt varje dag under vintern. Duschar under sommaren. Men nu sa du nå't - måste ringa frissan. Ser ut som en mopp och luggen är nästan lika lång som Ozzys;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollar in den bloggen senare.

   Du och traditioner. Nja!

   Har du lugg som Osborne måste du definitivt konsultera frissan.

   Radera