Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 2 februari 2017

Det här med dekret

Dekret har plötsligt dykt upp som ett modeord i politiken i världens  största demokrati. Till ytan största. Vad, vem eller vilka som inspirerat Donald Trump till att styra via dekret är för mig okänt, men han har några sentida föregångare som väcker både vämjelse och oro.
Bildresultat för ceausescu
Styrde genom dekret.
Bildresultat för demokrati vs dekret
Styr genom dekret.
Bildresultat för demokrati vs dekret
Försöker styra genom dekret.

Det är inte bara Donald Trump som svingar vilt i politikens värld. Nu har han fått kompisar i Rumänien. Där har nämligen regeringen rundat parlamentet och godkänt ett dekret som avkriminaliserar vissa korruptionsbrott, bland annat maktmissbruk, om de ekonomiska skadorna inte överskrider omkring 420.000. Minnet är sannerligen kort, det är ändå bara 28 år sedan Causescu avsattes.

Vad är det som händer på den politiska scenen just nu och vad kan vi förvänta oss hända den närmaste tiden? Frågorna blir bara flera ju längre Donald Trump och hans gelikar tillåts härja i politiken.  
I min föreställning av en demokrati så har dekret ingen plats och följdaktligen inte heller någon av de tre herrarna på bild här ovan. 8 kommentarer:

 1. Ja du...
  Människan verkar ha ett otroligt kort minne. Det är det ena. Det andra är att jag gärna skulle skriva ett enda dekret och det skulle avsätta både Kim Jong-un och Donald Trump.

  Vad kan vi förvänta oss av det politiska läget? Bra fråga. Det är ju val även i Frankrike och Tyskland i år, för att inte tala om Brexit. Ärligt talat är svaret från min sida: Jag vet inte. Är inte ens säker på att jag vill veta. Men läskigt och skrämmande är läget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läskigt och skrämmande är det, därför extra viktigt att minnas. Även de ruskigaste delar av historien kan upprepa sig.

   Radera
 2. Det är ingen tillfällighet att vi matas med bilder där The Donald signerar en presidentorder. För honom är det antagligen den symbol som mest av allt visar på makt - han undertecknar dekret. Världen har fått en gränslös personlighet som speglar sig i glansen av sitt ego som innehavare av den fria världens högsta ämbete. Därtill är han en obildad person, den som kan sin historia vet varför demokrati alltid bör försvaras - The Donald kan inte sin historia.

  Han förnekar kunskap och vetenskap och underblåser det kunskapsförakt som fått fäste i våra samhällen. Okunskap är farligt och en gynnsam grogrund för auktoritära ledare, populism och historieförvanskning. Vad vi kan förvänta oss är mer av samma sak från denna herre men hur kommer omvärlden att reagera? Jag vet inte, kanske finns det ännu de som hoppas, de som under valkampanjen tröstade sig med att det blir bättre när han väl tillträder. Så blev det inte för han är endimensionell, kan bara agera och reagera utifrån samma ensidiga mönster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, så sant.Jag kunde inte uttryckt det bättre. Hoppas bara att många flera delar vår insikt och åsikt.

   Radera
 3. Ja, att världen plötsligt känns som en mer osäker plats är väl något av det enda jag säkert vet just nu... Kan bara nicka instämmande med kommentaren ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas bara att oxå amerikanerna själva snart ser vad vi ser. Om dom nån gång inser att världen inte bara består av USA.

   Radera
 4. Kan bara instämma i föregående kommentarer - läget känns osäkert och skrämmande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen!
   Vi är många som bär på olustkänslor just nu.

   Radera