Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

torsdag 20 september 2018

Att bo på landet

Du som läser min blogg vet att jag älskar boendet här på landet, på vårt Getingstorp. Den rogivande naturen och stillheten är precis vad jag behöver.  Min numera allt mera begränsade energibank får här påfyllning i stället för att dräneras. 
Därtill är vi omgivna av snälla grannar. Grannar som jag sällan träffar numera eftersom jag inte är "i farten" lika ofta som förr. D däremot träffar rätt ofta grannar när hon är ute på promenad med Osborne eller på väg till eller från bussen. I förrgår träffade hon våra grannar B och K som bor några hundra meter bort. D hade då varit på skogspromenad med Osborne och lyckats hitta lite kantareller. Grannarna hade oxå varit ute i skogen, men plockat lingon. Igår kom B förbi med en kasse rensade lingon. Gissa om jag blev glad åt denna gåva då lingonsylt är ett sånt där måste för mig. Och då hemkokt lingonsylt, inte sån som erbjuds i butiker. Det är väl inte konstigt att jag älskar att bo på landet, på Getingstorp.

Tack snälla B och för ljuvliga lingon.

10 kommentarer:

  1. Toppen med fina grannar. Det är väl såna man får när man är en bra granne själv;)
    Helt klart är väl att man är mer beroende av varandra på landet på olika sätt. När jag flyttade till landet för 25 år sen kom det lite som en chock hur mycket byteshandel det förekommer. Kunde man inte byta tjänst fick man hellre hjälp gratis än att det skulle betalas och jag hade inte mycket att byta med i början ska villigt erkännas. Fick frågan om att följa och fotodokumentera ett stort bygge av ungdjursstall och bytte till mig tio rejäla lass kalvgödsel som jag lade hos svärfär. Kändes stort, nästan som att byta till sig guld och jag hade glädje av gödseln i flera år. I år har jag gett bort tomater och bönor och faktiskt också fått lingon och lite blåbär i gengäld. Man blir varm om hjärtat när någon tänker på en.
    Trevlig helg
    /Anette

    SvaraRadera
  2. Nej, det är inte konstigt alls att du älskar att bo på landet. Mitt i naturen och rofyllt, det låter väldigt lockande. När vi var på Gozo sist så kände jag ibland att det är här man ska bo, så långt ifrån det mer hektiska tempot i Sliema vilket naturligtvis inte kan jämföras med storstadslivet som finns i t.ex. Stockholm. Men till Gozo kommer vi inte att flytta utan vi bor kvar i Sliema fast i annat boende,helst då ett s.k Townhouse och som alltid med närhet till klipporna utmed Medelhavet.

    Det var en uppskattad och värdefull gåva, rensade dessutom! Jag är som du, lingonsylt måste alltid finnas hemma men här finns ju inga lingon, varken att plocka eller att köpa. Så vi har löst det på ett annat sätt och köper färska tranbär som maken kokar sylt av. Inte riktigt samma sak men ganska så nära och betydligt bättre än ingen "lingonsylt" alls. Nej, lingonsylt är ett måste och den ska vara hemkokt!

    SvaraRadera
  3. Det känns tryggt att vara omgiven av fina grannar.Visst är det skillnad att bo på landet jämfört med i stan där det oftast bara blir ett snabbt Hej! i trappuppgången när man möts. Vi bryr oss mera om varandra ute på landet och visst blir man varm i hjärtat när man känner sig träffad av någons omtanke.
    När vi 2008 flyttade hit bjöd vi de två första åren in alla grannar i byn till Öppet hus den 2:a advent. Det var ett bra sätt att börja lära känna varandra. Det är ju inte så ofta det kommer nykomlingar till en sån här liten by på landet.
    Önskar oxå dig en Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Om man ska bo på landet eller i stan beror ju mycket på i vilket skede av livet man är och hur aktiv man är med arbete och andra aktiviteter. Min situation är ju lite speciell och jag känner mig aldrig isolerad här ute. Här finns allt jag behöver.
    Jag hoppas att ni hittar ert Townhouse.
    Hemkokt tranbärssylt låter gott. Jag gillar tranbärsjuice.

    SvaraRadera
  5. Oj, det var inte lite heller! Rensade dessutom! Suveränt! Misstänker dock att grannarna inte går lottlösa, det finns mycket hos er som ni har givit dem. Det är ju så det brukar vara när grannar är bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blir det mycket god sylt av. Förhoppningsvis bidrar även vi med nåt bra till våra grannar.

      Radera
  6. Vilka gulliga grannar som delar med sig till er. Det kallas för grannsamverkan i dubbel bemärkelse;-)
    Lingonsylt gillar jag inte, men rårörda lingon är en av mina absoluta favon:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har det bästa grannar vi kan tänka oss.

      Radera
  7. Hemkokt lingonsylt är guld värt! Finns inte att köpa i butik!
    Goda grannar är guld värt!
    Tack Sigge för hälsningen till Maja , ikväll var hon hungrig, så lite piggare är hon minsann!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemkokt ska det vara.
      Goda grannar är ovärderliga.
      Skönt att Maja piggnat till. Sigge tackar och skickar en hälsning till.

      Radera