Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 5 september 2014

Öppet för olika tolkningar


Du får självklart tycka och säga vad du vill, men är
för den skull inte välkommen i alla sammanhang.

Så här i valtider aktualiseras ofta frågan om det finns några begränsningar för den fria opinionsbildningen. Nästan dagligen aktualiseras frågor som:

ska alla beviljas demonstrationstillstånd?                                                                                        
ska  alla bjudas in till våra skolor?                                                 


Vid ett möte med lagkloka igår i Stockholm vände man ett varv till på den eviga frågan om skolan enligt lag är tvingad  att bjuda in alla politiska företrädare, oavsett vilka  åsikter de förespråkar.
Nu menar JK Anna Skarhed att så inte är fallet. En sådan tolkning av lagen menar hon är orimlig. Så sent som i maj menade hon motsatsen. Då var hennes lagtolkning den att om man t ex inte bjuder in rasistiska eller nazistiska partier så får man heller inte bjuda in något annat parti. 
 
Alla förväntas följa gällande lagstiftning, men kom inte och säg att lagen är lätt att förstå.
Lagstiftning mixad med sunt förnuft kan dock bli en riktigt bra "soppa". Tycker jag.


                                              


10 kommentarer:

  1. Det är en märklig situation som nu uppstått. Å ena sidan är Svenskar stolta för sin yttrandefrihet och demokrati, å andra sidan ska man förbjuda det man inte vill se och höra. Istället för att använda sig av denna mindre goda pedagogik använd det som "brasved" istället.

    I de två länder där jag bott har det varit hög bevakning vid valdagen och månaderna innan. Nu börjar vi se samma tendenser här hemma. Jag funderar rätt ofta på vart är vi på väg....

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man som du bott i andra länder så öpnnas kanske ögonen än mera för vad demokrati betyder.

      Radera
  2. Om jag vore politiskt intresserad eller åtminstone insatt skulle jag hålla med dig.
    Läste i någon tidning att brevbärarna som inte ville dela ur ett visst partis reklammaterial till hushåll fick göra det ändå. I en demokrati har visst alla rätt att göra sin röst hörd...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl det som är demokratins kärna, men om vi alla ska göra vår egen tolkning i varje vardagssituation så kan samhället bli lite för komplicerat att leva i.

      Radera
  3. Det här är inga lätta saker. I en demokrati är det viktigt att alla får göra sin röst hörd, men om det blir rasistiskt eller hets mot folkgrupp, börjar det brännas. Ett parti som finns representerat i riksdagen har i alla fall fått 4% av rösterna, minst, och då är det svårt att stänga det partiet ute. En attitydförändring hos väljarna och upplysning om vad det egentligen är och betyder är den rätta vägen att gå, enligt mig.
    Vi måste våga ta debatten och inte sopa vissa saker under mattan. Varför gör inte de andra partierna i riksdagen ? PUH" Det blev långt....

    SvaraRadera
    Svar
    1. De "svåra" frågorna besvaras sällan på bara en rad.

      Radera
  4. Håller med dig Steve att demokrati är ingen enkel sak. I synnerhet håller med demokrati + sunt förnuft; det låter som bäst alternativ.

    SvaraRadera
  5. En portion sunt förnuft brukar tillföra nåt bra i de flesta sammanhang.

    SvaraRadera
  6. Problemet med din teori är förstås att det som är sunt förnuft för mig, inte är det för alla. Ett problem till har uppstått... att tolka det sunda förnuftet i den första frågeställningen... ;-)

    Säg inte att jag komplicerar det hela... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du komplicerar det hela, men så är det heller inga lätta frågor.

      Radera