Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

lördag 14 mars 2015

En fläkt av Sydamerika

Uppdaterat ajireceptet efter konsultation med kocken.

Igår bjöds jag på ännu en spännande middag, något jag aldrig ätit förr. Ja, något jag aldrig ens hört talas om. En rätt som D hittat i sin nuvarande favoritkokbok "Det goda enkla"Rätten jag förlänades var Dinkelfritters med klyftpotatis och aji. Frittersen (biffarna) innehåller bl. a. riven parmesan, salladslök, färsk chili och bladpersilja.  Aji är en kryddig sås som i D:s version innehåller torkad chili (egenodlad), vitlöksklyftor, flingsalt och olja. Aji kan ha lite olika innehåll beroende på om du är i Peru, Chile, Ecuador, Colombia eller på Getingstorp. Rätten var inte alls så brinnande het som jag trodde. Tvärtom var den rätt mild.
"Det goda enkla" uppslagen.


Frittersinnehåll.

 Middagen serverad.

10 kommentarer:

 1. Jag tycker om att prova nya rätter från främmande länder. Allt är inte gott, men det mesta slinker ner. Koriander hoppar jag gärna över. Jag tycker att det smakar tvål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har efter att ha konsulterat kocken uppdaterat receptet och då är koriander inte med.

   Radera
 2. Åh så gott det ser ut. Ska laga det när jag kommer hem. Jag har nämligen köpt boken, men inte hunnit testa något ur den än.

  Peruansk mat är inte kryddstark, men med väldigt mycket olika smaker ändå. Guiderna, svenska, jag hade under min rundresa i landet påstådde att Peru var världens kök.... klart de inte var neutrala, men väldigt god mat åt jag i det landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du köpt boken. Hoppas att du blir lika nöjd som D. En rundresa i Peru hade jag gärna velat vara med om. Numera "reser" jag i olika länders kök.

   Radera
 3. Yummie, yummie! Å jag har inte ens ätit lunch;-)
  Jag älskar också att testa mat från olika länder. Sådant är spännande. Har t o m ätit fårtestiklar, gott, men där blev det lite känsligt för maken;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fårtestiklar har jag aldrig provat. I vart fall inte vad jag vet. Det har nog slunkit ner ett och annat genom åren. Sånt som jag skulle avstått om jag bara vetat.

   Radera
 4. Låter gott! Visst är det roligt att prova ny mat. Apropå ovan kommentarer tycker jag inte fårtestiklar är vidare gott, det ni lagade låter betydligt bättre! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får väl prova på många spännande maträtter på era resor kan jag tro.

   Radera
 5. Spännande, det är något jag måste testa! Tack för tipset!!

  SvaraRadera