Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 1 april 2016

Tänk om, tänk nytt!

Opportunity Ahead Sign
Det finns alltid nya möjligheter om man bara
vågar blicka framåt.

Är det ok att använda marijuana som medicin? Här går meningarna isär. Det beror på 
- vem du frågar  
- vilket land du befinner dig i. 
- Ja, tom vilken domstol som dömer. 

Det har en man i Västerås fått erfara. Han skadades för 20 år sedan i i en MC-olycka och hamnade i rullstol. Ständigt besvärad av värk försökte han med alla tillgängliga läkemedel; inget hjälpte. Han mådde sämre av de mediciner han prövade, mediciner som dessutom var dyra. För några år sedan testade han marijuana som han själv odlade i hemmet. Varje morgon och kväll tog han en tesked marijuana i kaffet och resultaten lät inte vänta på sig. Smärtan blev lindrigare och hans övriga problem avklingade och upphörde nästan helt. Han orkade mera och kunde gå upp i arbetstid, kunde träna och vara mera delaktig i familjelivet. Ångesten försvann och han mådde bra. Kort sagt, tillvaron förändrades dramatiskt till det bättre.  Polisen kom dock honom på spåren och det hela blev en rättssak.

I augusti i fjol friade Tingsrätten i Västerås  mannen då de ansåg att han befunnit sig i en nödsituation. Domen överklagades och igår så dömdes mannen av Hovrätten till dagsböter för narkotikabrott. Även denna dom kommer med all sannolikhet att överklagas. Jag tror dock inte att HD kommer att ändra domen då svensk narkotikalagstiftning inte ger utrymme för detta. Det är dags för en översyn av svensk narkotikalagstiftning tycker jag.


Frågan blev extra intressant för mig eftersom den plötsligt berör mig mera än bara på ett allmänt plan. Jag besväras oxå av värk och spasticitet som  läkare hittills inte erbjudit mig någon verkningsfull medicin emot. Vad jag erbjudits är sjukgymnastik. Sjukgymnastikövningar som jag dessutom är oförmögen att utföra. Men, det är en helt annan historia.

Skulle jag då kunna tänka mig att ta marijuana som medicin? Frågan  berättigad då jag jobbat hela min yrkeskarriär i fängelsevärlden och sett allt elände och mera därtill som narkotika som t ex marijuana/cannabis kan föra med sig. Jag har genom åren haft en restriktiv hållning till alla former av narkotika, men har ändå försökt följa med utvecklingen och inte fastnat i ett ensidigt förbudstänkande när det gäller narkotiska preparat. Det här är inga lätta frågor och jag har oxå själv genom åren vacklat i min tro vilket jag oxå berört i något tidigare inlägg.
Frågan som inledde detta stycke besvaras  med JA, förutsatt att marijuanan i det här fallet skulle utgöra ett beprövat och godkänt läkemedel.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att frågor som dessa inte ska avgöras i domstol utan självklart borde komma till en politisk lösning så att Läkemedelsverket under vissa givna betingelser skulle kunna tillåta ett läkemedel som  är baserat på ett narkotiskt preparat. Som så ofta konstaterar jag att det är politiken som är stoppklossen i utvecklingen. Dimman av av okunskap, rädsla, fobier och förbudstänkande ligger tät i de politiska leden. Jag känner igen detta från mitt ADHD-arbete i början på 2000-talet.

Det händer saker på området i världen så det är nog dags även för Sverige att fördjupa sig i frågor som dessa. Tänk om, tänk nytt!

Nämnas bör att marijuana för medicinskt bruk är tillåtet i 23 delstater i USA. I Europa tillåtet i bl. a. Holland, Finland, Italien och Tyskland.

Det är förstås viktigt att all ev. legalisering sker under kontroll. Den snabba utbredningen i USA kan jag tycka har en del för övrigt att önska då det där plötsligt blivit en av de snabbast växande industrierna. Om ekonomin sätts före den medicinska nyttan och blir det enskilt viktigaste incitamentet så  ökar riskerna för att nytänkandet ändar i ett misslyckande. Ett misslyckande som vi inte har råd med.


10 kommentarer:

 1. Det var ett riktigt intressant inlägg! Personligen tycker jag att det är horribelt att dömma mannen som ju faktiskt tog "drogen" som medicin! Marijuana borde helt klart legaliseras för intag av personer som till exempel du själv!

  Tänker på t ex Rophynol som är ett legalt läkemedel och har ställt till med så mycket elände.
  Vad gäller "droger" och alkohol är Sverige i det närmaste paranoid!

  Förslag: börja odla själv. Lagens långa arm lär nog inte hitta till Getingstorp. Polisen är allför upptagen med att leta efter fartsyndare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att även du tycker att det på det här området är dags för omtag och nytänk i Sverige.

   Betr. ditt förslag: Lika djupt rotad som parkeringsolydnaden är i Spanien lika djupt rotad är laglydnaden hos mig. Jag får försöka påverka på annat sätt. Polisen verkar just nu vara mest upptagen med den senaste egna omorganisationen. Ett område där dikeskörningarna är ständigt återkommande.

   Radera
 2. Det är ingen lätt fråga och var går gränsen för medicinering och bruk/missbruk? Det borde finnas läkare som kan skriva ut marijuana på recept för den som kan behöva det. Likt den grabben som dömdes för den lilla odlingen. Cocillana hostmedicin innehåller ju en form av morfin och det är legalt på recept, även om jag blir "skitdålig" när jag tar just den medicinen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knepigt område som sagt. Just därför extra viktigt att olika uppfattningar vilar på någon form av vetenskaplig grund och inte på enbart tyckande.

   Radera
 3. Det är intressant det där. Vad som är medicin och vad som är en drog beror ju ofta på hur ämnet i fråga används. Vissa av mina mediciner som jag tar mot huvudvärk är narkotikaklassade till exempel. Om de används del kan det ju faktiskt bli ett missbruk, så vad som är bruk och missbruk, rätt och fel, blir ju beroende på användning. Att mediciner och droger ofta är samma hörs ju ännu mer i det engelska ordet drug store ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Områden där man inte alltid själv vet var man står är särskilt intressanta. Självklart är det skillnad på bruk och missbruk. Men, att det gränslandet finns får inte hindra oss från att ta ställning. När man själv blir berörd så blir det plötsligt så mycket enklare. Tycker i alla fall jag.

   Radera
 4. Sorry! Såg precis att Leksand vann. Förstår hur besviken du måste vara.
  Som jag sa igår - bäst att vi håller oss till fotboll. Å på tal om fotboll så vet jag fortfarande vilket lag du håller på i Sverige. ÖSK eller;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nyss skrivit av mig gårdagens besvikelse.

   Det var länge sedan jag hade nåt favoritlag i Sverige. Tråkigt svar, eller hur.

   Radera
 5. Ingen enkel fråga. Själv plågas inte av någon smärta men vet att det finns en del som gör det. Det finns redan mediciner som klassas som droger. Problemet är att vissa använder dessa i annat syfte. Risken för beroendeutveckling är stor. Mannen du beskrivit ovan... utifrån min egen erfarenhet kan säga att mannen du skrivit om verkar fastnat rejält i missbruk och beroende. Bara min egen tolkning. Hur mycket behöver man för att lindra smärta... Tyvärr brukar det gå dåligt för vissa (många?) när det gäller smärtstillande mediciner. Man vänjer sig, sakta och säkert. Det är det som är farligt och faktiskt lite skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, ingen enkel fråga och delvis därför finns så många olika uppfattningar i frågor som dessa. Olika beroende på kunskap, erfarenheter etc. Synd bara om vi fastnar i gamla föreställningar/"sanningar" som inte längre äger samma giltighet.

   Radera