Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

söndag 13 november 2016

En fläkt av Mellanöstern

Jag letar ofta recept för att underlätta något för D som står för all mathållning här på Getingstorp. Inte sällan dyker det upp någon rätt som jag aldrig tidigare ens hört talas om. Så bl. a. häromdagen då jag ramlade över Shakshuka med fetaost, en rätt med Mellanösternanknytning.  Bara namnet lät kittlande så därför tipsade jag om den inför helgen.  Det lär visst vara en frukosträtt, men den smakade alldeles utsökt som lördagsmiddag oxå. 
Shakshuka i gjutjärnspanna.

Med blixt blev det genast mera färg.

14 kommentarer:

 1. Jag var tvungen att kolla in receptet, och det både låter och ser gott ut. Önskar trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var en väldigt lätt rätt så jag kan förstå att den även passar som frukost. En trevlig söndag till er oxå!

   Radera
 2. Jag var tvungen att googla och det låter gott. Jag hoppas att gulorna var hårda och inte rinnande efter att ugnen haft hand om maträtten. Är "allergisk" mot rinnande gula. Knäppt - jag vet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. D testade med teststicka i ugnen så att gulorna var fasta innan hon tog ut rätten ur ugnen.

   Radera
 3. MMMM..mums och jag älskar rinnande gula som väller över den övriga maten. Riktigt läckert ser det ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med rinnande eller fast gula råder det visst delade meningar om.

   Radera
 4. Det där ser både spännande och gott ut och efter att ha kikat på receptet ska jag föreslå rätter för maken. Känner liksom du att jag gärna vill dra mitt strå till stacken, han lagar ju all mat här hemma och väldigt ofta är "problemet", vad ska vi äta idag då :-D Då kan det vara roligt att själv komma med något nytt.
  Ha en fin fortsatt söndag på Getingstorp. Här har vi en fin dag med 20+ och enstaka moln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har alltså likartade köksroller.
   Här har vi gråmulet och nollgradigt så snön är på väg att försvinna.
   Ha de gott på ön!

   Radera
 5. Yummie, yummie! Den rätten har jag heller aldrig hört talas om. Tack för tipset. Kan väl säga att den är betydligt mera lämpad som kvällsmat än till frukost. Skulle aldrig få ned en sådan måltid till frukost. Här hemma lagar vi mat båda två. Maken är dock betydligt duktigare än jag måste jag medge. Innan en viss Jamie Oliver kom "in i mitt liv" var det uteslutande maken som lagade maten. Men tack vare Jamie blev jag också intresserad. Anledningen är nog att nästan ingen av hans rätter tar mera än max 20 minuter att laga. Det gillar jag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den rätten är inte så tung och mättande som den ser ut, men jag äter helst kontinentalvarianten av frukost så det blir nog inget frukosttest för mig.
   Jamie Oliver är onekligen en inspirationskälla.

   Radera
 6. Nä, jag är ingen frukost människa så en lunch eller middag blir det där ju perfekt! Mycket kryddor av olika slag, var det starkt?

  Det är bra det där med att få inspiration från annat håll, jag brukar ju köpa mina "spanskaläxor" i form av mattidningar. Jätteskoj! Vet just inte om jag lagat något av det men jag är å andra sidan dålig på att följa recept, ser dem mest som vägledning och inspiration, det är alltid något man inte har hemma eller som någon i familjen tvärvägrar äta. Ja, du har hört mig kommentera det förut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, rätten passar bäst som lunch eller middag. Nej, det var inte starkt.

   Att läsa mattidningar låter som ett kul sätt att närma sig ett nytt språk. D brukar oxå sätta egen knorr på recepten. Hon vill även i matlagning ge utrymme för sin kreativitet vilket jag får njuta av.. Tvärvägrat äta har jag aldrig gjort, men det finns säkert fjärran rätter som jag inte skulle äta fastän jag är väldigt öppen för nyheter.

   Radera
 7. Vi äter rätt ofta mat från det området (fast vi fuskar och lagar inte själva) och det finns fantastiskt mycket god mat att få där! Just äggen finns på rätt mycket och piffar väl till det hela såväl utseende- som smakmässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det finns mycket god och spännande mat i era nuvarande hemtrakter.

   Radera