Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

måndag 1 april 2019

När man är en glad pensionär

Härförleden snubblade jag över den här krönikan.  En reaktion på att det på senare tid skrivits mycket om att dagens pensionärer är pigga, lever loppan och dricker massor med vin.  Känner jag igen mig? Nja, hyfsat pigg är jag. Att leva loppan är däremot inget som min tilltufsade lekamen tillåter. Dricker vin gör jag. Inte massor dock. 

För att få en bättre inblick i vinets värld så så har D och jag på ålderns höst börjat ägna oss åt vinprovning. De måltider där vi dricker vin till maten inleds numera alltid med att vi genomför en provning av vinet vi ska dricka. Både lärorikt och intressant.
Pensionär i provningstagen.

Vad kan det då bero på att det plötsligt blivit gångbart att skriva om pensionärers leverne. Är det månne omtanke om oss äldre eller tycks det möjligen att vi tär alltför mycket på de s k välfärdsresurserna? Ja, ja, för min del får det vara vilket som. Jag kommer att fortsätta mitt vällustiga leverne så länge jag hänger med.
Krönikan avslutas med följande visdomsord: "I vin finns det visdom, i vatten finns det bakterier". Sagt av Winston Churchill, en man som inte spottade i glaset, gärna puffade på en cigarr och gjorde en rätt bra samhällsinsats innan han trillade av pinn vid 91 års ålder.

12 kommentarer:

  1. Samtidigt så säger de att det är nyttigt med ett glas vin, det är nyttigt att ta en hutt på morgonen ... Hur ska de ha det, liksom?

    Problemet är kanske när den där hutten tas i mjölkglaset och ett glas vin till respektive förrätt, varmrätt och efterrätt vid lunch och middag. Samt en sängfösare. Varje dag.

    Det är väl det som är så svårt med alkohol, måttan.

    SvaraRadera
  2. Devisen "lagom är bäst" är gångbar även i detta sammanhang.

    SvaraRadera
  3. Vi är också vindrickare. Med måtta. En flaska räcker ofta till två middagstillfällen. Och märkligt nog har vi noterat att med bättre vin blir man fortare nöjd. Man dricker mindre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måttfullhet är alltid att föredra. Visst är det så att ett bättre vin förhöjer njutningen.

      Radera
  4. Gillar Churchills visdomsord,haha!
    Kul att få se pensionären i "vinprovartagen"!
    Så fina tussilago du fick, jag har inte sett några ännu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De visdomsorden satt ju som en smäck i detta sammanhang,
      Inte ofta, men ibland kryper jag ut ur anonymiteten.
      Tussilago, anspråkslösa men ändå vackra och hoppingivande.

      Radera
  5. Ja du! Den krönikan var bra, mycket bra. Och det var ditt inlägg också, speciellt Churchills visdomsord, som verkligen är sanna. Okej då, Täbys vatten innehåller nog inga bakterier, men ändå;-)
    Du och D lever ju ungefär som vi, och då menar jag inte att ni bor på landet och vi i lägenhet, utan ni och vi njuter av livet så gott vi kan och hälsan tillåter. Å det är vi sååååååå värda! Vi njuter medan vi kan, och vi har jobbat ihop till det tycker jag, med råge!

    Det som jag tycker är anmärkningsvärt med krönikan är att den då ALDRIG hade kunnat blivit skriven i Sydeuropa. Där har man liksom andra dryckesvanor än här, oavsett ålder. Där är ett eller två glas vin/öl till lunchen helt "naturligt". Något som skulle klassas som att vara alkoholist här i Sverige. Å jag måste medge att jag sett betydligt fler alkisar här hemma än i Sydeuropa...

    Så fortsätt och njut med D av era vinprovningar, medan jag och min man fortsätter vara lika tråkiga och dricker våra "vanliga" viner till och efter kvällsmaten;-)

    SvaraRadera
  6. Visst är vi värda lite guldkant på ålderns höst.

    Sverige har med tiden blivit lite mera sydeuropeiskt i sitt förhållningssätt till alkohol, men så semestrar oxå många vid Medelhavet.

    Vi fortsätter njuta av våra vinprovningar. och njut ni av era "vanliga" viner!

    SvaraRadera
  7. När man är pensionär ska man leva så gott man kan. Jobbat och haft ansvar länge, men nu är det dags för att riktigt njuta av livet och för mig är vin en del av detta. Spelar ingen roll om det är lördag eller måndag, inget mer ansvar endera dagen. Man ska njuta av allt man tycker om.
    Roligt med vinprovningar. Vi provar ofta viner från olika distrikt, men så är vi ju också i Spanien och det finns så mycket att välja på och dessutom billigt.
    Däremot är det inte fel med lite regler. Jag dricker normalt sett inte alkohol förrän kl 18, fast ibland vid festliga tillfällen blir det en god lunch och ett glas gott vin. Lätt att falla i drickandefällan här i Spanien där det dricks hela tiden.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har nog en likartad inställning till vin du och jag. Ha de gott!

      Radera
  8. Självklart ska vi njuta efter förmåga och intresse. Det gäller att ta vara på allt positivt som livet har att erbjuda. Härligt med vinprovning. Jag är värdelös på att prova. Jag vet vad jag tycker om. Varför vet jag inte, men ner slinker ett glas lite då och då! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vinprovning är något som kan utvecklas i det oändliga, men jag har bara lärt mig det mest basala och genast blir det både begripligt och roligt.

      Radera