Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 16 januari 2013

Barnfattigdomen i Sverige - En "bluff"?


Från Rädda barnens kampanj "Black".
Inte sant.


Från tid till annan har det påståtts råda en alltmera utbredd barnfattigdom i Sverige . Av Rädda Barnen, av BRIS som nu tar avstånd från begreppet "barnfattigdom", Majblomman och av förre S-ledaren Håkan Juholt för att nämna några. Nu visar sig allt vara en "bluff".  De som torgfört företeelsen i kölvattnet av Rädda Barnens rapport 2012:2 " Barns ekonomiska utsatthet" har kanske inte medvetet bluffat. Man har bara svalt  uttrycket "barnfattigdom" utan att tänka på  vad det signalerar eller står för.

 Det avgörande misstaget synes alltså vara att "barns ekonomiska utsatthet" har ersatts av "barnfattigdom". Utsatthet och fattigdom är ju inte riktigt samma sak i vardagligt språk. Att det blivit så här kan förstås delvis bero på att rapportförfattaren Tapio Salonen, Professor i socialt arbete vid Malmö högskola,  i rapporten växlar mellan uttrycken "fattigdom" och "ekonomisk utsatthet". Det ger en öppning för användaren att nyttja det uttryck som passar ens egna syften bäst. Ett tjuvknep inte sällan förekommande i den politiska debatten.

kvällens Uppdrag Granskning kanske vi får veta varför det kunde bli så här tokigt.

En reflektion jag gör i sammanhanget är att det kan vara så här enkelt att blåsa såväl det politiska etablissemanget som befolkningen. Tur då att det finns granskande journalistik.


4 kommentarer:

  1. Ska bli intressant att höra vad man kommit fram till i Uppdrag granskning.
    Vilka kriterium har man använt för att få fram sina siffror?
    Skeptisk!

    SvaraRadera
  2. Siv: Ja, vi får se vad Josefsson & co luskat fram.

    SvaraRadera
  3. Har alltid varit irriterad på det ordet, kanske därför att jag har invandrade vänner från länder där VERKLIG fattigdom existerar. Mer än att man inte har råd att köpa julklappar eller för barnens skolresa (som ju inte drabbar dem eftersom de inte har råd att gå i skolan alls).
    Men är det inte skribenter i tidningar (som kallar sig journalister) som hittat på ordet för att det säljer bra?
    Ann

    SvaraRadera
  4. Ann: Jag trodde oxå att det var en rubriksättare som ville sälja men "barnfattigdom"-begreppet finns redan i Rädda Barnens rapport.

    SvaraRadera